NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Volautomatisch brandpreventiesysteem stelt recyclinginstallaties veilig
De oplossingen van Fagus-GreCon detecteren en beschermen de gevarenzones tijdens het hele recyclingproces.

Volautomatisch brandpreventiesysteem stelt recyclinginstallaties veilig

Een lithium-ionbatterij die spontaan ontbrandt, is wellicht het bekendste maar lang niet het enige voorbeeld van gevaarlijke materialen die het risico op een brand of explosie verhogen. Zelfs het kleinste vonkje kan een kettingreactie doen ontstaan en ernstige schade toebrengen aan recyclinginstallaties. Brand- en explosiebeveiligingsspecialist StuvEx International illustreert hoe je voortijdig broei- en brandhaarden kan detecteren, gekoppeld aan een automatisch blussysteem voor de optimale bescherming van je recyclinginstallatie. 

“StuvEx International NV is een officiële Fagus-GreCon servicepartner. Wij ontwerpen, imple­menteren en onderhouden beveiligings­systemen tegen brand en explosie op maat voor de recycling­industrie”, licht Corentin Buyse, sales represen­tative bij StuvEx International toe. “Het Duitse merk Fagus-GreCon staat wereld­wijd bekend om zijn innovatieve industriële brand­preventie­oplossingen, vonkdetectie- en blussystemen.”

Een smeulend probleem

Recyclingprocessen omvatten het versnipperen van een zeer breed scala aan afvalmaterialen, waaronder grofvuil, commercieel en industrieel afval, hout, vast gemeentelijk afval, bio­massa en bouw- en sloopafval. Door de grote warmte­ontwikkeling die met dit mechanische breek-, versnipper- en sorteerproces gepaard gaat, kunnen smeulende partikels ontstaan. Daarbij bestaat het risico op zelfontbranding. Bovendien kan de stof­afzuiging die bij de recycling­installatie hoort, in combinatie met de aanwezige zuurstof in de pneumatische transportkanalen, aanleiding geven tot brand of zelfs een explosie in de filter veroorzaken.

GreCon IET®, intelligente blusmodule.

Optimale bescherming

Voor je het weet kan binnenin de procesapparatuur een onschuldig vonkje ontstaan, dat zich ontwikkelt tot een heuse brand. Om dit te voorkomen, installeert StuvEx International NV niet alleen losse elementen zoals detectoren en bluskoppen, maar een totaaloplossing die mogelijke brandhaarden voortijdig detecteert en in de kiem smoort nog voor de brand zich verder ontwikkelt. Dankzij het partnerschap met Fagus-GreCon beschikt StuvEx International NV over een uitgebreid gamma detectoren. Zo is de verfijnde technologie van de gepatenteerde DLD 1/9 detectoren toonaangevend op het vlak van de prille detectie van warmtehaarden. Aangevuld met de vonkendetector FM 1/8 van Fagus-GreCon, geavanceerde multispectrale infrarood vlamdetectoren en de thermo­velocimetrische TM 1/9 detector. De verschillende types zijn respectievelijk geschikt voor het voortijdig detecteren van vonken in het afzuig­systeem of de filter­installatie van de recycling­machine, vlammen­detectie of om alarmerende temperatuur­stijgingen (hoger dan 60 °C) op te merken. Dit laatste kan zich bijvoorbeeld voordoen door oververhitting van machines. Fagus-GreCon IDT®, de intelligente detectortechnologie van Fagus-GreCon, verwerkt de op deze manier gegenereerde signalen en Fagus-GreCon IET®, de intelligente blustechnologie van Fagus-GreCon zorgt binnen enkele milliseconden voor de gewenste reactie. Van passende blusacties tot het automatisch stoppen van de transportband. 

StuvEx ontwerpt, installeert en onderhoudt automatische detectiesystemen tegen brand en explosie op maat voor de recyclingindustrie.

Brandpreventie op maat

Het bijzondere aan het blussysteem van Fagus-GreCon is de gerichte, ultrasnelle reactie­tijd. In minder dan 0,2 seconden schiet de blussing auto­matisch in gang. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van zowel sproei- als vernevelings­technieken en dat op de exacte plaats van de broei­haard. Bovendien onder­scheidt het sprinkler­systeem zich door zijn zuinige waterverbruik. Waar­door de schade als gevolg van het blussen beperkt blijft. “Bij StuvEx International gaan we er prat op dat we brandpreventie op verschillende fronten aanpakken”, besluit Frank Hooijer, Sales Executive bij StuvEx International (Nederland). “Het Fagus-GreCon brandpreventiesysteem wordt bovendien geleverd met een bedieningspaneel waarop alle zones nauwkeurig en van op afstand te zien zijn. Het touchscreen is handig te bedienen en maakt het instellen van verschillende alarmniveaus mogelijk. Door middel van een koppeling met het alarmsysteem van het bedrijf, treedt ook het evacuatieplan in werking. Voorafgegaan door een geluidssignaal.” Met een team van ervaren ingenieurs en technische experts beschikt StuvEx International over doorgedreven knowhow op het vlak van branddetectie. Ze bieden vakkundig advies en ondersteuning bij het ontwerp, de installatie en het onderhoud van brandpreventiesystemen. Een voorafgaande risicoanalyse wordt professioneel uit­gevoerd door dochteronderneming Isma. Kortom, de StuvEx brand­preventiesystemen staan garant voor een optimale gemoedsrust 24 op 24 en 7 op 7. Trouwens, de Belgische regel­geving aan­gaande risico’s van brand of explosie verplicht bedrijven om preventieve maatregelen te nemen. Tijd voor meer brandveiligheid.     

Het Duitse merk Fagus-GreCon staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve industriële brandpreventieoplossingen, vonkdetectie- en blussystemen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details