NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Stimuleringsregeling E-waste groot succes
De Stimuleringsregeling E-waste voor metaalrecyclers heeft twee jaar na de lancering de verwachtingen in 2023 ruimschoots overtroffen.

Stimuleringsregeling E-waste groot succes

De Stimuleringsregeling E-waste voor metaalrecyclers heeft twee jaar na de lancering de verwachtingen in 2023 ruimschoots overtroffen. Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Stichting OPEN) begon in 2021 met een kleine pilot en heeft de regeling op 1 januari 2022 actief in de markt gezet. In 2023 bleek de stimuleringsregeling twintig keer zo effectief als in eerdere pilots.

Deelnemende metaalrecyclingbedrijven aan de Stimulerings­regeling E-waste ontvangen 125 euro per ton ingezameld e-waste (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur) boven op de metaal­waarde. Als tegenprestatie voor deze stimulerings­premie wordt e-waste apart ingezameld en opgeslagen, en ver­volgens afgeleverd aan een deelnemende CENELEC verwerker. Het succes van deze samen­werking draagt nu significant bij aan het nationale inzamelings­resultaat van e-waste.

Zeer effectief

In 2023 leverde de regeling 42.000 ton extra ingezamelde e-waste op. Hierdoor komt de totale e-waste inzameling door Stichting OPEN op 204.000 ton. Van deze extra inzameling bestaat 3.000 ton uit CV-ketels en 2.000 ton uit armaturen, die dankzij de regeling hoogwaardig, milieuvriendelijk en veilig zijn verwerkt volgens CENELEC standaarden. De stimuleringsregeling bleek daarmee twintig keer zo effectief als eerdere pilots, een bewijs van de sterke samenwerking met metaalrecyclers voor een verantwoorde e-waste verwerking. “Deze mijlpaal bewijst de effectiviteit van onze samenwerking in de sector, waardoor we niet alleen bijdragen aan de circulaire economie maar ook onze sector toekomstbestendig maken”, zegt Willeke Ketting, voorzitter van de Metaal Recycling Federatie (MRF). “Het is een bevestiging van onze rol als essentiële schakel in de inzamel- en verwerkingsketen. En de kracht van een positieve financiële prikkel via de stimuleringsregeling.”

Op weg naar een circulair Nederland

“Met de Stimuleringsregeling E-waste hebben we uitstekende resultaten behaald, die laten zien wat we kunnen bereiken als we samenwerken”, zegt Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN. “Met ‘Wecycle voor bedrijven’ trappen we het gaspedaal nog dieper in op weg naar een circulair Nederland. Dit is niet zomaar recycling; dit is onze toekomst vormgeven, waarbij we van afval een schat maken. Samen zetten we grote stappen vooruit!” Met een inzamelingsresultaat van bijna 20% voor CV-ketels, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van voorgaande jaren, onderstreept de regeling haar cruciale rol in het realiseren van de circulaire ambities van Nederland. Het laat ook zien hoe andere toekomstige ingrepen, zoals de inleverplicht, zullen bijdragen aan een circulair Nederland. 

Wecycle voor bedrijven 

Stichting OPEN blijft vooruitkijken en zet zich onverminderd in voor de bevordering van circulaire innovaties en het verhogen van het inzamel­percentage. “De lancering van Wecycle voor bedrijven is een belangrijke volgende mijl­paal binnen een ons plan om Nederland voorop te krijgen in de circulaire economie. Door een gerichte oplossing te bieden voor de inzameling van e-waste bij bedrijven”, aldus van Eijck. Het ‘Aan de bak’ initiatief, dat als doel heeft de hoeveelheid bedrijfsafval te halveren, wordt door Stichting OPEN omarmd als een krachtige impuls die perfect aansluit bij diens circulaire ambities. “Dit soort acties zijn essentieel om onze gezamenlijke visie op een duurzamere toekomst te realiseren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details