NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Büscher bouwt gloednieuw huis met voor 75 % gerecycleerd beton en sloopafval
Wolfgang & Hans-Jürgen Büscher voor de volledig elektrische plug-inuitvoering van de mobiele percussiebreker R3e ZERO.

Büscher bouwt gloednieuw huis met voor 75 % gerecycleerd beton en sloopafval

De perfectie in recyclage. Sloopafval transformeren tot duurzaam bouwmateriaal dankzij volledig emissievrij elektrisch breken en zeven met Keestrack.

De Duitse onderneming Büscher ging in 1961 van start als betoncentrale waarna de activiteiten met o.a. containerdiensten werden uitgebreid. Vandaag is Büscher, zoveel jaar later, wereldwijd de eerste onderneming om een volledig huis te bouwen met voor 75 % gerecycleerd beton en sloopafval. De dragende en niet-dragende binnenmuurelementen bestaan voor 100 % uit gerecycleerde aggregaten.

De onderneming bewees niet alleen dat het mogelijk was, maar kreeg ook een technische goedkeuring van het Deutsches Institut für Bautechnik (DIBt). De Duitse federale vereniging voor bouwmaterialen gaf toestemming om tot 100 % gerecycleerde aggregaten, waaronder gebroken zand van type 3, te gebruiken in de geprefabriceerde dragende en niet-dragende binnenmuurelementen in blootstellingsklassen XC1 en X0 (droog).

De percussiebreker R3e ZERO met windzifter produceert zonder CO2-emissies.

Een nieuw recept voor beton

In 1961 maakte Büscher beton zoals iedereen – met grind, zand, cement en water. Vandaag hebben ze het recept veranderd en zand en grind volledig vervangen door 100 % bouw- en sloopafval (B&S) om geprefabriceerde dragende en niet-dragende binnenmuurelementen te vervaardigen. De buitenmuren worden niet van gerecycleerde materialen gemaakt.

In het kader van hun containerdiensten ontving de onderneming Büscher veel B&S-afval dat ze normaal gesproken recycleerde tot aggregaten voor de wegenbouw. Omdat dit materiaal moeilijk verkoopbaar en in grote hoeveelheden beschikbaar was, begonnen de broers Wolfgang & Hans-Jürgen Büscher te zoeken naar manieren om het te hergebruiken. Zo kwamen ze op het idee om het materiaal als grondstof voor geprefabriceerd beton en geprefabriceerde betonelementen te gebruiken.

De zeefmachine K4e ZERO gekoppeld via de plug-outaansluiting van de R3e ZERO. De volledige productietrein wordt aangedreven door duurzame zonne-energie.

Een mooi en duurzaam idee, maar het was moeilijk om specialisten ter zake evenals de bevoegde instanties ervan te overtuigen dat dit wel eens de toekomst zou kunnen zijn. 100 % geprefabriceerd beton gecertificeerd krijgen was een hele uitdaging. Uiteindelijk kostte het 8 jaar van onderzoek en ontwikkeling om de technische goedkeuring te verkrijgen, omdat de meeste mensen niet geloofden dat het mogelijk was. “Betonspecialisten, laboratoria en certificeringspecialisten twijfelden er sterk aan of het wel mogelijk was. Iedereen zei dat het onmogelijk en zelfs niet legaal was”, aldus Wolfgang Büscher.

De onderneming Büscher vroeg onderzoekers van laboratoria en universiteiten om wetenschappelijk aan te tonen tot wat het materiaal is staat is, en tot wat niet. Ze gaven hun de parameters over wat men met het materiaal wilde realiseren en lieten vervolgens onderzoeken of het de tests zou doorstaan.

De gecombineerde, elektrisch aangedreven Keestrack-installatie R3e & K4e ZERO gezien vanuit de lucht.

Inmiddels is al het wetenschappelijk onderzoek achter de rug en is precies aangetoond wat er met 100 % gerecycleerd geprefabriceerd beton en geprefabriceerde betonelementen mogelijk is. Het nieuwe materiaal werkt perfect en Büscher past nu het nieuwe recept toe”, aldus Hans-Jürgen Büscher.

Prof. Dr.-Ing. Wolfgang Breit van de Technische Universiteit van Kaiserslautern concludeert het volgende: “De kwaliteit is goed omdat Büscher de juiste maatregelen heeft genomen voor de acceptatie van het bouw- en sloopafval, de verwerking van het materiaal en het gebruik ervan in geprefabriceerd beton en geprefabriceerde betonelementen.”.

Het belangrijkste voordeel van dit gecertificeerde productieproces is het efficiënte gebruik van hulpmiddelen. De onderneming maakt gebruik van goedkoop B&S-materiaal dat lokaal en in grote hoeveelheden beschikbaar is en produceert zo een duurzaam, klimaatneutraal product met minder CO2-emissies. Bovendien wordt zo ook op transportkosten bespaard omdat het voorhanden zijnde materiaal (her)gebruikt kan worden. “Er worden geen dure grondstoffen gebruikt zodat de eindproducten ook goedkoper zijn, een echte win-winsituatie”, aldus Thomas Overbeeke, Operations Manager bij Büscher.

De circulaire economie vastgelegd in het Büscher-logo dat geprefabriceerde panelen en elementen gebruikt om duurzaam huizen te bouwen

Het kostte 8 jaar van wetenschappelijke onderbouwing om aan te tonen dat je op duurzame wijze een huis kunt bouwen van volledig gerecycleerd materiaal, zelfs tegen lagere kosten. Maar het kostte slechts 4 maanden om de volledige 3-gezinswoning te bouwen, met schilderklare prefabelementen. Leidingen en elektriciteit zijn allemaal geïntegreerd in de geprefabriceerde panelen met glad oppervlak, zodat er zelfs geen pleisterwerk vereist is. Nu is in primeur een eerste huis gebouwd met voor 100 % gerecycleerde natuurlijke mineraalvervangers in de dragende en niet-dragende binnenmuurelementen. En wanneer het tijd is om het te slopen, zal het volgens de Büscher-methode tot nieuw beton gerecycleerd worden. Een perfecte vorm van circulaire economie!

Het is duidelijk dat de onderneming Büscher de ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt en ernaar streeft om de materialencyclus voor de circulaire economie te sluiten. Dat is ook de reden waarom de fabriek en recyclagesite door zonnepanelen van groene energie wordt voorzien. Ook de keuze om breek- en zeefinstallaties van Keestrack te gebruiken, is door dit idee ingegeven. Oppermann & Fuss, Keestrack-verdeler in Duitsland had Büscher geadviseerd welke ZERO-apparatuur het beste bij hun toepassingen en capaciteit paste. Ook het kiezen van de juiste opties is in deze specifieke toepassing van essentieel belang.

De productiesite van Büscher met eigen zonne-energiedak voor de aandrijving van de Keestrack R3e & K4e ZERO

Zero-drive

Uiteraard moet een duurzaam product met duurzame productieapparatuur geproduceerd worden. Aangezien de Büscher-site is uitgerust met zonnepanelen die tot 323 kW/h duurzame elektriciteit leveren, wordt deze groene energie gebruikt om de betoncentrale, maar ook de Keestrack R3e ZERO-percussiebreker en de K4e ZERO-zeefmachine van stroom te voorzien. Beide Keestrack-machines worden volledig elektrisch aangedreven door hernieuwbare energie en hebben geen verbrandingsmotor aan boord.

Aangezien de elektromotoren het grootste deel van de mobiele breek- en zeefapparatuur en enkele noodzakelijke hydraulische systemen aandrijven, werken beide Keestrack-machines zonder CO2-emissies. Keestrack staat bekend als innovator en pionier op het vlak van elektrisch aangedreven apparatuur. Het grootste deel van het Keestrack-productaanbod is verkrijgbaar in uitvoering met ZERO-drive.

Wanneer de R3 en K4 op het stroomnet aangesloten zijn, zoals op de recyclagesite van Büscher waar hernieuwbare energie afkomstig van fotovoltaïsche zonnepanelen gebruikt wordt, produceren ze met een netto-nuluitstoot. De energiekosten zullen ongeveer 152 kWh bedragen. De bedrijfs- en onderhoudskosten zullen drastisch dalen omdat er geen verbrandingsmotor aan boord is die onderhoud vereist.

Storten van 100 % gerecycleerd beton in de mallen

R3e ZERO-percussiebreker en K4e ZERO-zeefmachine

De innovatieve technologie, de veiligheidsvoorzieningen en het ontwerp van de R3-percussiebreker hebben al verschillende Europese designprijzen in de wacht gesleept, waaronder de Red Dot Award. De uiterst compacte en makkelijk te vervoeren percussiebreker is verkrijgbaar in diesel-hydraulische aandrijving, elektrische plug-inaandrijving (met geïntegreerde back-updieselgenerator) en ZERO-drive (volledig elektrische plug-inaandrijving zonder back-upgenerator) en heeft een max. capaciteit van 250 ton/uur.

De onderneming Büscher koos voor de ZERO-uitvoeringen met het oog op een zo laag mogelijke milieu-impact, het produceren met een netto-nuluitstoot, aangedreven door de eigen zonne-energie.

De wandpanelen en betonelementen waarmee de volledig “gerecycleerde” 3-gezinswoning in slechts 4 maanden werd opgebouwd.

De R3e ZERO is uitgerust met een trilvoeder met een voorzeef van 1.200 mm x 920 mm om de breekresultaten te optimaliseren en de slijtage tot een minimum te beperken, een invoeropening van 770 mm x 960 mm (HxW), een rotordiameter van 1.100 mm en een rotorbreedte van 920 mm. De breker voorzien van een gesloten circuit met hercirculatieband en een nazeef van 3.100 mm x 1.400 mm produceert een gedefinieerde productgrootte voor de aggregaten. De geïnstalleerde windzifter verwijdert verontreinigingen van plastic, hout of papier en de overbandmagneet scheidt de metalen. De R3e ZERO weegt 32 ton en via zijn plug-outaansluiting van 125 A wordt de gekoppelde K4e ZERO van 28 ton van stroom voorzien.

De K4e ZERO beschikt over een hoge productiviteit met een capaciteit van max 350 ton/uur. De dubbeldekse zeefbox van 4.200 mm x 1.500 mm, standaard heavy duty platenband en de hydraulisch verstelbare zeefhoek verzekeren bijzonder goede zeefcapaciteiten. De talrijke beschikbare opties en zeefdekken maken de K4 geschikt voor elke opdracht. Op de recyclagesite van Büscher koos men ervoor om de transportband voor de fijne en de middelste fractie aan dezelfde kant van de zeef te plaatsen en zo de toegankelijkheid voor de wiellader te verbeteren.

Elke Keestrack-installatie is ontworpen met het oog op een goede servicetoegang om onderhouds- en herstellingstijden tot een minimum te beperken, maar aangezien de Keestrack ZERO-reeks geen verbrandingsmotoren aan boord heeft, wordt het onderhoud sterk verminderd.

De 3-gezinswoning gebouwd met geprefabriceerde elementen uit 100 % gerecycleerde vervangers voor natuurlijke mineralen.

Beide Keestrack-machines bij Büscher zijn met afstandsbediening uitgerust, waardoor zowel de breker als de zeefmachine vanuit de graafmachine bediend kunnen worden. Ze zijn tevens voorzien van een geïntegreerd watersproeisysteem dat kan worden ingezet wanneer de productie te stoffig is. Bovendien zijn ze beide uitgerust met een Keestrack-er UMTS-systeem. Dit telematicasoftwaresysteem verstrekt in realtime gegevens en analyses. Met dit systeem kunt u zien waar uw machines zijn en of ze op de juiste manier worden gebruikt. Alle aspecten van een machine kunnen worden gecontroleerd en waar nodig kunnen er van op afstand software-updates worden uitgevoerd. Er kunnen diagnosetesten voor alle onderdelen worden uitgevoerd, waaronder de voedingsbunker, de zeef, de breker, de motor en de transportbanden. Daarnaast biedt de Keestrack-er extra functies voor de planning van onderhoud door Oppermann & Fuss zodat u uw machines langer in optimale conditie kan houden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details