NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Hoe certificering leidt tot een echte veiligheidscultuur
Door gerichte vragen te stellen, denken bedrijven na over veiligheid.

Hoe certificering leidt tot een echte veiligheidscultuur

Veiligheidsladder stimuleert positieve gedragsverandering

Normec Certification, onderdeel van de Normec, ziet het bewustzijn bij bedrijven over het belang van veiligheid toenemen. Met de Veiligheidsladder, een kader om de veiligheidscultuur van bedrijven te meten én te verbeteren, laat Normec bedrijven nadenken over hoe een veilige werkomgeving gedragen kan worden door alle lagen van de werkvloer.

Geen klassieke afvinklijst, maar diepte-interviews met twee auditoren.

De veiligheidsladder werd ontwikkeld door de NEN. Door te werken met een stapsgewijze methodiek, waarbij bedrijven steeds hoger op de ladder kunnen komen, stimuleert de veiligheidsladder veilig gedrag en houding bij bedrijven. De beoordelingsmethode bestaat uit vijf niveaus. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn, hoe hoger je op de ladder komt. “Bedrijven die zich op de onderste treden bevinden, hanteren een top-down aanpak. Veiligheid wordt bepaald door de directie. Hoe hoger je komt, hoe meer dit evolueert naar een bottom-up aanpak. Alle lagen van de werkvloer – van het operationele tot de directie – werken samen om een veiligheidscultuur te installeren”, zegt Monique van Sambeek, lead auditor bij Normec Certification. Het is geen klassieke manier van auditeren en certificeren, waarbij bedrijven allerhande documenten en handleidingen moeten voorleggen. De certificering gebeurt uitsluitend op basis van interviews, afgenomen door twee ervaren auditoren van Normec. “Voel je je veilig om je werk uit te voeren? Kan je van een onveilige situatie weglopen? Kan je terecht bij je collega’s? Het gaat niet enkel over hoe veiligheid wordt geregeld, maar vooral over hoe veiligheid wordt ervaren, door iedereen op de werkvloer”, verduidelijkt van Sambeek.

Focus op gedragsverandering

Deze certificeringsmethode is niet de klassieke afvinklijst waaraan je moet voldoen. Het gaat om gedrag, hoe je dat gedrag kan veranderen en uiteindelijk ook verbeteren. “We zijn geen politieagenten die bedrijven op de vingers komen tikken. Door goede en gerichte vragen te stellen, willen we bedrijven naar een hoger niveau tillen door hen te laten nadenken over hoe ze beter kunnen omgaan met veiligheid. Tijdens het proces groeit hun bewustzijn en analyseert een bedrijf zelf welke stappen ze kunnen nemen om meer te halen uit het certificaat”, licht van Sambeek toe.

De Veiligheidsladder stimuleert veilig gedrag en houding bij bedrijven.

Meer bewustzijn over veiligheid

Bedrijven die een bepaalde omzet hebben, zijn in Nederland sinds 1 januari 2022 verplicht om een certificaat te behalen van de Veiligheidsladder. Meer en meer bedrijven kiezen er echter zelf voor om te investeren in veiligheid. “Als bedrijf zijn je mensen je belangrijkste kapitaal. Hoe bedrijven steeds bewuster omgaan met veiligheid en daar echt een cultuur rond installeren, is voor mij bijna een maatschappelijke kentering”, duidt van Sambeek de trend aan. Bovendien worden veiligheidsaspecten meer gevraagd van externe partijen, zoals onderaannemers, en maken ze vaker deel uit van aanbestedingsprocedures. “Investeren in veiligheid levert je niet alleen een positief imago op als een verantwoordelijke en betrouwbare werkgever. Ik ben ervan overtuigd dat het ook leidt tot een betere reputatie in je sector ”, besluit van Sambeek.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details