NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Meer oplossingen, meer uitwisseling, meer inzichten

Meer oplossingen, meer uitwisseling, meer inzichten

Milieutechnologiebeurs IFAT komt eraan. Van 13 tot 17 mei opent Messe München weer zijn deuren voor exposanten en bezoekers uit de hele wereld. De beursvloer zal ongeveer 260.000 m² beslaan. Het toont alleen meer hoe relevant recycling van alle soorten secundaire grondstoffen vandaag is.

Een interessante, maar vaak ook uitdagende sector. De voorbereiding van ’s werelds toon­aan­gevende vakbeurs voor water-, afvalwater-, afval- en grond­stoffenbeheer vindt plaats tegen een eco­nomisch gespannen decor. Eric Rehbock, CEO van de Duitse vereniging voor secundair grond­stoffen- en afvalbeheer (bvse): “We hebben te maken met lagere inzamelings­volumes, een terugvallende vraag, stijgende voorraden en dalende prijzen voor oud papier en schroot. De kunststof­sector laat een vergelijkbaar beeld zien, met een mee­dogen­loze prijzen­oorlog tussen nieuw materiaal en recyclaten.” Voeg daar nog de enorme kostendruk aan toe door de enorme prijs­stijgingen voor energie, tol, reserveonderdelen en onderhoudswerkzaamheden.

Gezamenlijke inspanning

“Om de crisis als een kans te zien, moet de recycling- en afval­verwerkings­industrie nu al haar inspanningen richten op een duurzame circulaire economie. Dat betekent ook dat we ons meer moeten focussen op efficiëntie en kwaliteit in onze recyclingbedrijven, wagen­parken en werkprocessen – waar dat nog mogelijk is”, zegt Rehbock. In zijn ervaring brengt IFAT München een breed scala aan vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de politiek en het onderzoek samen. Het hoofd van de vereniging is overtuigd: “Dit is precies de mix die we nodig hebben om ons uit de recessie te werken. De bvse zet zich hier ook voor in en zal veel interessante bedrijven en ideeën presenteren op zijn gezamenlijke stand in München.”

Vooruitgang in chemische recycling

Wat betreft recycling van kunststoffen ziet Plastics Europe Deutschland e. V., de vereniging van kunststof­fabrikanten in Duitsland, momenteel veel beweging in de industrie. Managing Director Ingemar Bühler: “We zien belangrijke ontwikkelingen in mechanische processen en aan­zien­lijke vooruitgang in chemische recycling voor veel betere opbrengsten met lager energie­verbruik.” Hij gelooft dat de processen steeds efficiënter zullen worden en elkaar zullen aanvullen. De Spotlight Area richt zich specifiek op chemische recycling. “Meer dan 42% van het plastic afval dient vandaag nog steeds om energie te produceren, omdat de verschillende soorten plastic gecombineerd of sterk vervuild zijn”, zegt Richard Clemens, managing director van de VDMA Process Plant and Equipment Association. “Chemische recycling kan helpen deze kloof te dichten om het materiaal nog effectiever in de cyclus te houden.”

Demonstraties buiten

VDMA presenteert ook twee live demonstratie­formats op het buitenterrein. Op de VDMA Demonstration Days worden grote mobiele machines voor de verwerking van biomassa gedemon­streerd, terwijl de VDMA Crushing Zone oplossingen presenteert voor het slopen en recyclen van bouw- en sloopafval.  

Groene én ­mobiele ­afvalverwerking
RENTEC, leidinggevend fabrikant van machines voor de professionele afvalverwerking, produceert sinds 1998 stationaire afvalshredders en zakopeners. Sinds kort zijn zij ook exclusief verdeler voor België, Nederland en de Noord-Frankrijk van de mobiele machines van McCloskey Environmental. Dit zal RENTEC dan ook extra in de verf zetten op de IFAT beurs, de wereld-leidende vakbeurs voor milieutechnologieën die doorgaat in München. Door dit nieuwe partnerschap met McCloskey Environmental, specialist in mobiele apparatuur voor afvalrecycling, beschikt RENTEC nu ook over een competitief aanbod voor klanten die op zoek zijn naar state-of-the-art mobiele shredder- en zeefoplossingen. Beide bedrijven opteren bovendien consequent voor first class componenten in combinatie met een extreem robuuste bouwwijze, synoniem voor kwaliteit en degelijkheid.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details