NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De cirkel sluiten voor luiers
Wist je dat je 21 olympische zwembaden kan vullen met gebruikte wegwerpluiers uit Belgische kinderdag verblijven?

De cirkel sluiten voor luiers

Van gescheiden inzameling naar recyclage

Het stond hoog op het verlanglijstje van minister Zuhal Demir: luiers uit het restafval halen. Helemaal ongelijk heeft ze niet met die ambitie. Dat zou 8% minder afval naar verbrandingsinstallaties betekenen. De Gentse start-up Woosh zet alvast stappen in de juiste richting. Het richtte zich in eerste instantie op kinderdagverblijven (en hun ouders) met een ecologisch verantwoorde luierservice. Sinds kort werkt het ook samen met drie afvalintercommunales (ILVA, IVLA en IVM) om die dienstverlening aan huis te leveren en kijkt het hoe het tot recyclage kan komen en de cirkel helemaal sluiten.

De missie die Woosh zich gesteld heeft? De recyclage van wegwerpluiers mogelijk maken. Het begon daaraan in 2021. Intussen dragen meer dan 10.000 kindjes een Woosh luier en haalt het bedrijf jaarlijks meer dan 8,5 miljoen luiers op. Van bij de start kozen ondernemers Alby Rosevaere, Jeff Stubbe en Wouter Vandamme met Woosh voor een focus op kinderdagverblijven. “Wist je dat je 21 olympische zwembaden kan vullen met gebruikte wegwerpluiers uit Belgische kinderdag verblijven? Door ze te recycleren in plaats van te verbranden zou je 31,8 miljoen kg CO2 kunnen uitsparen. En hoewel voorbeelden in Nederland, Wales en Japan bewijzen dat het kan, hangt er een ferm prijskaartje aan zo een installatie. Met ons opzet faciliteren we alvast de toegang tot gescheiden luierafval. Een belangrijke voorwaarde om uiteindelijk tot een kwalitatieve en rendabele recyclage te komen. Ook daar zijn intussen gesprekken rond.”

Van bij de start kozen ondernemers Alby Rosevaere (links), Jeff Stubbe (rechts) en Wouter Vandamme met Woosh voor een focus op kinderdagverblijven.

Circulair ecosysteem

Aan het idee lag een vraag vanuit luierproducent Ontex ten gronde. Dat wilde in kaart brengen wat de mogelijkheden voor luierrecyclage waren. De best mogelijke oplossing bleek toen het uitrollen van een servicebedrijf. Te ver buiten de comfortzone van de fabrikant, maar de consultants van Thingit die het onderzoek uitgevoerd hadden, vonden het een te waardevol initiatief om te laten passeren. Woosh was geboren, maar werkt wel nog samen met Ontex als externe partner. “Wij staan in voor de levering en de ophaling van de Little Big Change luiers aan kinderdagverblijven. Deze ecologisch verantwoorde wegwerpluiers zijn voorzien van de gepatenteerde Secondry technologie, zijn hypoallergeen, dermatologisch getest en geproduceerd met 100% groene stroom. Op het moment dat we de nieuwe luiers leveren, nemen we de gebruikte weer mee. Retourlogistiek dus die de basis vormt voor een circulair ecosysteem.” 

Woosh staat in voor de levering en de ophaling van de Little Big Change luiers aan kinderdagverblijven.

Succesverhaal

Een verhaal dat intussen steeds grotere proporties begint aan te nemen. De eerste samenwerkingen in Wallonië zijn al een feit. In september werd Woosh at home gelanceerd binnen de regio’s van de drie afvalintercommunales ILVA (Aalst), IVLA (Vlaamse Ardennen) en IVM (Eeklo). Waar ouders al via de aangesloten kinderdagverblijven konden instappen in dit concept, kan het luierafval nu ook thuis opgehaald worden. “Op lange termijn willen we uitgroeien tot een full service dienst. Partnerschappen zijn de sleutel in ons concept. Zonder samenwerking wordt een circulair verhaal zeer moeilijk.” 

Intussen dragen meer dan 10.000 kindjes een Woosh luier en haalt het bedrijf jaarlijks meer dan 8,5 miljoen luiers op

Recyclage-installatie komt eraan

Om de cirkel helemaal te sluiten ontbreekt nu enkel nog een installatie om de opgehaalde luiers te recycleren. Daarvoor ging het in zee met IVBO. Op de site aan de Pathoekeweg in Brugge zal woosh de kans krijgen om de finale haalbaarheidstesten voor luierrecyclage uit te voeren. “We willen in 2024 de eerste industriële installatie op onze site hebben die alle Woosh luiers kan verwerken”, liet IVBO CEO Jan Geeraert daarover optekenen. “Die moet ons ook helpen om de compatibiliteit met andere technologieën te gaan begrijpen. Samen met Woosh zullen we die installatie daarna nog verbeteren en upgraden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details