NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
We moeten meer afval scheiden buiten de deur 

We moeten meer afval scheiden buiten de deur 

Boris van der Ham  – voorzitter Vereniging Afvalbedrijven 

Voor de meesten van ons is het de normaalste zaak van de wereld: we scheiden ons afval en gooien het in verschillende bakken. We leveren 60% van ons huishoudelijk afval gescheiden in. Papier, karton, glas, elektrische apparaten en plastic verpakkingen scheiden we zelfs al voor 80%. Dat is mooi. Gemeenten, inzamelbedrijven en burgers zetten grote stappen om het scheiden van huishoudelijk afval verder te verbeteren. Het werpt zijn vruchten af. Bij huishoudens steeg de afvalscheiding de afgelopen 8 jaar van 50% naar 60%. 

Maar wat thuis normaal is, valt buitenshuis nog tegen. Bijna de helft van de Nederlanders zegt dat thuis beter wordt gescheiden dan op het werk, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos. Ook op school, de sportclub en in de bios wordt nog te weinig afval gescheiden. Wat thuis dus heel goed gaat, vergeten we buiten de deur. Best gek, toch? En zonde. Van de 5,3 miljard kilogram afval die elk jaar buitenshuis ontstaat, scheiden we maar 50%. Dat moet en kan veel beter. 

Anders dan thuis staat op het werk vaak niet de juiste afvalbak binnen handbereik. De meeste huishoudens gebruiken drie, vier, soms vijf kliko’s om afval te scheiden, terwijl er op het werk vaak maar één staat, de restafvalbak. Wat als we op het werk nou minstens één extra afvalbak neerzetten en samen met collega’s afval gaan scheiden? Een kleine moeite en lekker duurzaam. En je helpt mee het restafval buiten de deur te verminderen. Met een radiospot en campagne op sociale media hebben we hier de aandacht op gevestigd. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, verzorgde in het voorjaar de aftrap van de campagne. Afvalinzamelaars gaan in het najaar in gesprek met hun klanten. Samen bekijken ze wat mogelijk is op kantoor, bedrijf of vereniging. Inzamelaars bieden hun klanten een extra inzamelbak aan. Voor papier, organisch afval, glas of plastic verpakkingen. Dan kunnen we die gescheiden materialen recyclen en de grondstoffen een tweede leven geven. Iedereen moet meedoen. 

Afval scheiden is buiten de deur natuurlijk net zo belangrijk als thuis: het is beter voor het milieu omdat we grondstoffen opnieuw kunnen gebruiken. Recycling bespaart natuurlijke grondstoffen en levert een bijdrage aan onze klimaat- en milieuambities. Daar worden we allemaal beter van. Van organisch afval maken we compost en biogas, van oud papier maken we nieuw papier en glas wordt weer glas. Hoe mooi is het dat autostoelen, kinderwagens en truien tegenwoordig bestaan uit plastic flessen?

Afval scheiden buitenshuis krijgt steeds meer aandacht. Op de kantoorvloer, bij sportverenigingen en in het openbaar vervoer en de horeca. Bedrijven en organisaties die de uitdaging aangaan, zien hun gescheiden afval toenemen en het restafval verminderen. En dat moet ook. Wij willen 50% minder restafval buitenshuis. In 2050 moet de samenleving 100% circulair zijn en volledig draaien op herbruikbare grondstoffen. De wil om te scheiden is er. Driekwart van de Nederlanders vindt afval scheiden belangrijk, volgens Ipsos. Laten we met elkaar buitenshuis gewoon doen wat we thuis normaal vinden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details