NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers [Editie 2-2024]
Naast het basisscenario met 60% meer grondstofgebruik in 2060 beschrijft de Outlook ook alternatieve scenario’s die uitkomen op een veel lagere groei door meer in te zetten op een circulaire economie.

De harde cijfers [Editie 2-2024]

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2024 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement verhogen. Deze keer verruimen we de horizon en nemen we de Global Resources Outlook van het International Resource Panel van de Verenigde Naties (UNEP-IRP) onder de loep. Daaruit blijkt dat het tijd is voor een nieuw beleid. Zonder maatregelen gericht op een circulaire economie voor mobiliteit, wonen, energie en voedsel zal het grondstoffenverbruik tegen 2060 met 60% toenemen.

Als we de strijd tegen klimaatopwarming, bio­diversiteitsverlies en milieu­verontreiniging willen winnen, zullen we op een andere manier moeten produceren en consumeren. Uit cijfers van UNEP-IRP blijkt dat het wereldwijde verbruik van grondstoffen de laatste 50 jaar ruim verdrievoudigd is tot 106 miljard ton. Bovendien is het ongelijk verdeeld. In hoge-inkomenslanden ligt het per persoon een factor zes hoger. Terwijl consumptievermindering in rijke landen mogelijk is, is welvaartsgroei in lage inkomenslanden broodnodig. Om dit te combineren met het halen van milieudoelen is efficiënter omgaan met grondstoffen wereldwijd noodzakelijk. 

Het kan beter

Naast het basisscenario met 60% meer grondstof­gebruik in 2060 beschrijft de Outlook ook alternatieve scenario’s die uitkomen op een veel lagere groei door meer in te zetten op een circulaire economie. Daarin gaan bijvoorbeeld apparaten langer mee, en is er meer recycling en verandering van levensstijl. In deze scenario’s worden grondstoffen véél efficiënter ingezet dan in het basisscenario, waardoor het gebruik van grondstoffen met 30% kan dalen ten opzichte van het basisscenario. Dat heeft grote milieuvoordelen. Zo wordt in 2060 het gat tussen de huidige trend in broeikasgasemissies en een Parijsconform scenario gehalveerd. Om radicaal efficiënter gebruik te maken van de beschikbare grondstoffen en materialen is zowel nationaal beleid als internationale samenwerking nodig.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details