NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Mechanische ventilatie vs. luchtzuiveringssystemen

Mechanische ventilatie vs. luchtzuiveringssystemen

Mechanische ventilatiesystemen en luchtzuiveringssystemen: beide zorgen ze voor gezondere lucht en een beter binnenklimaat binnen je bedrijf. Maar wat zijn nou de verschillen? Voor welk systeem kies je? Of is er nog een derde optie?

Werkprocessen, verplaatsingen van medewerkers en producten en het schoonmaken van je fabriek of magazijn veroorzaken veel stof. Zo raakt je binnenlucht vervuild met (schadelijke) stofdeeltjes, dampen en gassen. Wanneer medewerkers deze deeltjes langere tijd dagelijks inademen, lopen ze risico op ernstige gezondheidsproblemen.  Zo kunnen astma en andere ernstige (long)klachten ontstaan.

Ook produceert ons lichaam koolstofdioxide (CO2), dat we aan de lucht afgeven. Wanneer er te veel CO2 in de binnenlucht terechtkomt, voelt de lucht bedompt en benauwd. Dit kan leiden tot o.a. hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid en concentratiegebrek. Virussen worden sneller overgedragen van de ene op de andere persoon.

Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat moet je dus iets met die vervuilde lucht doen. Ventileren bijvoorbeeld, zoals met een mechanisch ventilatiesysteem. Of de lucht reinigen met een luchtzuiveringssysteem.

Maar hoe werkt dat precies? En wat is het verschil tussen mechanische ventilatie en luchtzuivering?

Wat is mechanische ventilatie?

Ventileren is het vervangen van vervuilde binnenlucht voor verse buitenlucht. Zo zuigt een mechanisch ventilatiesysteem de oude, vervuilde lucht uit de binnenruimte en voert deze naar buiten af. Andersom blaast het systeem nieuwe, verse buitenlucht de ruimte in.

Wat is luchtzuivering?

Luchtzuivering is het verwijderen van (schadelijke) stofdeeltjes uit de binnenlucht. Dit gebeurt met luchtzuiveringssystemen. Filters in de systemen vangen de vervuilde lucht op en blazen gezuiverde lucht weer terug de ruimte in.

Het verschil: luchtverversing vs. luchtcirculatie

Zo op het eerste oog lijken de twee systemen enorm op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil. Mechanische ventilatiesystemen halen namelijk nieuwe, verse lucht van buiten naar binnen. Luchtzuiveringssystemen reinigen de bestaande binnenlucht, die hiermee wordt gerecirculeerd.

Mechanische ventilatie alleen onvoldoende

Mechanische ventilatie zorgt dus o.a. voor minder CO2 en meer zuurstof in de lucht. Maar ventileren is niet genoeg wanneer er een grote hoeveelheid vervuiling in de lucht terechtkomt, bijvoorbeeld wanneer je materialen snijdt, schraapt en uit elkaar haalt. (Schadelijke) stofdeeltjes blijven dus alsnog in de lucht zweven en worden nog steeds ingeademd. Bovendien is ook de ‘verse’ buitenlucht vaak ongezond en vervuild.

Luchtzuiveringssystemen als aanvulling op je ventilatie

Misschien weet je: sommige ventilatiesystemen hebben filters. Maar deze vangen alleen de grotere stofdeeltjes op, terwijl juist de kleinste deeltjes de gevaarlijkste zijn voor onze gezondheid. Luchtzuiveringssystemen zijn speciaal bedoeld om de vele soorten schadelijke deeltjes uit de lucht te verwijderen met verschillende soorten filters. Ze zijn daarom een ideale aanvulling op je mechanische ventilatie.

De voordelen

Met een luchtzuiveringssysteem vang je stofdeeltjes op uit de lucht voordat ze in je bedrijf neerslaan en in de longen van je personeel terechtkomen. Dat betekent:

  • Gezondere medewerkers en lagere personeelskosten dankzij een lager ziekteverzuim
  • Minder onderhoud en storingen aan machines, apparatuur en sensoren
  • Minder schoonmaakkosten
  • Geen vervuiling in je ventilatiesystemen

Luchtreinigers voor recycling en afvalverwerking

Meer weten over hoe je in jouw bedrijf zorgt voor gezondere lucht? Welke voordelen zuivere lucht nog meer heeft voor je bedrijf? En hoeveel schoonmaakkosten je kan besparen? Lees meer op de website van Zehnder Clean Air Solutions.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details