NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Wat als … software niet duur en complex was
Peter Correweyn: “Voor het gros van de recyclageactiviteiten is er geen aanpassing aan het pakket vereist en kan de klant een paar weken later al aan de slag zijn.”

Wat als … software niet duur en complex was

In een mum van tijd gedigitaliseerd

De afval- en recyclagesector kent een brede waaier aan processen en nog meer regeltjes waaraan het gebonden is. Niet makkelijk om een softwarepakket te vinden dat deze complexiteit in digitaal gemak omzet. En toch is dat net wat Scraptrade doet. “We zijn begonnen met het pakket op vraag van een schroothandelaar die op zoek was naar software op maat van zijn activiteiten. Drie dagen meedraaien op de werf en op kantoor gaf ons het inzicht in alles wat er bij kwam kijken. We wisten meteen dat we met deze oplossing de hele sector een helpende hand konden bieden”, aldus projectmanager Peter Correwyn van ontwikkelaar DNovo-Solutions bv..  

Scraptrade begon vanuit de schroothandel, maar stilaan zien ook afval- en recyclagebedrijven met andere stromen de meerwaarde van het pakket in. “Het materiaal dat ze verwerken verschilt misschien, maar niet de verplichte rapporteringen en andere administratie. Denk aan MATIS, het digitale identificatieformulier, de UBL-facturatie die er zit aan te komen … Die zaken zijn voor elk afval- en recyclagebedrijf dezelfde en standaard geïntegreerd in ons pakket. Vandaar dat we nu verder kijken dan de schroothandel alleen. Wel eerst nog onder Scraptrade, omwille van onze sterke reputatie. Op termijn kan de naam aangepast worden aan de activiteit in kwestie: PaperTrade, RecycleTrade … de merknamen zijn al gereserveerd.”

Het resultaat is een volledig geconnecteerde flow binnen afval- en recyclagebedrijven.

Altijd up-to-date bij elke wetswijziging

Maar wat maakt Scraptrade nu tot zo gewilde software in de recyclagewereld? “De digitalisering in deze sector is volop aan de gang, maar wordt vooral gestuurd door nieuwe verplichtingen die bedrijven opgelegd krijgen. We hebben daardoor een haat-liefdeverhouding met de OVAM”, vertelt Correwyn met een knipoog. “Enerzijds beloven we onze klanten dat ze op vlak van wetgeving altijd een up-to-date pakket zullen hebben. Door de vele wijzigingen de voorbije jaren, heeft dat ons meer programmeerwerk dan normaal gekost. Maar dat maakte wel dat onze klanten zelfs toen de MATIS wetgeving om data met terugwerkende kracht vroeg, ze dat bij wijze van spreken met één druk uit hun systeem konden halen. Anderzijds zorgt al die wetgeving er voor dat iedereen wel naar digitalisering moet kijken.”

Standaard, maar aangepast aan wensen

Wie zich bij Scraptrade aanmeldt, merkt echter dat die drempelvrees die vaak heerst om werk te maken van digitalisering helemaal onterecht was. Correwyn: “Door het gebruiksgemak. Elk scherm is ontwikkeld met een specifieke gebruiker in gedachten, een arbeider die een weegbrug bedient heeft andere eisen en behoeften dan een administratieve kracht.”

Modulaire opbouw

ScrapTrade is heel modulair is opgebouwd. “Voor een basisversie hebben we van de klant eigenlijk enkel de bedrijfsgegevens, de materiaal- en prijslijsten en de euralcodes nodig. Zijn er koppelingen nodig met weegbruggen, boekhoudpakketten … dan is dat slechts een kwestie van de juiste modules te activeren en alles te personaliseren volgens de wensen van de klant. Wil hij toch nog wat extra’s, dan ontwikkelen we wat er nodig is in huis. Voor het gros van de recyclageactiviteiten is er geen aanpassing aan het pakket vereist en kan de klant een paar weken later al aan de slag zijn.”

Zijn er koppelingen nodig met weegbruggen, boekhoudpakketten, … dan is dat slechts een kwestie van de juiste functieblokken aan te vinken en alles te personaliseren zoals de klant wil werken.

Data slechts éénmaal ingeven

Het resultaat is een volledig geconnecteerde flow binnen afval- en recyclagebedrijven. “En dat maakt alles zoveel makkelijker. Eigenlijk heb je voor alles, MATIS, EID, EIM, UBL … telkens weer dezelfde data nodig die ook voor een aflevernota nodig zijn. Bij ons geef je die éénmaal in en alles wordt er automatisch aan gekoppeld en ingevuld. Het enige wat bedrijven achteraf nog moeten ingeven is of ze het transport zelf uitvoeren of niet. De rest, rapporteringen incluis, wordt automatisch goed gezet. De betekent een ferme winst in tijd en een veel lagere foutenmarge voor een investering die elke kmo kan dragen. Abonnementen beginnen bij ons al vanaf 286 euro per maand”, besluit Correwyn.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details