NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vernevelingsmachines reduceren stofoverlast
Nevelkanonnen van Euro Rent hebben een bereik tot 50 m en zijn water- en energie-efficiënt.

Vernevelingsmachines reduceren stofoverlast

Strengere regelgeving en de wens om de stofoverlast voor omwonenden te verkleinen, hebben het belang van vernevelingstechnieken vergroot. Vernevelingskanonnen, die ook nog eens de gezondheid van het personeel waarborgen, zijn hierdoor sterk in opmars op sloopwerven. 

Alhoewel stofreductie op bouw-, sloop- en infra­structurele werven sinds enkele jaren verplicht is, worden de regels in de praktijk wel eens met een korreltje zout genomen. “En dat is spijtig”, reageert Dennis van der Meer, marketingmanager van machineverhuurder Euro Rent dat volgend jaar vijftig jaar bestaat. Niet alleen zorgt de aanwezigheid van een stofbeheerssysteem ervoor dat het bedrijf in orde is met de wetgeving, tevens voorkomt het klachten van omwonenden. En deze klachten kunnen een flinke, financiële impact hebben. “Laatst hadden we een klant die bij een sloopproject te weinig aan stof­beheersing deed. Vervolgens hebben omwonenden een klacht ingediend en is de werf stilgelegd”,
vertelt Van der Meer. 

Stofafzuiging en vernevelingsapparatuur 

Het Antwerpse bedrijf met een nevenvestiging in Sint-Niklaas verhuurt een gevarieerd arse­naal aan machines en apparatuur.  Onder zijn klan­ten bevinden zich tal van afbraak- en recyclage­bedrijven van over heel België. In lijn met de veranderde regelgeving heeft Euro Rent de afgelopen jaren ingezet op de uitbreiding van zijn machinepark met afzuiginstallaties, zoals de Dryfast filterbox. Deze zorgt ervoor zorgt dat stofdeeltjes in gesloten ruimtes opgevangen worden. Voor grote en kleinere sloopwerken in open lucht, heeft het vorig jaar geïnvesteerd in verschillende types vernevelingsmachines, variërend van kleine apparaten voor verbouwingen tot grote, autonoom werkende nevenkanonnen die zijn uitgerust met een generator en watertank. De grootste machine is uitgerust met een watertank van 1.250 l en kan tot 50 m reiken. 

Draagbaar nevelkanon reikt tot 10 m en is ideaal voor sloopwerk in binnenruimtes.

Stof hecht zich aan waterdruppeltjes

De verschillende types vernevelingsmachines stoten een mistgordijn van microdruppels uit die zich aan de stofdelen hechten, waardoor deze neerslaan op de grond. “Een zeer efficiënt systeem met een laag energie- en waterverbruik en geringe overlast voor de werkomgeving en omwonenden”, vertelt Van der Meer die de verschil met het gebruik van water­slagen benadrukt. “Met waterslangen gebruik je overbodig veel water en ontstaat er wateroverlast in de vorm van modderpoelen.” Euro Rent heeft appara­tuur van het Vlaamse merk Spraystream in huis. Deze systemen zijn goed te richten waardoor de werking het optimale effect heeft, vervolgt Van der Meer. Hij heeft de werking van deze ver­nevelingsapparatuur in levende lijve ondervonden. “Deze zomer is er op ons terrein een apparte­mentencomplex gesloopt waarbij de aannemer onze vernevelingskanonnen heeft ingezet. Er was hierdoor nauwelijks stofvorming op de werf.”

Werkgemak, comfort en gezondheid

Dit wordt bevestigd door het sloopbedrijf Hector Van Moer & Zonen. “De werking van de Euro Rent nevelinstallatie is optimaal. Alhoewel er veel mensen in de buurt wonen, hebben we geen klachten gehad. Het praktische aan de nevelkanonnen is dat de machine met de afstandsbediening op en af gezet kan worden als ook de worphoogte. Vanuit mijn graafmachine kan ik zo op elk gewenst moment de juiste verneveling instellen en toepassen. Deze machines zijn echt een goede aanrader op elke afbraakwerf”, laat de sloopmachinist van Hector Van Moer & Zonen weten. Het waarborgen van een gezonde werkplaats is een andere toegevoegde waarde van de neveninstallaties, een prioriteit die wel eens uit het oog verloren wordt. Van der Meer toont een beeld van een sloopproject waar geen stofreductie middelen worden ingezet en een werf waar een nevelkanon draait. In het ene geval is de werknemer door een stofwolk omgeven, terwijl bij het nevelkanon er nauwelijks stof te zien is. “De gezondheid moet altijd centraal staan”, besluit de marketingverantwoordelijke.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details