NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Hoogwaardige papierstofafzuiging
Peute Group heeft voor zijn klimaatneutrale nieuwbouw in Alblasserdam bewust gekozen voor een ATEX-installatie van premium supplier Nederman.

Hoogwaardige papierstofafzuiging

Energiezuinig, explosieveilig en vlamdovend

Met een capaciteit van 70.000 m³/uur behoort de Nederman MCP filterinstallatie bij Peute Group tot de grotere MCP installaties van Europa. De papier en plastic recycleerder heeft voor zijn klimaatneutrale nieuwbouw in Alblasserdam bewust gekozen voor een ATEX-installatie van premium supplier Nederman. Operationeel manager Rudolf Peute legt uit waarom en samen met Sander van der Vuurst van Nederman Nederland zoomen we in op de details van deze bijzonder energiezuinige filterinstallatie die mogelijk nog een vervolg krijgt.

Kijkend vanuit een loopbrug over de immense papierafdeling is het inderdaad nagenoeg stofvrij. De Nederman filterinstallatie doet zijn werk.

Peute Group, onderdeel van SCG Packaging uit Thailand, is na zestig jaar verhuisd van Dordrecht naar het Rapenburg in Alblasserdam. Op de nieuwe locatie van 6 ha is het hoofdkantoor via een loopbrug verbonden met 36.000 m² aan productieruimte. Sinds medio november 2023 is de locatie operationeel en in staat om jaarlijks ruim 1,5 miljoen ton aan papier en plastic te bewerken en gereed te maken voor recyclage. “Bij het sorteren en bewerken van papier komt behoorlijk wat papierstof vrij”, weet Peute. “Zonder degelijke afzuiging zie je geen hand voor ogen. En zie hier het resultaat.” Kijkend vanuit een loopbrug over de immense papierafdeling is het inderdaad nagenoeg stofvrij. De Nederman filterinstallatie doet zijn werk. Ook nog eens in alle stilte. 

Het filterhuis is voorzien van een explosie-ontlastpaneel mét daaroverheen een vlamdover, zodat alleen de drukgolf vrijkomt en niet de vlam.

ATEX-kennis in huis

Peute Group heeft in het voortraject uitvoerig marktonderzoek gedaan om te komen tot de juiste stofafzuiging. “We hebben gekeken welke partijen voldoende groot en zelf producerend zijn. In de branche zijn er veel tussenhandelaren actief. Wij hebben bewust de keuze gemaakt om met een premium supplier aan de slag te gaan met alle knowhow in eigen huis. Ook op het gebied van ATEX explosieveiligheid, want papierstof is namelijk explosiegevaarlijk. En dat is Nederman ten voeten uit”, zegt Peute . En hij kan het weten, want de installatie van Nederman is in het voortraject door een externe ATEX-specialist gespiegeld aan de vigerende richtlijnen. Enkele andere partijen werden zodoende al vroegtijdig uitgezonderd van deelname aan het beslissingsproces.

Iedere installatie zuigt op verschillende punten het zweefstof af.

Schoner dan de buitenlucht

Nederman werkt uitsluitend met kwalitatief hoogwaardige materialen en produceert de installaties in de eigen fabriek in Polen. De MCP filterinstallatie bij Peute Group heeft een capaciteit van 70.000 m³/uur, verdeeld over twee installaties, één voor elke papiersorteermachine. “Iedere installatie zuigt op verschillende punten het zweefstof af”, legt van der Vuurst uit. “Op die manier wordt het meeste stof uit het proces gehaald, zodat een gezonde leefomgeving ontstaat voor de medewerkers. Het papierstof wordt afgevangen en gefilterd in de installatie. De gezuiverde lucht wordt naar buiten geblazen en is zelfs schoner dan de buitenlucht. De grotere deeltjes zakken naar beneden en worden via een schroeftransporteur afgevoerd naar bigbags voor hergebruik.” 

Frequentieregelaars op de ventilatoren zorgen voor een lager energieverbruik en tegelijk voor de gewenste constante onderdruk.

Drukgolf

Papierstof is explosiegevaarlijk. Om die reden is de filterinstallatie ontworpen volgens de ATEX-richtlijnen. “Mocht er om welke reden toch menselijk falen optreden, dan komt de veiligheid niet in het geding”, verzekert van der Vuurst. “De aanzuigkanalen zijn voorzien van een explosie-terugslagklep, de onderzijde van de filters beschikken over ATEX-beveiligde draaisluizen en het filterhuis zelf is voorzien van een explosie-ontlastpaneel mét daaroverheen een vlamdover, zodat alleen de drukgolf vrijkomt en niet de vlam. Daarmee konden we de installatie ‘gewoon’ binnen opstellen.” 

De onderzijde van de filters zijn voorzien van ATEX-beveiligde draaisluizen.

Nederman Insight

Al met al dus een zeer indrukwekkende installatie. En bovendien één van de grootste van Europa. Frequentieregelaars op de ventilatoren zorgen op hun beurt voor een lager energieverbruik en tegelijk voor de gewenste constante onderdruk. De filterinstallatie is tot slot uitgerust met Nederman Insight, het in-huis controle- en monitoringssysteem. Van der Vuurst: “Vanuit onze serviceorganisatie in Amersfoort is er constant datacontact met de filterinstallatie om proactief service te verlenen of snel te kunnen inspelen bij eventuele storingen.” Tot op heden draait de installatie volgens Peute naar volle tevredenheid. “We zijn alweer bezig met een mogelijke uitbreiding vanwege de start van een andere activiteit waar ook weer stof vrijkomt.” Wordt ongetwijfeld vervolgd!    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details