NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van afval naar duurzaam speelgoed

Van afval naar duurzaam speelgoed

ROCKEEES is een duurzaam en volledig circulair geproduceerd speeltje. Het resultaat van een mooie samenwerking tussen het Nederlandse ontwerpbureau Apollo-11 Creator Studio, het spuitgiet bedrijf Injection Point en Coolrec, dochteronderneming van Renewi.

Er zitten ongelooflijk veel waardevolle materialen in koelkasten, waarvan maar liefst 98% gerecupereerd kan worden. Zo kunnen die materialen gebruikt worden voor de productie van nieuwe toestellen, of voor duurzaam speelgoed zoals ROCKEEES! In 2019 zamelde Recupel in totaal 20.381 ton of 462.246 koelvries-apparaten in. Die worden vervolgens via innovatieve technieken gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen door de verwerkers waar Recupel mee samenwerkt, zoals Recydel-Coolrec.

“Het is al lang geen geheim meer dat de economie van de toekomst circulair is. Bij Recupel zetten wij ons in om die omschakeling te versnellen. Kapotte en afgedankte producten niet meer zien als afval, maar als een bron van grondstoffen die we kunnen hergebruiken en niet verloren laten gaan. Dat is één van de basisprincipes van de circulaire economie. Deze ROCKEEES bewijzen eens te meer dat koelkasten echte urban mines zijn .” Eric Dewaet, CEO van Recupel vzw

Als het om innovatieve recyclagetechnieken gaat, komt  Recydel – Coolrec, de grootste recycler van afgedankte kunststoffen in Europa, in de kijker. Met drie hightechproductielijnen in België, Frankrijk en Nederland recycleren ze jaarlijks circa 50 miljoen kilo kunststoffen tot waardevolle grondstoffen. Van versnipperde kunststof, uit voornamelijk de WEEE-fracties, tot maalgoed of op specificatie gebracht regranulaat voor de productie van nieuwe (onderdelen van) producten. Op die manier wordt de kunststofketen gesloten.

ROCKEEES zijn Cool (star)

Je ziet ze langs stranden, wandelpaden,… overal ter wereld: de mooi gestapelde stenen die de zwaartekracht uitdagen. Ze staan symbool voor het gevoel van vrijheid. Ontwerpbureau Apollo 11 wilde een speeltje creëren dat dezelfde sensatie opwekt zonder dat je hoeft te reizen. Maanden brainstormen, spelen met de zwaartekracht, rekenen en testen gingen de creatie vooraf. De iconische steen heeft maar liefst 17 balanceerpunten voor oneindig speelplezier.

“Omdat we duurzaamheid minstens even belangrijk vinden als spelen en uniek ontwerp, wilden we dat de ROCKEEES duurzaam gemaakt werden. Daarom produceren we lokaal en kozen we voor de hoogwaardige recyclaten uit koelkasten van Coolrec. Op alle vlakken een ‘cool’ product voor jong en oud, dus. ” Jean-Pierre Reas, Apollo-11

De ingezamelde koelkasten worden door Coolrec ontmanteld en versnipperd. In dit verwerkingsproces komen de grondstoffen in verschillende fracties vrij en worden ze gescheiden in onder andere metalen en plastics. Net die plastics worden gesorteerd op polymeer middels de inzet van drijf-/zink- en elektrostatische technieken en vervolgens omgezet in een regranulaat met een klantspecifieke samenstelling.

Coolstar is 100% gerecycleerd HIPS (High Impact Polystyreenkorrel) en een duurzaam en alternatief voor ‘virgin’ polymeren. Deze korrels worden door kunststof spuitgieter Injection Point tot de ROCKEEES gespoten.

“Ik ben enorm trots op dit product. Dat je van afval speelgoed maken kan, tart toch elke verbeelding.  Dit is alleen maar mogelijk door voortdurend te investeren in innovatie en kwaliteitsverbetering. Dit is een prachtige samenwerking en ik hoop dat mensen er nu bewust van worden hoe belangrijk het is om je afval juist in te zamelen én te recycleren. ”

Dieter Avonds, Managing Director Coolrec

Waar kan ik die coole ROCKEEES kopen?

De Kerstman kan deze winter de duurzame circulaire kaart trekken. De ROCKEEES zijn te koop via bol.com en www.rockeees.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details