NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Twee elektrische kranen voeren perfect georkestreerd ballet uit
Stéphane Meunier, operations manager bij Val’Up (links) en Dirk Philippe, account manager Sennebogen bij SMT Belgium (rechts), zijn blij met de uitdaging die ze met succes zijn aangegaan.

Twee elektrische kranen voeren perfect georkestreerd ballet uit

Geoptimaliseerde verwerking van de nieuwe blauwe zakken

Sinds hun levering en ingebruikname in november 2021 zijn de twee indrukwekkende Sennebogen 835 elektrische kranen druk bezig met het overbrengen van zakken afval van de ene naar de andere put in de enorme loods van het Val’Up sorteercentrum in Ghlin. Vijf dagen per week. Ze werken aan een gestaag en constant tempo van maar liefst 12 ton/uur, terwijl de afvaltransportwagens met dezelfde ijver het toevoergedeelte van het PMD afvalfractioneringsproces lossen.

Terwijl de vrachtwagen in een kuil stort, brengt de kraan de zakken over in de juiste kuil.

Val’Up (voorheen Valodec) is het grootste sorteercentrum voor uitgebreide PMD in Wallonië en ontvangt indrukwekkende hoeveelheden afval uit de blauwe zakken die bij particulieren worden ingezameld. Bij Val’Up is er uiteraard geen sprake van om dit afval meer te laten accumuleren dan nodig, gezien de volumes die wekelijks binnenkomen. De site verwerkt niet minder dan 50.000 ton  PMD afval, dat wordt gescheiden en versnipperd in veertien herbruikbare fracties.

Er zijn zes kuilen (40 m x 7,5 m x 8 m) ingericht om binnenkomende blauwe zakken te ontvangen. Blauwe zakken worden in drie kuilen ingevoerd terwijl een vrachtwagen in de andere drie kuilen lost.

Het project 

Het nieuwe sorteercentrum in Ghlin-Baudour werd gebouwd door de joint venture tussen Jan De Nul en Vauché en werd op 10 mei 2022 ingehuldigd.  Het was dan ook op initiatief van Jan de Nul Group dat SMT Belgium, een full service distributiespecialist voor de bouw-, verwerkings- en recyclagesector en tevens de exclusieve distributeur van Sennebogen in Belux, bij het project werd betrokken om een duurzame oplossing voor het sorteren van de nieuwe blauwe zak te ontwerpen die de uitdaging van het groeiende volume van uitgebreid PMD-afval aankan.  Stéphane Meunier, operations manager van de vestiging in Ghlin, licht de uitdagingen toe: “Onder de oude naam Valodec gebruikten we een grijper en een afstandsbediening. In dit project wilden wij om veiligheidsredenen met kuilen werken om elke co-activiteit tussen de vrachtwagens en de productieapparatuur te vermijden. Hier werden zes kuilen opgesteld om de binnenkomende blauwe zakken te ontvangen. Vanaf het begin was het de bedoeling om elektrische kranen te installeren. De blauwe zakken worden in drie kuilen ingevoerd terwijl de vrachtwagens in de andere drie kuilen lossen. Dus terwijl de vrachtwagen in een kuil stort, sorteert een van de kranen de zakken voor en brengt ze naar de betreffende kuil, terwijl de tweede kraan een trechter voedt die de zakken verder sorteert. De keuze voor het elektrische model 835 van Sennebogen was gebaseerd op de capaciteit van de grijper (3.000 l), die een kuil met een snelheid van 12 ton per uur moest kunnen voeden, met als extra kenmerk een hydraulische cabine met variabele hoogte om in de bodem van de kuil te kunnen kijken.

De 835 e-kraan heeft een hydraulisch in hoogte verstelbare cabine om in de bodem van de kuilen te kunnen kijken.

Implementatie en maatwerk

Maar ook andere kenmerken speelden een rol, zoals Dirk Philippe, accountmanager Sennebogen bij SMT, uitlegt. “De Sennebogen 835 elektrische kraan, met een vermogen van 160 kW, is uitgerust met een bananengiek met een reikwijdte van 18 m, ledverlichting, een automatisch smeersysteem, camera’s. De bovenstructuur is standaard, maar er werden enkele aanpassingen gedaan. De twee kranen (elk met een specifiek gewicht van 56 ton) lopen op rails met een totale lengte van 55 m en halen hun driefasige elektrische stroom uit naast de rails ingegraven bekabeling. In werkelijkheid werd de kraan buiten gemonteerd en vervolgens de hal binnengerold. Jan de Nul legde eerst de rails buiten om de kraan de hal in te rijden, daarna werden deze rails gedemonteerd en teruggeplaatst in de hal. Vervolgens werd de driefasige bekabeling in de hal aangelegd.  Een serieuze uitdaging! En zo draait de opgestelde oplossing sinds november 2021 op volle toeren. “De kranen werken op 100% en we zijn erg tevreden met deze implementatie”, besluit Meunier.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details