NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Sunrise project: naar een betere scheiding van vlakglas en PVB
Hoe beter men het PVB kan scheiden van het glas, hoe beter de kwaliteit van het gerecupereerde PVB, wat op zijn beurt dan weer de recyclage van de PVB fractie makkelijker moet maken.

Sunrise project: naar een betere scheiding van vlakglas en PVB

Enquête toont de weg naar potentieel voor optimalisering

Sunrise is een Europees project dat kan bijdragen tot het verbeteren van de inzameling en recyclage van gelamineerd glas uit de automobiel- en bouwsector. FERVER, de Europese federatie van glasrecyclagebedrijven is samen met Denuo partner in dit project. 

Een van de grote uitdagingen in het verwerken van vlakglas is de aanwezigheid van PVB (polyvinylbutyral). Voor wie geen idee heeft wat PVB juist is, denk even aan de folie die zich bevindt in de voorruit van uw wagen en die ervoor zorgt dat bij inslag uw ruit van uw wagen in stervorm breekt, maar niet uiteenvalt in aparte stukken. Hoe beter men het PVB kan scheiden van het glas, hoe beter de kwaliteit van het gerecupereerde PVB, wat op zijn beurt dan weer de recyclage van de PVB fractie makkelijker moet maken. Er wordt vooral gekeken naar nieuwe technieken, waaronder AI-algoritmes.

Online enqûete

Eén van FERVER taken binnen Project Sunrise omvatte het zo goed mogelijk in kaart brengen van de recyclagemarkt voor gelamineerd glas en PVB. FERVER heeft hiervoor gewerkt met een online enquête, waarvan de resultaten een beeld kunnen geven van de huidige markt. De resultaten van het FERVER onderzoek werden gepresenteerd en besproken op de laatste Sunrise Workshop die plaatsvond op 7 juni 2023 in Kopenhagen. Noteer dat ook een aantal niet-Europese bedrijven deel­namen aan het onderzoek. We geven hier­onder een inkijk in de belangrijkste resultaten van dat onderzoek. Zo blijkt uit de gepresenteerde cijfers dat door de respondenten aan het FERVER onderzoek jaarlijks ongeveer 1163,3 kiloton gelami­neerd glas wordt ingezameld en verwerkt. Uit gelamineerde glasrecyclage halen de recyclers 79,3 kiloton PVB-fractie. 

Ruimte voor verbetering

Deze cijfers liggen ver beneden het bestaande potentieel, want er is echt nog veel ruimte voor vooruitgang als de wetgeving zou evolueren naar een selectievere inzameling van vlakglas zoals dat op vandaag het geval is voor verpakkingsglas. Volgens de schatting van de respondenten blijft ook nog 10% van de glasfractie aan de PVB-fractie plakken, waardoor het aandeel hoogwaardige PVB voor recyclage afneemt. Ook hier kan het Sunrise Project dus zeker bijdragen tot bijkomende verbeteringen.  

Meer materiaal uit bouwsector

Als we kijken naar het proces van inzameling tot recyclage, dan zien we dat op het vlak van de inzameling door de respondenten zowel bij de automobielsector als in de bouwsector veel wordt ingezameld, maar dubbel zoveel van de bouwsector respectievelijk 33 en 63% van de totale inzameling. Na de inzameling wordt het gelamineerde glas ter plaatse opgeslagen. Ongeveer 1 op de 5 van de respondenten slaat het ingezamelde glas binnen op, de rest buiten en ongeveer 1 op de 4 slaat het gemengd op met niet-gelamineerd glas. 

Verschillende verwerkingsmethodes

Ten slotte wordt tijdens het recyclageproces zelf de glasfractie gescheiden (die vervolgens wordt gerecycleerd) van de PVB-fractie. De PVB-fractie, afhankelijk van haar kwaliteit, wordt op verschillende manieren verwerkt volgens de respondenten. Zo gaat van het PVB ongeveer 19% naar recyclage, 30% naar afval­verbrandings­installatie met energier­ecuperatie. 38% wordt nog gestort. Voorlopig richten glasrecyclagebedrijven zich dus nog voor­namelijk op de recyclage van de glasfractie tot er betere technieken beschikbaar worden inzake recyclage van de PVB-fractie.

Kwaliteitsinjectie nodig

Binnen Project Sunrise zal daarom ook samen met FERVER worden gewerkt aan best practices inzake opslag van het ingezamelde gelamineerd glas, dit met het oog op het verbeteren van de kwaliteit van de PVB fractie, waardoor ook die PVB fractie makkelijker kan worden gerecycleerd. Tijdens de opslag wordt PVB soms immers ook blootgesteld aan externe omstandigheden zoals regen, wind en Uv-straling. En dat laatste is net wat het Sunrise Project als onderzoeksproject de moeite waard en interessant maakt voor de glasrecyclagesector, die het project met interesse verder blijft opvolgen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details