NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Stralingsdetectie aan de poort

Stralingsdetectie aan de poort

Om die reden leverde Stratec Services in zijn 20-jarig bestaan al 115 poortdetectoren voor de detectie van gammastraling. Maar ook handmeters en zelfs speciale grijperdetectoren behoren tot de mogelijkheden. “Radioactiviteit wordt in de branche best eng gevonden. Wij leveren expertise en vertrouwen”, zegt Eugène den Hollander, directeur van Stratec.    

“Radioactief afval komt in verschillende afvalstromen voor”, zegt Den Hollander. “Het zit bijvoorbeeld in kluisdeuren, isolatiemateriaal, slakkenwol, maar ook in boorpijpen uit de olieindustrie, schepen en zelfs in brandmelders. Sinds het begin van deze eeuw is het verplicht om radioactief materiaal in bijvoorbeeld gerecycled metaal te meten. “Je begrijpt dat de radioactiviteit niet per ongeluk in de ovens van een smelterij terecht mag komen.” 

Marktleider Stratec plaatste om die reden al bij ruim 100 schroot- en recyclingbedrijven poortdetectoren waarmee radioactief materiaal al bij binnenkomst van een vrachtwagen wordt gedetecteerd. Stratec verzorgt bij al die bedrijven ook het onderhoud en reparatie van de systemen. 

April 2020: installatie van een dubbele poortdetector bij de Purified Metal Company in Farmsum.

Den Hollander omschrijft de poortdetectoren als een vangnet. “Vis je er dan al het radioactieve materiaal uit? Nee, 100% garantie is er niet, maar de pakkans is wel flink. We verkopen daarnaast ook verschillende handmeters als aanvulling om in de container te lokaliseren waar de activiteit zit. En voor de overslag en in havens kunnen we speciale grijperdetectoren leveren die de lading tijdens het grijpen kan doormeten op gammastraling.” 

Stratec bestaat op 1 januari 20 jaar en verkocht al in 2009 zijn honderdste poortdetector. Is de markt dan ondertussen niet verzadigd? Den Hollander: “Met een marktaandeel van 85% hebben we inderdaad een behoorlijke dekking. Er is nu min of meer sprake van een vervangingsmarkt met af en toe een nieuwe klant.

Maar niet voor niets leggen we ons ook toe op service en onderhoud. Iedereen binnen ons bedrijf is bovendien stralingsdeskundig. Daardoor kunnen we ook veel vragen en misverstanden oplossen. Zo zijn sommige medewerkers van recyclingbedrijven nog wel eens bang voor straling als ze zelf door onze detectiesystemen lopen. Maar dat is nergens voor nodig. De poorten meten slechts passief straling. Het is geen röntgenapparaat.”

Overigens is Stratec niet alleen afhankelijk van de schroot- en recyclingbranche. Het bedrijf uit Houten werkt ook voor de gezondheidszorg, defensie, kerncentrales en energiebedrijven. Den Hollander: “Wij leveren de stralingsexpertise die sloop- en recyclingbedrijven zelf niet hebben zodat zij zich kunnen richten op hun eigen business.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details