En tegelijkertijd ontwerpt de machinebouwer steeds meer persen waarmee recyclebedrijven, biogas en papier fabrieken hun afvalstroom kunnen ontwateren. Corona had behoorlijke gevolgen voor het bedrijf, maar operationeel manager Wouter van der Pool wist van de nood een deugd te maken.
Afval wordt in Nederland weliswaar beperkt nog gestort, maar tussen inzameling en recycling of de verbrandingsoven zit soms beste een lange periode waarin afval moet worden opgeslagen door onderhoudstops. En juist daar ontstaan vaak branden, zeker als het afval langer ligt opgehoopt waardoor de kans op broei toeneemt. De Nederlandse tak van Avermann Groep ontwikkelde om die reden samen met een aantal partners een oplossing voor afvalverdichting waarbij het afval in balen wordt geperst en wordt omwikkeld. (zie kader). Ondanks het feit dat het om een uniek product gaat dat speciaal voor een klant is ontwikkeld ziet Wouter van der Van der Pool, operationeel manager van de Nederlandse vestiging van Avermann, mogelijkheden voor opschaling. “Het scheelt als je een kunstje al eens eerder hebt uitgevoerd.” Avermann is weliswaar een Duits bedrijf maar heeft ondertussen een flinke voet aan de grond in Nederland. Van der Pool wijt dat deels aan de goede ligging van Nederland. “Vanwege onze havens natuurlijk, maar ook vanwege onze importvoorzieningen. En daarbij concurreren Duitse en Amerikaanse bedrijven nogal met elkaar en daar zitten we als Nederland mooi tussen.”
Avermann, dat naast machines op het gebied van milieutechniek ook actief is in machines voor prefab beton en lasersnij- en kantwerk, houdt constant de vinger aan de pols als het om trends en ontwikkelingen in de recyclingbranche gaat. “We krijgen steeds meer te maken met het ontwateren van afval. Niet alleen uit groen en biologisch afval, maar ook de rejects die uit de papierindustrie komen zijn nat. En water wil je liever niet vervoeren, dat maakt het afval te zwaar. Dus het ontwateren kun je ook zien als een vorm van afval scheiden. Organisch afval kun je immers misschien ook wel verbranden, vergisten of vergassen. Maar dan moet het water er wel uit. Voor ons is het niet een hele andere techniek: ontwateren is ook persen. Maar de machines moeten uit RVS worden vervaardigd, want ze mogen niet roesten en moeten tegen allerlei zuren kunnen.”
Avermann Nederland is ondertussen een soort hub voor Europa geworden, waarbij machines hier vooral geassembleerd worden. “De ontwateringsmachines komen deels uit de VS, wij voegen de hydrauliek en de schakelkasten toe waarna ze over de hele wereld worden verkocht”, vertelt Van der Pool. “Bovendien hebben we ook een internationale onderhouds- en serviceploeg.”
Terwijl corona de afvalbranche behoorlijk veel extra werk oplevert, maakt het internationale karakter van de Avermann Groep dat het bedrijf operationeel en logistiek veel last ondervond en nog ondervindt van de wereldwijde Covid-19 pandemie. “Plannen is in deze tijd verschrikkelijk lastig”, zegt Van der Pool erover. “En we hebben veel moeite om zeecontainers te verschepen of monteurs ergens naartoe te sturen. En de staalprijzen zijn ook niet erg positief voor onze handel. Dus het bouwen van machines is best een uitdaging. Gelukkig hadden we wel een goede voorraad toen deze crisis begon, dus de schade valt mee.”
En Avermann heeft in het afgelopen jaar samen met Wortmann Milieutechniek besloten om in Emmen te investeren in het reviseren van machines, zoals perscontainers en balenpersen. Om die reden is Avermann verhuisd van Dordrecht naar Emmen en heeft daar een fors grotere hal betrokken. Ook dat is een gevolg van corona, legt Van der Pool uit. “We zaten met een aantal monteurs die niets meer konden doen. Om werk voor hen te creëren hebben we besloten om gebruikte machines te gaan reviseren. We verwachten dat we voorlopig nog wel even in deze toestand zitten en op deze manier kunnen we flink wat achterstanden wegwerken. Binnenkort hebben we een flink aantal gebruikte machines in de aanbieding die weer als nieuw zijn.”