NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Speciaal ontwikkelde sterrenzeef met variabel instelbaar zeefdek. ‘Wij gaan altijd een stapje verder’

Directeur Berry Boertien doet uit de doeken hoe hij verwacht om nog in dit decennium marktleider te worden op het gebied van automatische smeer- en brandblussystemen.

Wiejelo werd tien jaar geleden opgericht door Berry Boertien en een compagnon. Boertien werkte al langer in de wereld van de automatische smeer­systemen en via een klant kwam hij in contact met een bedrijf in Indonesië dat vroeg om automatische brandblus­systemen voor mijnbouw­machines. In de tien jaar die volgde groeide Wiejelo uit tot een grote leverancier voor smeer- en brandblus­systemen voor zowel de agrarische sector, grond­verzet, recyclage, overslag­bedrijven, havens en de industrie. Inmiddels heeft Boertien meer dan twintig man in dienst. Boertien was zelf jaren­lang monteur en weet dat wanneer je goede service verleent, de verkoop vaak wel volgt. Niet voor niets is service een belangrijke pijler onder zijn bedrijf. Nog steeds bestaat 70% van de omzet van Wiejelo uit automatische smeer­systemen. De rest komt voor rekening van automatische brandblus­systemen, al is dat aandeel groeiende. Onder­tussen is Boertien de enige aandeel­houder van het bedrijf Wiejelo Equipment en heeft de Nederlandse en Belgische thuismarkt prioriteit gekregen ten opzichte van het internationale werk.

De automatische brandblussystemen van Wiejelo zijn in staat om een beginnende brand binnen enkele seconden te detecteren en te blussen.

Stip op de horizon

Boertien: “Eigenlijk zijn we pas in 2016 echt serieus gaan nadenken wat we met Wiejelo willen. En we  hebben als stip op de horizon dat we in 2023 marktleider willen zijn op het gebied van automatische smeersystemen in Nederland. In de agrarische sector zijn we ondertussen marktleider met het af-fabriek inbouwen van smeersystemen op machines. Ik denk dat 80% van alle machines met onze systemen draait. En in het grondverzet is ons aandeel in de laatste paar jaar ook enorm hard gestegen.” De reden voor die onstuimige groei zit hem volgens Boertien niet in “zoveel mogelijk reclame maken, maar juist in de directe benadering. Ik heb een groot netwerk en weet heel goed wat mijn klanten willen. Juist door mijn ervaring. Maar wat zeker ook heeft geholpen is dat onze aanpak kleinschalig en persoonlijk is en dat werkt in de branches waar wij actief zijn heel goed. Wij zijn geen onderdeel van een groot internationaal bedrijf waar een smeersysteem maar een heel klein onderdeel van de omzet van een conglomeraat is. Bovendien kunnen wij flexibel en snel handelen. Zo zijn we bij veel grote spelers in de markt binnengekomen.”

Het hoeft maar om een klein scheurtje te gaan waarbij de hydrauliekolie gaat vernevelen.

Nevelen

Boertien verwacht dat er ook veel groei te behalen is in auto­matische brandblussystemen. “Mijn­bouw, havens en recyclage zijn heel vaak 24/7-sectoren. Dan wordt materieel vaak flink zwaarder belast en is er minder tijd voor preventief onderhoud. Een grote oorzaak van brand is een verouderde of kapotte diesel of hydrauliekleiding. Het hoeft maar om een klein scheurtje te gaan waarbij de hydrauliekolie gaat vernevelen. Zoiets wordt een ontzettend brandbaar mengsel en dan kan het snel gaan.” Een andere oorzaak voor het toenemend aantal branden in machines zijn de emissie-eisen die aan motoren worden gesteld. Boertien: “Om schoner te kunnen draaien wordt de verbrandingstemperatuur in een motor steeds hoger. Een Euro6 motor kan wel 600 °C worden. Door strenge geluidseisen worden motoren ook steeds beter geïsoleerd, waardoor er minder natuurlijke koeling is. En dat isolatiemateriaal wil wel branden.” De automatische brandblus­systemen van Wiejelo - die ook steeds vaker af-fabriek in bijvoorbeeld mijnbouw­machines, wiel­laders, overslag­kranen, zeef­installaties, shredders en mobiele kranen worden ingebouwd - zijn in staat om een beginnende brand binnen enkele seconden te detecteren en te blussen. Niet voor niets schrijven steeds meer verzekeraars tegen­woordig automatische blus­systemen voor om über­haupt nog voor een brand­verzekering in aan­merking te komen. “In de overslag staan kranen vaak op verhogingen”, legt Boertien uit. “Als daar brand uit breekt is een machinist eigenlijk kans­loos. Dan wil je dus snel kunnen ingrijpen.” Per jaar worden de systemen van Wiejelo tussen de twintig en dertig keer automatisch ingeschakeld. Klanten hoeven echter niet te vrezen dat dit meteen het einde van de machine is. Boertien: “We gebruiken namelijk geen schadelijke stoffen in onze blus­systemen. Het is nog nooit voor­gekomen dat een motor is stuk gegaan door ons systeem.”  

Speciaal ontwikkelde sterrenzeef met variabel instelbaar zeefdek. ‘Wij gaan altijd een stapje verder’

Het assortiment van Stoevelaar Machinery uit het Nederlandse Stegeren bestaat uit premium recyclingmachines die het mogelijk maken allerlei soorten recyclemateriaal te verkleinen, scheiden en sorteren tot een halffabricaat of eindproduct. Stoevelaar Machinery is officieel importeur van Morbark, Hammel, Neuenhauser, H2Pro, Bano, Rayco en Dynamic Screening Systems. Salesmanager Benelux Harm Liebregt vertelt over de bijzondere houtrecyclingmachines.

Fabrikant Hammel is volgens Liebregt de uitvinder van de tweeassige langzaamdraaier. “Vaak gekopieerd en nooit geëvenaard. Het zijn hele goede voorverkleiners. Zeer geschikt voor afval, schroot, en afvalhout.” Liebregt vermoedt dat er in Nederland en België een stuk of honderd Hammel shredders draaien. En vanwege de sterk oplopende vraag naar ‘schoon’ materieel steeds vaker elektrisch aangedreven. Stoevelaar kan ze zowel stationair als mobiel leveren en ook elektrisch mobiel. Stoevelaar is daarnaast Europees importeur van Morbark Shredders. Amerikaanse krachtpatsers die volgens Liebregt bekend staan om hun lange levensduur. “Zeer solide en zwaar gebouwd en inzetbaar voor A-hout, AB-hout en groenafval. Ze zijn uitgerust met verwisselbare zeefsegmenten waarmee je iedere denkbare eindfractie kunt realiseren. De fractiemaat aanpassen kost bovendien niet meer dan 25 minuten.” Ook de Morbarks zijn verkrijgbaar in en diesel- of elektrische uitvoering, stationair of op rupsen en zelfs op rupsen met een dolly-set erop.

De Hammel VB 950 DK langzaam draaiende voorverkleiner.

Zelf ontwikkeld

Extra trots is Liebregt over de ontwikkelde zeefmachine die in nauwe samenwerking met goede klant FUHLER is ontworpen en in Duitsland door H2PRO is gebouwd. Het eerste exemplaar draait al bij FUHLER en de volgende serie wordt als private label van Stoevelaar op de markt gebracht. Het gaat om een behoorlijk bijzondere machine. Liebregt: “Het is de grootste mobiele sterrenzeef die er bestaat. Hij heeft een zeefoppervlak van maar liefst 24 m² en het bovenste dek is een zogenoemd Variodek. Dat houdt in dat we kunnen variëren tussen zeefmaat 80 en 160 mm. Dat is ter plaatse en binnen een minuut met één draai aan de knop traploos aan te passen. Dat betekent nooit meer discussie met een klant over de grootte van de eindfractie. Dat is echt de grootste innovatie.” FUHLER, één van de grootste loonbedrijven in de Benelux, heeft de machine sinds december in gebruik en is zeer tevreden. De eisen van FUHLER waren niet gering volgens Liebregt: “Ze wilden de grootste mobiele zeefinstallatie voor compost of afvalhout met een perfect eindproduct en een abnormaal hoge capaciteit. En dat is gelukt.”

Samen met het Duitse H2PRO en loonbedrijf FUHLER ontwikkelde Stoevelaar de grootste mobiele sterrenzeef ter wereld.

Hybride

De H2PRO zeefinstallatie van Stoevelaar/H2Pro is uitgerust met een rupsonderstel en heeft een eigen gewicht van circa 31,5 ton. De machine kan desgewenst volledig op elektriciteit van het net draaien of door een eigen powerpack die ook de generator aandrijft. “De wereld wil graag hybride en dat kan dus”, stelt Liebregt. Hij legt uit dat ze zowel met één of twee zeefdekken geleverd kunnen worden. “Een drie-fractiemachine is binnen een minuut om te schakelen naar een twee-fractiemachine. We zijn niet alleen heel flexibel met de zeefmaten, maar het is ook heel gemakkelijk om twee of drie fracties te zeven.” De range van machines is met drie verschillende zeefoppervlaktes leverbaar: 24, 16 of 12 m² en allemaal met Variodek. De Stoevelaar/ H2PRO is zeer geschikt voor het op fractie zeven van geshredderd A- of AB-hout, compost of biomassa. “Breed inzetbaar dus”, stelt Liebregt. Hij is niet bang dat de zelf ontwikkelde zeef concurreert met de Neuenhauser zeven die Stoevelaar ook verkoopt. “Die zijn minder groot. Waar zij stoppen, gaan wij verder. Bij Stoevelaar zijn we altijd bezig om producten zo te optimaliseren, zodat onze klanten efficiënter kunnen werken. Deze Stoevelaar/ H2PRO is niet alleen geschikt voor bedrijven die ook al hele grote shredders hebben. We hebben veel klanten die deze zeef kunnen gebruiken, omdat we drie verschillende groottes van machines aan kunnen bieden. Dus ik verwacht wel dat ze goed gaan verkopen. Wat is er nu mooier dan dat alles in lijn staat? Dat scheelt toch weer flink in het heen en weer rijden met een shovel.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details