NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Safety first
De actiedag van BW2E sleepte vorig jaar zelf een nominatie in de wacht voor de communicatieprijs van CEWEP.

Safety first

Extra aandacht voor veiligheid. Dat is geen overbodige luxe in de afval- en recyclagesector. In deze rubriek zetten we voortaan in elke editie een initiatief in de kijker waar veiligheid prioriteit krijgt. Safety first dus. De spits afbijten doen we niet met één maar met de herhaaldelijke veiligheidscampagnes de afgelopen jaren van de Belgian waste-to-energy sector (BW2E) naar aanleiding van de ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’ op 28 april. Een actiedag die vorig jaar zelf een nominatie in de wacht sleepte voor de communicatieprijs van CEWEP, de Europese koepelorganisatie voor waste-to-energy installaties.

Met dit initiatief ijvert BW2E om de eigen medewerkers van de veertien installaties die zijn aangesloten bij BW2E en zij die afval aanleveren nog meer bewust te maken van het belang van veilig gedrag. Er zijn in België veertien verwerkingsinstallaties die restafval van burgers en bedrijven thermisch valoriseren. Per jaar gaat het om 2,8 miljoen ton afval dat wordt aangeleverd. Op één dag rijden zo’n 2.000 vrachtwagens één van deze installaties binnen om afval te lossen. Elk van de installaties heeft een eigen werkwijze voor aanlevering van afvalstoffen, maar overal gelden strenge veiligheidsregels. Toch stellen preventie- en veiligheidsmedewerkers vast dat de veiligheid nog te vaak in het gedrang komt. 

“Geesten wakker houden”

BW2E voorzitter Johan Bonnier benadrukt het belang van veiligheid: “Waste-to-energy installaties vervullen een dagelijks essentiële behoefte door restafval veilig, hygiënisch en milieuvriendelijk te verwerken. Zo kunnen we de kringloop van de circulaire economie bevorderen én zuiver houden. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is in de werking van onze installaties ingebakken en het handhaven van een blijvend hoge standaard voor arbeidsveiligheid is een absolute must. De ‘geesten’ van iedereen wakker houden is een onderdeel van onze bedrijfsvoering en daarom is de Dag van de Veiligheid voor ons van groot belang. Wij zijn dan ook verheugd om bijzondere acties te ondernemen met onze aanvoerders en klanten om deze boodschap te benadrukken.”

Focus op persoonlijk contact

BW2E koos voor een heel persoonlijke aanpak om de boodschap over te brengen: een korte babbel met de vrachtwagenchauffeurs. Het management tekende present op de stortvloer om chauffeurs aan te spreken over hun veilig gedrag. Chauffeurs die het goed deden, kregen een kleine attentie mee als dank voor hun medewerking. Voor de veiligheidsdag stuurden installatie-exploitanten hun veiligheidsinstructies opnieuw naar bedrijven en openbare besturen die afval aanleveren. Ze gebruikten een woordeloze PowerPoint om chauffeurs, ongeacht hun taal, te wijzen op belangrijke veiligheidssituaties tijdens het aanvoeren en lossen van afvalstoffen. Een powerpoint zonder woorden, zodat elke chauffeur, ongeacht de taal die hij spreekt, wordt gewezen op de belangrijkste situaties waarin de veiligheid in het gedrang kan komen. Het is de bedoeling dat zij deze gebruiken in opleidingen en toolboxmeetings voor chauffeurs. De chauffeurs ontvingen ook een flyer met cartoons die veilige en onveilige situaties op een ludieke manier illustreerden. Op sociale media werd de campagne breder verspreid met enkele aangrijpende filmpjes over de gevaren van onveilig gedrag, evenals een instructiefilmpje over het correcte gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen .  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details