NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Recycle-balen zijn ruimtebesparend bij het stapelen, opslaan en transporteren
Breekbak.

Recycle-balen zijn ruimtebesparend bij het stapelen, opslaan en transporteren

Philippe Potier, zaakvoerder van Smart Equipment, is een echte recycleman, met vele jaren ervaring in de recyclingindustrie. Hij levert state-of-the-art systemen en machines, maar ook hands-on-advies en zeer aantrekkelijke oplossingen voor afvalverwerking. Smart Equipment gelooft namelijk dat afvalverwerking het best in balen gebeurt én dat het vervoer ervan beter langs de binnenvaart gaat. Recente wetgeving en bijhorende subsidiemaatregelen – korting op milieuheffing voor verbrandbaar afval dat via binnenvaart of spoor vervoerd wordt – bevestigen dit.

Normaal moet je afval, eens het op de site is, binnen de 48 uur verwerken. Maar deze balen mogen zes maanden bewaard worden.

Afvalvervoer over water haalt zonder enige twijfel heel wat vrachtwagens van de weg, wat zowel economisch als qua impact naar het milieu toe als ontegensprekelijk positief gezien kan worden, zegt Potier. “En dat begint ook de politiek in te zien. Want afval dat via de binnenvaart wordt vervoerd, geniet van een mooie korting op de milieuheffing. Dat zal deze efficiënte én milieuvriendelijke manier van afvalverwerking zeker stimuleren!”

Ecologisch verantwoorde voordelen van balen

Voor de balen-aanmaak rekenen Smart Equipment en Philippe Potier resoluut op de geïntegreerde balenpers- en wikkeloplossingen van Flexus. Het Zweedse bedrijf is pionier in industriële verdichting en volume­reductie voor een breed scala aan toe­passingen. De machines komen met een aantal zeer opvallende én ecologisch verantwoorde voordelen: 

De rekfolie is weliswaar dun, maar zeer sterk. Hierdoor wordt het materiaal hermetisch omsloten, wat het ontsnappen van afval voorkomt en de afbraakprocessen stopt.

Laag energieverbruik

Een complete installatie met pers, balenwikkelaar en transport­banden verbruikt niet meer dan
10-40 kW/h. Dat komt neer op ongeveer 1-1,5 kW per af­gewerkte baal. Het lage energie­verbruik is te danken aan de speciale gepatenteerde con­structie van de pers. De functies van de pers worden elektro-hydraulisch aan­gedreven. De perskamer heeft draaien­de zijkanten en de invoermat rust op rollen met kogellagers.

Geen lekkage en gisting

De rekfolie is weliswaar dun, maar zeer sterk. Hierdoor wordt het materiaal hermetisch omsloten, wat het ontsnappen van afval voorkomt en de afbraakprocessen stopt. Het afval wordt samen­geperst – tot 30% van de normale verwerkings­methodes! – en met stretchfolie in lucht­dichte balen gewikkeld. Zonder zuurstof kunnen de processen van gisting en afbraak niet op gang komen. 

Een complete installatie met pers, balenwikkelaar en transportbanden verbruikt niet meer dan 10-40 kW/h. Dat komt neer op ongeveer 1-1,5 kW per afgewerkte baal.

Milieuvriendelijk(e) rekfolie en net

De rekfolie en het net waarin de balen worden gewikkeld bestaan uit polyethyleen, dat bij verbranding wordt omgezet in kooldioxide en water. De folie is dun, slechts 25-30 µ en maakt slechts 0,1-0,2% van het totale gewicht van de baal uit. Het net is gemaakt van milieu­vriendelijk polyethyleen.

Balen mogen zes maand bewaard worden

Potier: “Het systeem van Flexus is een beetje te vergelijken met wat je de boeren ziet doen op hun land, als ze grote hooibalen aan het maken zijn. Dit is hetzelfde, maar dan voor gerecycleerde materialen. Want door de alsmaar strengere wetgeving inzake stockage merkten we dat sommige van onze klanten naar passende oplossingen begonnen te vragen. Normaal moet je afval, eens het op de site is, binnen de 48 uur verwerken. Maar deze balen mogen zes maanden bewaard worden. Zo kunnen alle betrokken partijen de verwerking opstarten wanneer hen het best uitkomt. De ronde balen die de semi-mobiele Flexus-machine genereert, zijn uitermate ruimtebesparend bij het stapelen, opslaan en transporteren. Kers op de taart is natuurlijk dat je bij dergelijk balensysteem veel minder tot geen last meer hebt van ongewenste geurtjes en/of vervelend ongedierte.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details