NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Belgen zamelden vorig jaar meer dan 3.900 ton lege batterijen in
Batterijen inzamelen is goed voor de natuur. Het totale ingezamelde gewicht in 2023 is gelijk aan dat van 5.200 ijsberen.

Belgen zamelden vorig jaar meer dan 3.900 ton lege batterijen in

Opnieuw een inzamelrecord voor Bebat

In 2023 heeft België een nieuw record gevestigd door 3.907 ton afgedankte batterijen in te zamelen, een stijging van 5% ten opzichte van het jaar ervoor. De Belgen behoren hiermee opnieuw tot de absolute top in Europa. België staat dus in polepositie om te voldoen aan de gloednieuwe Europese batterijregelgeving, die aanzienlijk ambitieuzere doelstellingen zal opleggen.

Inzamelresultaten om fier op te zijn

Bebat focust in haar campagnes sterk op het inzamelen van álle batterijen – zowel de zichtbare als de niet-zichtbare exemplaren. Die campagnes missen hun effect niet: dankzij de inzet van alle Belgen, inzamelpunten en deelnemers werd dit jaar 3.907 ton afgedankte batterijen ingezameld. Daarmee steeg de inzameling ten opzichte van 2022 met maar liefst 5%, terwijl het aantal op de markt gebrachte batterijen steeg met 2%.

Bebat heeft daarnaast een inzamelefficiëntie van meer dan 90%. Dit betekent dat Bebat meer dan 90% inzamelt van de afgedankte batterijen waar consumenten van af willen. Bovendien blijkt dat er per 100 kilogram huisvuil slechts 1 batterij wordt teruggevonden – die hier uiteraard niet in thuishoort. Dit bewijst dat de Belgen veel inspanningen doen om hun afval correct te sorteren.

Bewustzijn creëren over alle batterijen

De campagnes van Bebat, maar ook haar niet-aflatende inzet in de sector hebben het bewustzijn rond batterij-inzameling vergroot. Dit bewustzijn is cruciaal, aangezien elke batterij telt. Zo telde België eind 2023 maar liefst 25.111 actieve inzamelpunten waar afgedankte batterijen gratis kunnen gedeponeerd worden. Het gaat onder meer om duizenden hyper- en supermarkten, winkels, talrijke scholen, bedrijven en recyclageparken.

Daarnaast ziet Bebat dit groeiende bewustzijn rond het belang van batterij-inzameling ook terug bij de producenten en verkopers van batterijen: op tien jaar tijd is het aantal bedrijven dat in België batterijen of toestellen met batterijen op de markt brengt via het systeem van Bebat verdrievoudigd tot 4.868 deelnemers. Dit benadrukt de snelle evolutie binnen de batterijsector.

Peter Coonen, Algemeen Directeur van Bebat: “Dankzij ons toegankelijke batterij-inzamelsysteem, maar vooral door de inzet van alle Belgen, onze leden en deelnemers hebben we vorig jaar opnieuw ijzersterke resultaten neergezet. Ook de scholen speelden in 2023 een belangrijke rol door hun deelname aan succesvolle scholencampagnes. We kijken dus met vertrouwen naar de toekomst en zijn uitermate trots op de prestaties van 2023 en de weg die we samen hebben afgelegd.”

Klaar voor nieuwe Europese uitdagingen

Door de nieuwe Europese wetgeving die dit jaar in werking is getreden, staat Bebat voor ambitieuze doelstellingen. Bebat zamelde in 2023 60,3% van het totale aantal batterijen op de markt in. Met dit inzamelpercentage scoort Bebat niet alleen veel beter dan de huidige Europese doelstelling van 45%, maar is België het land dat het dichtst bij de toekomstige doelstellingen ligt dankzij het efficiënte inzamelsysteem van Bebat. Bebat heeft er dan ook alle vertrouwen in dat ze de Europese inzameldoelstelling van 63% in 2027 kan waarmaken.

De inzameldoelstelling voor 2030, 73%, is volgens Bebat echter niet realistisch. De berekeningswijze houdt geen rekening met de langere levensduur van de Li-ion batterijen die nu massaal op de markt komen, noch met het feit dat deze batterijen vaak ingebouwd zijn in apparaten, geëxporteerd worden of ingezet worden voor hergebruik.

En het zijn net die batterijen die “booming” zijn: de voorbije tien jaar zijn draagbare Li-ion batterijen – denk maar aan batterijen van draadloze toestellen, zoals gsm’s, laptops en power tools – zowat drie keer sneller gegroeid dan de traditionele primaire batterijen. Als je daar dan nog de markt voor elektrische fietsen, elektrische voertuigen (EV’s), en thuisbatterijen bij telt, kom je tot de vaststelling dat de markt voor Li-ion batterijen nu al meer dan drie keer groter is dan de markt voor traditionele batterijen.

Peter Coonen“De Europese wetgeving gaat bij haar berekening uit van een gemiddelde levensduur van batterijen van 3 jaar. In werkelijkheid is de levensduur van lithium-ion batterijen veel langer. De nieuwe berekeningswijze van de inzameldoelstelling is dus niet aangepast aan de hoge capaciteit en technische eigenschappen van Li-ion batterijen. Ze houdt ook geen rekening met het feit dat deze batterijen vaak ingebouwd zijn in apparaten, geëxporteerd worden of ingezet worden voor hergebruik. Daarom ijvert Bebat, samen met inzamelorganisaties in andere landen, voor een berekeningsmethode op basis van de echte (veel langere) levensduur van deze batterijen.”

Met de nieuwe uitdagingen die de specifieke kenmerken van Li-ion batterijen met zich meebrengen, is België verplicht om zijn inzamelmodel aan te passen. Bebat verhoogt nu al haar inspanningen en past haar inzamelmethodes aan om in te spelen om de evoluties binnen de batterijsector. Door volop in te zetten op innovatie zal Bebat alle types batterijen inzamelen en een nieuw leven geven en is de organisatie klaar om koploper te blijven in Europa.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details