NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
PFAS vervuiling aanpakken met industriële hennep
Frederik Verstraete: “Niet alleen groeit industriële hennep verbazingwekkend snel, tot wel 4 m in slechts 90 dagen, maar het neemt ook aanzienlijke hoeveelheden CO2 op gedurende de groeicyclus.”

PFAS vervuiling aanpakken met industriële hennep

Op Wereldbodemdag kondigden DEME Environmental en C-Biotech de oprichting van Fytolutions aan, een nieuwe joint venture die PFAS-vervuiling aanpakt met een innovatieve oplossing op basis van industriële hennep.

PFAS (synthetische per- en polyfluoroalkyl-stoffen) is een wereldwijde vervuilende stof die wordt aangetroffen in honderden alledaagse voorwerpen, zoals cosmetica, pannen met anti­aanbaklaag en blusschuim. DEME Environmental is een expert in het reinigen en saneren van vervuilde gronden en het nieuw leven inblazen van verontreinigde terreinen. Met deze activiteiten draagt het bedrijf bij aan een gezonde leefomgeving en de circulaire economie. C-Biotech, onderdeel van het familiebedrijf Cordeel Group, ontwikkelt bouwmaterialen met een positieve impact op het milieu.

Lichte PFAS-vervuiling

​Dirk Ponnet, algemeen directeur van DEME Environmental, licht toe: “DEME is koploper in het gebruik van duurzame bodem­sanerings­technieken. We werken vaak op historisch vervuilde locaties, zelfs op enkele van de ergste hotspots van Europa. Technieken omvatten het uitgraven van het materiaal en vervolgens behandelen met verschillende gespecialiseerde bodemsaneringstechnieken. Locaties met slechts lichte PFAS-vervuiling zijn echter mogelijk niet geschikt voor deze aanpak.”

Na de oogst worden de vervuilde en niet-vervuilde deeltjes van de hennepplanten zorgvuldig gescheiden. De bladeren met PFAS zullen verantwoord worden afgevoerd.

Holistische benadering

Fytoremediatie is een bewezen groene technologie voor bodemsanering, waarbij een holistische benadering wordt gebruikt die de kracht van levende planten benut om bodems te reinigen van gevaarlijke stoffen. “Bepaalde planten hebben het vermogen om schadelijke stoffen op te nemen en af te breken wanneer hun wortels water en voedingsstoffen absorberen. De natuur reinigt de natuur!”, zegt Frederik Verstraete, oprichter en CEO van C-Biotech. “Niet alleen groeit industriële hennep verbazingwekkend snel, tot wel 4 m in slechts 90 dagen, maar het neemt ook aanzienlijke hoeveelheden CO2 op gedurende de groeicyclus. Beide bedrijven zien de enorme omvang van het wereldwijde PFAS-probleem en de uitdagingen die het met zich meebrengt, en geloven dat het nieuwe bedrijf de perfecte manier is om krachten te bundelen en de saneringstijden te verkorten waar deze ‘forever chemicals’ aanwezig zijn.”

Succesvolle studie

​Na een geslaagde haalbaarheidsstudie in Zwijndrecht, zal Fytolutions zich aanvankelijk richten op België en Luxemburg. De activiteiten kunnen daarna worden uitgebreid naar andere landen. Het expertenteam van DEME Environmental zal met PFAS-vervuilde locaties identificeren. De nieuwe joint venture zal vervolgens voor elke locatie een maatwerk­oplossing ontwikkelen. Deze kan een combinatie zijn van fytoremediatie en traditionele sanering.

CO2 opvangen

​Na de oogst worden de vervuilde en niet-vervuilde deeltjes van de hennepplanten zorgvuldig gescheiden. De bladeren met PFAS zullen verantwoord worden afgevoerd. Satellieten zullen worden ingezet om de CO2-opname zorgvuldig te meten. Naar schatting vangt 1 hectare hennep ongeveer 15 ton CO2 op. Ponnet benadrukt: “West-Europa heeft duizenden locaties waar lichte tot matige PFAS-vervuiling aanwezig is. Dit is een zeer kosteneffectieve oplossing en gaat hand in hand met de andere saneringstechnieken van DEME.” Samenwerking wordt de sleutel om tot oplossingen voor deze gronde te komen. “Samen zetten we ons in voor een schone planeet!”, besluit Verstraete.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details