NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Oude PVC ramen en deuren vormen grondstof voor nieuwe profielen
In een eerste fase worden de profielen door een shredder gejaagd, waardoor ze gebroken worden. PVC en ijzer worden hier gescheiden.

Oude PVC ramen en deuren vormen grondstof voor nieuwe profielen

PVC kan achtmaal gerecycleerd worden zonder kwaliteitsverlies

Duurzaamheid, recyclage, circulariteit – deze drie termen zijn niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Deceuninck investeert al jaren in de recyclage van PVC uit oude ramen, deuren, gevel­bekleding en shutters als grondstof voor de productie van nieuwe raam- en deurprofielen. De firma bouwde daarvoor een hoog­technologische recyclagefabriek in Diksmuide. In 2017 was dat goed voor 8.000 ton gerecycleerd materiaal, maar eind 2023 zal die capaciteit verviervoudigd zijn tot 40.000 ton per jaar. 

Deceuninck Recycling in Diksmuide.

Een kunststof raam kan gemakkelijk 35 jaar dienst doen zonder zware verouderingsverschijnselen en met een minimum aan onderhoud. Dat raam kan bovendien achtmaal gerecycleerd worden zonder kwaliteitsverlies, zelfs minstens tienmaal zonder dat de mechanische eigenschappen verloren gaan. Daarom blijft Deceuninck fors investeren in de verdere uitbouw van de recyclagefabriek in Diksmuide. “Het gebruik van gerecycleerd materiaal in nieuwe raam- en deurprofielen is een belangrijke voorwaarde voor onze R&D-afdeling. Een standaardprofiel uit de Elegant reeks bestaat vandaag voor 15 tot 30% uit gerecycleerd kunststof, de Phoenix versie zelfs voor de volle 100%. Ook vanuit het ecologisch oogpunt zijn er verschillende redenen om te investeren in recyclage. Vooreerst komen zo jaarlijks 2,3 miljoen ramen niet op het stort of in de verbrandingsoven terecht. Daarnaast wordt er in vergelijking met de productie van nieuw materiaal bij een recyclageproces 90% minder energie verbruikt en ligt de CO2-uitstoot dus ook gevoelig lager”, vertelt CEO Bruno Humblet. “Bij Deceuninck zetten we al jaren in op de recycling van oude PVC ramen, deuren, gevelbekleding en shutters. Vorig jaar benaderden we de kaap van 20.000 ton gerecycleerd materiaal. Tegen eind 2023 willen we die recyclagecapaciteit op 40.000 ton brengen. Daarvoor wordt geïnvesteerd in de optimalisatie van de productieprocessen. In de afgelopen vijf jaar kwam er al een extra magazijn en het aantal granulatielijnen werd verdubbeld van drie naar zes. Vanaf eind 2023 worden alle granulatielijnen bovendien samengebracht in één nieuwe hal.”

Nieuw is de GoBag, een gele zak waar men uitgebroken schrijnwerk in PVC, hout of aluminium met of zonder glas in kwijt kan.

Een gesloten kringloop

Het recyclageproces start met het verzamelen van oude ramen, deuren, gevelbekleding en shutters in PVC in binnen- en buitenland. Daarvoor beschikt Deceuninck vandaag over negen verzamelpunten in België en dat aantal zal nog uitgebreid worden. Verder wordt ook schroot van PVC elementen op werven gerecupereerd. Nieuw is de GoBag, een gele zak waar men uitgebroken schrijnwerk in PVC, hout of aluminium met of zonder glas in kwijt kan. Die wordt na het vullen door Deceuninck opgehaald. “Heel veel van het materiaal dat binnenkomt, werd reeds vooraf gesorteerd. Dat geldt uiteraard niet voor de inhoud van de GoBags, waar we zelf nog het sorteerwerk moeten verrichten. De rest van het recyclageproces verloopt grotendeels geautomatiseerd. In een eerste fase worden de profielen door een shredder gejaagd, waardoor ze gebroken worden. PVC en ijzer worden hier gescheiden. Vervolgens worden de deeltjes nog kleiner gemaakt, gewassen en gedroogd. Zo worden metaal, glas en zand verwijderd. Na deze stap bestaat de overgebleven substantie uit 95% PVC en 5% vuilresten”, licht de CEO de werking toe. “Uiteindelijk worden witte en gekleurde PVC-delen van elkaar gescheiden en worden ook de kleinste vuildeeltjes eruit gehaald. Na granulatie krijgen we finaal zuivere PVC korrels, die opgeslagen worden in grote silo’s en op vraag van onze productiefaciliteiten geleverd worden.”

Na granulatie krijgt men finaal zuivere PVC korrels, die opgeslagen worden in grote silo’s.

Focus op duurzaamheid en klimaat

Dagelijks komen in Diksmuide tien vrachtwagens met schoot binnen en per shift verwerkt het team ongeveer 35 ton materiaal. Uiteraard wordt in dit hele proces ook veel aandacht besteed aan de kwaliteitscontrole. Deceuninck wil de partners immers te allen tijde kwalitatief hoogwaardige profielen aanbieden, ook als die deels of volledig met gerecycleerd materiaal geproduceerd worden. “Het motto binnen deze recyclagefabriek is ‘recycleren voor een duurzame wereld’. Duurzaamheid en klimaat zijn voor ons immers heel belangrijke factoren. Zo kregen we als recyclagebedrijf een EuCertPlast certificaat en kregen we het VinylPlus productlabel voor ons duurzaam totaalbeleid en duurzame processen en producten”, sluit Humblet af. “Recent keurde het Science Based Targets initiative (SBTi) ons ambitieus klimaatplan goed. Dat bevestigt dat we de juiste acties blijven nemen om de ecologische impact tot een minimum te beperken. Ons engagement gaat ver. We willen de absolute broeikasgasemissies van scope 1 (directe emissies) en scope 2 (aankoop van energie) tegen 2030 met 60% verminderen ten opzichte van referentiejaar 2021. De emissies doorheen de waardeketen (scope 3) willen we tegen dan met 51,6% per ton productie verminderen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details