NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Op komst: kennis- en democentrum voor circulair beton
Bouwprofessionals uit heel het land kunnen in het Circular Concrete Center terecht voor alle informatie over beton met een lage milieu-impact.

Op komst: kennis- en democentrum voor circulair beton

Omschakeling naar circulaire economie versnellen

POM West-Vlaanderen ontvouwde eind vorig jaar samen met KU Leuven, Buildwise en Groen Beton Vert vzw de bouwplannen voor een nieuw kennis- en democentrum rond circulair beton in Veurne. Hiermee willen de projectpartners van het Circular Concrete Center de uitdaging van de opkomende circulaire economie voor de bouwsector omvormen tot een opportuniteit.

De grote productievolumes van beton hebben wereldwijd een aanzienlijke milieu-impact door de hoge CO2-uitstoot bij de productie en het verbruik van natuurlijke grondstoffen. Dit kennis- en democentrum moet een omschakeling naar circulaire economie versnellen. Het centrum wil een ‘vergroening’ van de productie en het gebruik van beton stimuleren.

Demonstratieruimte voor innovaties

Bouwprofessionals uit heel het land kunnen in het Circular Concrete Center terecht voor alle informatie over beton met een lage milieu-impact. Zo krijgen aannemers en andere bouwprofessionals in de demonstratieruimte concreet voeling met verschillende mogelijkheden en technologieën rond circulair beton.

Van links naar rechts: Niels Hulsbosch (Buildwise), Jan Desmyter (Buildwise), Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen), Pieter Rauwoens (KU Leuven), Willy Goossens (Groen Beton Vert), Pieter De Brabandere (Groen Beton Vert), Stefaan Verhamme (POM West-Vlaanderen), Peter Roose (Stad Veurne) en Zeger Sierens (KU Leuven).

Labo voor onderzoek naar doorlooptijd

Daarnaast komt er ook een labo voor de evaluatie en validatie van innovatieve, circulaire betonrecepturen. Doel is om de doorlooptijd van deze nieuwe circulaire betonrecepturen te versnellen en zo duurzaam beton versneld in gebruik te kunnen nemen.

Adviesloket voor bouwsector

Het centrum herbergt ook een adviesloket waar betonproducenten, materiaalontwikkelaars, bouwheren, aannemers, architecten- en studiebureaus en andere bouwprofessionals terecht kunnen met vragen over bouwtoepassingen met circulair beton of de ontwikkeling van circulair beton. “Om de West-Vlaamse bouwsector klaar te maken voor de toekomst, is het belangrijk dat de volledige bouwketen overtuigd wordt van de kwaliteiten van duurzame materialen”, weet Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Dit centrum draagt daar aan bij, door de kwaliteit van circulair beton en de toepassingen ervan wetenschappelijk te onderbouwen. Tegelijk fungeert het als een loket voor bouwprofessionals met de meest uiteenlopende technische vragen over het gebruik en de kwaliteiten van circulair beton.”

Naast kenniscentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren

De werkzaamheden starten in 2023. Het Circular Concrete Center is gelegen naast Acasus, het provinciaal kenniscentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren, in de Pannestraat in Veurne. Het nieuwe kennis- en democentrum opent de deuren in 2024.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details