NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Ontwerp met recyclaat voor recycling’

‘Ontwerp met recyclaat voor recycling’

Uit consumenten afvalstromen produceert Veolia Polymers in Nederland jaarlijks meer dan 47.000 ton PP-recyclaat voor een diversiteit aan toepassingen. De vestiging in Vroomshoop geldt als dé expert op het gebied van PP-recycling, waar ook het Centre of Excellence is gevestigd voor de Veolia Groep wereldwijd. Reden voor Recyclepro om eens een kijkje te gaan nemen in het Overijsselse.

Al sinds 1969 houden we ons bezig met kunststofrecycling in Vroomshoop en sinds 2015 onder de vleugels van Veolia, begint Frank Richters, Commercieel Manager bij Veolia Polymers. “Werden in het verleden vrijwel alle kunststoffen ingenomen, de laatste twintig jaar ligt de focus uitsluitend op PP oftewel post-consumer grondstoffen afkomstig uit voedselverpakkingen en van diverse consumentenartikelen. Het mengen van beide soorten stelt ons in staat om PP-recyclaten samen te stellen voor een breed scala aan toepassingen.”

Wij hebben verstand van de verschillende invoerstromen en weten daar de juiste blends van te maken.

Blends

Het post-consumer materiaal wordt door Veolia eerst gemalen en gewassen. “Dat gebeurt op een andere locatie in Vroomshoop”, legt Richters uit. “Het materiaal wordt in kleine stukjes gehakt, vermalen en verder opgeschoond. De resten ketchup en mayo worden er als het ware afgehaald. Vervolgens komt het op onze locatie aan als maalgoed, zogenaamde flakes. Wij werken het product vervolgens op tot een granulaat volgens de door onze afnemers gevraagde eigenschappen. Daarbij kunnen we kleurstoffen toevoegen of andere additieven om het materiaal bijvoorbeeld stijver, sterker of slagvaster te maken.” Dat is direct ook de kracht van onze onderneming, stelt Gerrit Klein Nagelvoort, Manager Business Development bij Veolia Polymers. “Wij hebben verstand van de verschillende invoerstromen en weten daar de juiste blends van te maken. We beschikken hier in Vroomshoop over acht grote mengsilo’s van 100 ton met allemaal verschillende kwaliteiten en kleuren granulaat. Op basis van de gevraagde eigenschappen mengen we het granulaat volgens de juiste receptuur.”

De enorme productieplant van Veolia in Vroomshoop.

Constante kwaliteit

Het post-consumer kunststof verpakkingsafval, weliswaar vermalen en opgeschoond, vormt dus de basis van het PP-procedé bij Veolia. “Zie het als de bouillon van de soep”, schetst Richters. “Daar voegen we de nodige additieven aan toe. Op die manier blenden wij het eindproduct in een bepaald volume volgens een constante kwaliteit.” Klein Nagelvoort vult aan: “Je kan veel zeggen van virgin grondstoffen, maar de kwaliteit is in ieder geval constant. De meest belangrijkste eigenschap voor een spuitgietproces. Niets is vervelender dan dat een spuitgieter continu de instellingen van de machine moet bijstellen om de eigenschappen goed te krijgen. Wij zijn in staat om diezelfde constante virgin-kwaliteit te leveren in PP-recyclaat. Ook qua kleurmogelijkheden gaan we steeds meer richting virgin. Datzelfde geldt voor de geur. PP-recyclaat ruikt nu eenmaal anders dan virgin. We zijn nu bezig met ontwikkelingen om het recyclaat nog beter te kunnen ontgeuren, uiteraard afhankelijk van de toepassing. Voor een schuttingplank is dat onzinnig, voor het interieur van een auto des te meer.”

Veolia is in staat om dezelfde constante virgin-kwaliteit te leveren in PP-recyclaat.

Dubbel duurzaam

Op dit moment verwerkt Veolia in Vroomshoop ruim 47 miljoen kilogram PP op jaarbasis. “Daarmee zijn we een van de leidende spelers in Europa”, zegt Richters. “Uniek is bovendien onze exclusieve focus op PP. Andere bedrijven doen het erbij.” Klein Nagelvoort: “We zijn in staat om single use plastics met een zeer korte levensduur om te toveren tot een toepassing die misschien wel 30 of 50 jaar meegaat, zoals krattensystemen voor wateropslag in de weg- en waterbouw, onder kunstgrasvelden of op groene daken. Mooie voorbeelden van een dubbel duurzame inzet: enerzijds spaar je virgin materialen uit, anderzijds hebben dergelijke toepassingen een positieve impact op de klimaatdoelstellingen. Overigens zijn we pleitbezorger voor het ontwerpen met recyclaat. Zorg voor een ontwerp dat initieel al geschikt is voor recyclaat. Pas dan kunnen we echt de transitie maken naar een circulaire economie. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de verfemmers. Die waren vroeger altijd van nieuw, wit plastic voor eenmalig gebruik. Nu worden ze gemaakt van recyclaat en zijn ze grijs. Het is inmiddels breed geaccepteerd door de consument.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details