NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
NL | Sluisbuurt krijgt ondergronds afvalinzamelingssysteem van het Finse MariMatic

NL | Sluisbuurt krijgt ondergronds afvalinzamelingssysteem van het Finse MariMatic

Op 2 juni 2020 heeft de gemeente Amsterdam de aanleg van het ondergrondse afvalinzamelingsysteem (OAT) van de Sluisbuurt definitief gegund aan MariMatic uit Finland. Zij hebben wereldwijde ervaring met het aanleggen van soortgelijke systemen en mogen het systeem in de wijk de komende 25 jaar exploiteren.

Aan de aanbesteding van de gemeente deden 4 partijen mee. Marimatic heeft de beste aanbieding gedaan. Sterke punten aan hun inschrijving waren de flexibiliteit en betrouwbaarheid van hun systeem. Zij gaan het ontwerp voor dit netwerk van buizen en voor het inzamelgebouw nu verder uitwerken. De start van de aanleg staat gepland voor eerste kwartaal 2021.

OAT

Het ontwerp van de Sluisbuurt, met ruim 5500 woningen in een mix van hoog- en laagbouw, is met veel aandacht voor goede leefbaarheid, duurzaamheid, innovaties ontworpen. Ook op het gebied van afvalinzameling. Het OAT gaat afval scheiden voor bewoners eenvoudiger maken.

Gebruikers kunnen straks in hun woongebouw op een centrale plek, hun afval en grondstoffen aanbieden bij meerdere inwerpopeningen van het buizenstelsel. Via die buizen worden de verschillende stromen ondergronds getransporteerd naar de inzamellocatie, waar vandaan het vervolgens verder wordt opgehaald door vuilniswagens. Hierdoor rijden er geen zware vuilniswagens door de wijk en sparen we openbare ruimte uit, doordat afvalcontainers op straat niet nodig zijn.

Afvalsoorten

Met het systeem worden 4 fracties ingezameld: restafval en 3 circulaire afvalstromen GFE (groente, fruit en etensresten), OPK (oud-papier en karton) en PMD (plastic, metalen en drinkpakken). Als in de toekomst de afvalfracties wijzigen, kan het systeem eenvoudig daarop worden aangepast. Glas, groot karton en klein huishoudelijk afval kunnen niet via de buizen, maar worden in rolcontainers op dezelfde inzamellocatie verzameld.

Sluisbuurt

De Sluisbuurt ligt op de westelijke punt van het Zeeburgereiland direct tegenover de Oranjesluizen, met een unieke ligging aan het IJ en dichtbij het centrum. De voorbereidingen voor de bouw zijn al in volle gang en de eerste bewoners worden in 2023 verwacht. De volledige ontwikkeling van de wijk gaat 10 tot 15 jaar duren. “Marimatic heeft een aanbieding gedaan die bijzonder goed aansluit op de wensen vanuit gemeente Amsterdam”, aldus Martin de Koning – Projectmanager Sluisbuurt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details