NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nederlands vernevelkanon breed inzetbaar
SprayCannon op een hydraulische verstelbare arm.

Nederlands vernevelkanon breed inzetbaar

Zo groot mogelijk bereik met zo weinig mogelijk water

De SprayCannons van het Nederlandse bedrijf MB Dustcontrol zijn aan een opmars over de wereld bezig. Hoewel de vernevelingsinstallaties ooit ontworpen zijn voor de sloop- en recyclagemarkt vinden ze tegenwoordig ook gretig aftrek bij de organisatoren van festivals, evenementen en grote sportwedstrijden. “Maar ook binnen in de hallen van recyclagebedrijven kiest men steeds vaker voor onze oplossing”, vertelt directeur Michel de Jong. 

Het basisprincipe is bij alle modellen van de SprayCannon hetzelfde: de machine produceert een mistgordijn van microdruppels.

MB Dustcontrol heeft in de afgelopen jaren bepaald niet stilgezeten. De fabrikant van vernevelingsinstallaties verhuisde naar een nieuw en groter onderkomen in Sassenheim, zodat de productie van het eigen merk vernevelingskanon opgevoerd kon worden. “We zijn daar ook een eigen R&D-afdeling gestart”, vertelt De Jong. “En dat heeft tot de nodige innovaties geleid.” Zo produceert MB Dustcontrol tegenwoordig ook vernevelingsinstallaties op een 6 m hoge knikmast. De Jong: “En die kunnen we weer in heel veel verschillende uitvoeringen leveren. Bijvoorbeeld met een eigen watertank van 12.000 l. Of op een skid die gemakkelijk achterop op een vrachtwagen gemonteerd kan worden waardoor je en mobiele vernevelingsinstallatie hebt.” Wat echter een steeds hogere vlucht neemt zijn de turnkey geplaatste vernevelingsinstallaties aan de wand van een productie- of recyclagehal. “Daarbij hangen we SprayCannons aan de wand en installeren we het besturingssysteem in de technische ruimte”, legt De Jong uit. “Dat leveren we nu internationaal als een plug-and-play systeem dat klanten zelf kunnen ophangen. In Nederland en België kunnen onze monteurs de installatie verzorgen.” 

Innovatie: een vernevelinstallatie op een vrachtwagen voor mobiel gebruik.

Efficiënter

Het grote verschil met de traditionele vernevelingssystemen – waarbij rvs leidingen aan het plafond van een recyclagehal worden gemonteerd – is dat met een SprayCannon heel gericht op een bepaald punt verneveld kan worden. De Jong: “Zeker in een hal met veel vervoersbewegingen zie je dat er wind ontstaat, waardoor stof toch door de ruimte kan bewegen. Met een SprayCannon voorkom je dat. Ze kunnen automatisch roteren en bewegen en zodoende hoef je niet de hele hal onder nevel te zetten. Dat is veel efficiënter en zuiniger: een zo groot mogelijk bereik met zo weinig mogelijk water.” Het basisprincipe is bij alle modellen van de SprayCannon hetzelfde: de machine produceert een mistgordijn van microdruppels. Die microdruppels binden zich met de stofdeeltjes in de lucht en slaan door de zwaartekracht neer op de grond. Het kleinste model, de SprayCannon 5, is door zijn lage gewicht en de 220 V-aansluiting uitermate geschikt voor binnengebruik. Denk aan kleinschalige sloopprojecten of asbestverwijdering. Daarna volgen de SprayCannons 15, 25 en 40, die zowel binnen als buiten ingezet kunnen worden. Deze types kunnen ook makkelijk aan wand of plafond gemonteerd worden, bijvoorbeeld in een hal met een vaste breek-, zeef- of sorteerinstallatie. De cijfers in het typenummer duiden op het aantal meter dat de vernevelingsinstallaties de druppels verspreiden in windstille condities.” De grotere modellen, de SprayCannons 50 tot en met 150 zijn bedoeld voor buitengebruik en werken op krachtstroom. De Jong:  “Alle modellen kunnen we ook zelfvoorzienend leveren. Hierbij monteren we een aggregaat en een watertank op een skid, zodat ze zelfstandig hun werk kunnen doen, tot wel 8 uur zonder ze bij te vullen. Handig en veilig op plekken waar geen water of stroom voorhanden is.”

De nevel is uiterst precies te richten op de plek waar die het meest nodig is.

Nieuwe toepassingen

De SprayCannons worden ondertussen over de hele wereld ingezet. Mede door vragen van klanten ontwikkelde MB Dustcontrol op maat gemaakte nieuwe modellen en toepassingen die later in serie geproduceerd konden worden. “Op die manier boren we ook steeds nieuwe markten aan”, zegt De Jong. “De SprayCannons zijn oorspronkelijk bedacht voor de sloop- en recyclagebranche, maar ze worden steeds vaker ingezet voor hele andere toepassingen. Denk aan mijnbouw en op- en overslag, maar ook bij brandbestrijding en zelfs verkoeling van mensen. Verschillende brandweerkorpsen in de wereld werken met onze machines en je komt ze ook tegen bij grote sportevenementen en dansfestivals. In dat laatste geval monteren we uv-lampen in de installatie, zodat bijvoorbeeld legionella geen kans krijgt. We zijn dus uitgegroeid van een heel specialistisch product naar een steeds breder inzetbare oplossing.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details