NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Mobiel hout chippen en shredderen

Mobiel hout chippen en shredderen

PON Equipment leverde onlangs een Komptech Axtor 4510 mobiele twee-in-één shredder aan houtverwerkingsbedrijf Ten Damme in Groenlo. Die gebruikt de machine om op verschillende plekken binnen het bedrijf meerdere fracties houtsnippers te kunnen verwerken.

“Verschillende klanten van ons vragen om verschillende fracties”, legt Henk ten Damme uit. ‘Spaanplaatfabrikanten vragen om wat grotere snippers terwijl boeren voor hun verwarmingsinstallaties wat fijner spul wensen. Met de nieuwe Axtor kunnen we ze beiden met een en dezelfde machine bedienen. Hij kan zowel chippen als shredderen. Een groot voordeel ten opzichte van de vaste installatie die we al hadden. Die heeft bovendien alleen een vaste zeef. De Axtor beschikt over verschillende zeven die gemakkelijk te wisselen zijn. Bovendien kunnen we er zowel droog als nat hout mee verwerken. En hij is mobiel dus je rijdt hem ook zo even naar binnen of naar een andere plek op ons terrein.” 

Ten Damme is een familiebedrijf dat in 1979 werd opgericht door de vader van Henk, Jan die een boerenbedrijf had. Hij haalde met een trekker zaagsel op bij een houtzagerij in de buurt. Dit zaagsel gebruikte hij als strooisel onder zijn beesten op zijn boerderij. Ook werden er al snel boeren in de buurt voorzien van een vrachtje en al snel werd er een vrachtwagen gekocht omdat de vraag steeds groter werd. Aanvankelijk werden verschillende soorten houtvezel en zaagsel in containers naar boeren gebracht die dit als strooisel gebruikten onder hun koeien, varkens paarden en kippen. Toen van hun afnemers de vraag kwam of het zaagsel niet ook verpakt geleverd kon worden werden er met de hele familie tot ’s avonds laat zakken met zaagsel vol geschept. Vanaf het allereerste begin en van jongs af aan werkten de broers Willie, Henk en Johan, en zus Janny mee op het bedrijf.

De Komptech Axtor 4510 bij Ten Damme in Groenlo.

In 2012 hebben de 3 broers de zaak overgenomen van hun vader. Het bedrijf is inmiddels hard gegroeid van 1 naar 24 vrachtwagens. Nadat het bedrijf in 2014 afbrandde bouwden ze een nieuwe vestiging in Groenlo.

Nog steeds is de hoofdactiviteit het leveren van houtvezel en zaagsel aan voornamelijk de agrarische sector, maar daarnaast is Ten Damme  nu ook actief met het leveren van houtchips voor de biomassa en hebben ze verschillende soorten verpakte fourage in het  assortiment.

Henk: “Iedere maand verwerken we zo’n 600 ton hout met een vochtigheidsgehalte van 30 procent en 400 ton droog hout. Allemaal A-hout, al halen we er soms nog wel zelf spijkers uit. Zo’n 20 procent verwerken we tot zaagsel, afhankelijk van de vraag. De rest gaat als snippers naar spaanplaatfabrikanten en een deel wordt verwerkt tot pellets voor biomassacentrales.”

De nieuwe Komptech Axtor 4510 draait naar volle tevredenheid en is vol in productie, zegt Henk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details