NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Lichtdoorlatende overkappingen voor een veiligere werkomgeving
De tijdelijke overkapping op betonblokken voor project Bluegate in Hoboken. (Beeld: Deme)

Lichtdoorlatende overkappingen voor een veiligere werkomgeving

Dat creëert binnen een even lichtrijke omgeving als buiten – zowel praktisch als aangenaam. Daarnaast biedt Vermako Cover Solutions overspanningen tot ruim 60 m en heeft het zelfs enkele verplaatsbare constructies ontwikkeld zoals zijn container- en semi-modulaire overkappingen. 

Bij Vermako hadden ze elk jaar veel werk tot het landbouwseizoen begon. Omdat hun werkdruk fluctueerde met de seizoenen, ging de firma die serres ontwikkelt voor de landbouwsector op zoek naar een onderneming om de pieken en dalen op te vangen. In 2014 ontstond Vermako Cover Solutions, een dochterbedrijf dat zou inzetten op overkappingen voor de industrie. Ondertussen omvat zijn aanbod constructies met folie- en metaalbekledingen, gemonteerd op betonblokken of ter plaatse gestorte betonwanden en folie-serrestallen, container-, en semi-modulaire over­kappingen. “Bij serres kan de poothoogte tot 5,5 m gaan, maar bij Covers zijn we onbeperkt in hoogte en overspanningen. Vaak passen we een gelijkaardig foliedak toe als in de serrebouw”, vertelt Kelly Maes van Vermako. “We geloven dat recyclage-, verwerkings- en opslagfirma’s gebaat zijn bij een lichtdoorlatend dak.” De overkappingsspecialist gebruikt dus veelvuldig doorschijnende foliedaken in projecten. Ze zorgen voor een lichtere werkomgeving die bij traditionele metalen overkappingen vaak ontbreekt. Daardoor gebeuren er minder ongevallen en kunnen mogelijke vuurhaarden, die volgens Maes regelmatig voorkomen in de recyclagesector, sneller opgespoord en geblust worden. “Dat is een aanzienlijk voordeel dat onmeetbaar is in een prijsvergelijking”, zegt Frederik Wittevrongel van Vermako Cover Solutions.

De folieoverkapping voor Hector Van Moer & Zonen te Burcht.

Grote overspanningen

“Een van onze troeven zijn grote overspanningen”, zegt Wittevrongel. In een folieoverkapping op een recyclagesite van Hector Van Moer & Zonen overbrugde het bedrijf zeker 50 m. Om de grote krachten op te vangen, gebruikte het vakwerkspanten met kokerprofielen en ter plaatse gestorte betonwanden. Daardoor ontstaan er grotere en veiligere werkruimtes. Toch kunnen ook betonnen stapelstenen een basis vormen voor constructies. “In het project Bluegate in Hoboken wou Deme een tijdelijke overkapping”, vertelt Wittevrongel. Daarin voert de firma gedurende vier jaar reinigingswerken uit aan verontreinigde gronden. “Nadien zullen we die overkapping demonteren en opbouwen op een andere site van Deme”, gaat hij verder. “De overkappingen zijn dus ook circulair.” 

Hergebruikte overkappingen 

Enkele jaren geleden werd Cover Solutions gecontacteerd door een firma die een wegneembare overkapping met robuuste wanden wou. De oplossing bleek een overkapping die op zeecontainers steunt. “De verschillende onderdelen kunnen verscheept worden in de containers, die ook dienstdoen als wanden, windverbanden en kolommen. Daarin plaatsen we voldoende ballast, volgens de berekeningen van onze stabiliteitsingenieurs, zodat die de functie van de funderingen overneemt”, verzekert Wittevrongel. Momenteel bouwt Vermako zo’n overkapping voor het WECANDANCE festival op het strand in Zeebrugge. “De overkapping komt van een klant in de buurt voor wie de overkapping overbodig werd”, vertelt Wittevrongel. “Dat kwam goed uit omwille van de tijdsdruk. Het was een goede match.” Ook met zijn semi-modulaire overkappingen komt de onderneming de klant tegemoet als die een verplaatsbare overkapping wil. De modules van 10 op 15 m kunnen bovendien altijd uitgebreid worden. Op dit moment demonteert Vermako Cover Solutions een Renewi site in Houthalen die nadien in een andere configuratie opnieuw opgesteld wordt in Puurs. 

Overkapping op betonblokken bij Vanheede te Gent.

Geen woorden, maar daden

Bij Vermako zien ze graag resultaten en hebben ze het proces van productie tot montage in eigen handen. “Wij denken volgens het principe geen woorden, maar daden”, zegt Maes. “Als we zeggen dat we er morgen staan, zorgen we daarvoor. Goede afspraken maken goede vrienden.” Het uitgebreide machinepark en een goede organisatie zorgen ervoor dat de beloofde levertermijnen gehaald worden. Sinds de opstart heeft de overkappingsspecialist al heel wat bekendheid gewonnen. “Nu kloppen steeds meer grotere ondernemingen bij ons aan”, vertelt Wittevrongel. “We zijn dus redelijk doorgebroken in de overkappingsmarkt voor de industrie- en recyclagesector.” Zo ontwikkelde de firma al overkappingen voor onder andere Dufour en De Meuter, maar ook voor havenbedrijven als DP World, Greenyard en BASF.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details