NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Is nieuw type plastic oneindig recyclebaar?

Is nieuw type plastic oneindig recyclebaar?

Een nieuw type plastic dat gemakkelijk kan worden afgebroken tot aan zijn chemische bouwstenen en vervolgens weer in elkaar kan worden gezet tot hoogwaardige producten, zou de hoeveelheid plastic afval die op de vuilnisbelt terecht komt fors kunnen verminderen.

Het gaat om het materiaal PBTL, zo meldt het Amerikaanse blad NewScientist. Het wordt gemaakt door zogenoemde bicyclische thiolactonen (een klasse van organische verbindingen: lactonen waarbij het zuurstofatoom in de ring vervangen is door een zwavelatoom) samen te voegen. 

Eugene Chen van de Colorado State University en zijn collega’s ontdekten dat PBTL gemakkelijk kan worden gerecycled door het gedurende 24 uur op 100 ° C te verhitten in aanwezigheid van een chemische katalysator. Dit breekt het plastic netjes in de originele bouwstenen, die vervolgens weer in elkaar kunnen worden gezet tot nieuwe hoogwaardige PBTL. In theorie kan dit proces oneindig worden herhaald.

PBTL heeft een uitstekende sterkte, taaiheid en stabiliteit, zegt Chen, wat betekent dat het mogelijk kan worden gebruikt om plastic verpakkingen, sportartikelen, auto-onderdelen, constructiematerialen en andere producten te maken.

Een uitdaging is echter dat PBTL alleen op deze manier kan worden afgebroken en opnieuw gevormd als het op zichzelf staat, zegt Chen. Dat betekent dat het moet worden gescheiden van andere soorten plastic in gemengd plastic afval voordat het kan worden gerecycled.

Jaarlijks wordt wereldwijd meer dan 300 miljoen ton plastic geproduceerd en slechts een klein deel wordt gerecycled. De rest wordt gestort, verbrand of achteloos weggegooid.

Een van de redenen waarom zo weinig plastic wordt gerecycled, is omdat het moeilijk af te breken is, en de processen die doorgaans worden gebruikt om oud plastic opnieuw te vormen, verzwakken de chemische structuur ervan. Hierdoor wordt van gerecycled plastic normaal gesproken alleen laagwaardige producten gemaakt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details