NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Inwijding van een ­hoogwaardig sorteercentrum
De ONP-screen.

Inwijding van een ­hoogwaardig sorteercentrum

Anticiperen op de afvalstromen van morgen

De inhuldiging van het nieuwe sorteercentrum voor Single Stream afval in Chêne-en-Semine in de Haute-Savoie (Frankrijk) is een belangrijke mijlpaal in de verwerking van Single Stream afval. Het ultramoderne sorteercentrum zal het PMD-afval uit de gele bak van maar liefst één miljoen inwoners kunnen verwerken. Dat betekent 46.000 ton per jaar.

De AWS StarScreen.

Vanaf 1 januari 2023 werd in Frankrijk de samenstelling van de stroom die in de gele bak wordt ingezameld, gewijzigd om flexibele kunststoffen en andere recycleerbare producten, zoals yoghurtpotjes, maaltijdbakjes en koffiecapsules, op te nemen. De gele bak verzamelt nu alle kartonnen verpakkingen, kartonnen dozen voor levensmiddelen, alle papier, plastic flessen en flacons en metalen verpakkingen (blikjes, spuitbussen …).  Het oorspronkelijke project van de twee partners, Excoffier Recyclage en Bollegraaf Group, omvatte de installatie van een sorteertrommel. Maar al snel werd duidelijk dat deze oplossing niet kon worden aangepast aan de nieuwe, grotere stroom met meer variatie in afval.  De trommel werd vervangen door de Lubo AWS StarScreen, een uniek sorteerapparaat dat is ontworpen om te voorkomen dat films, tapes en textiel zich om de as wikkelen. Een andere geavanceerde technologie blinkt uit in dit ultra-efficiënte sorteercentrum: de Lubo ONP StarScreen. Deze ONP screen (Office Newspaper) scheidt 2D- en 3D-materiaal. Dankzij diverse technische verbeteringen aan de bovengenoemde apparatuur is de scheidingsgraad uitstekend, zonder verstoppingen tijdens het proces. Uiteindelijk voldoet het centrum aan alle sorteernormen van Citeo, de eco-organisatie die als doel heeft bedrijven te helpen bij het verminderen van hun milieu-impact in verband met verpakkingen en papier, en voldoet het aan de contractuele verplichtingen, terwijl het de vereiste minimale zuiverheidsdoelstellingen overtreft.

Charles Daridon, Global Sales Director bij de Bollegraaf Group.

De toekomst van een voortdurend veranderende sector

Charles Daridon, Global Sales Director bij de Bollegraaf Group, vertelt over de veranderingen in het recyclagelandschap: “De afvalstroombeheersector heeft een aantal opvallende ontwikkelingen doorgemaakt. Zoals de komst van optische sorteermachines, waardoor er minder handmatige handelingen nodig zijn om de uiteindelijke kwaliteit van de sortering te controleren. Er is ook een grotere professionalisering van processen en het streven naar een 24/7 werking. En dan hebben we het nog niet eens over de steeds hogere kwaliteitsnormen en volumes. De robuustheid van de state-of-the-art apparatuur van de Bollegraaf Group is hierbij een groot pluspunt.” Hij voegt eraan toe: “Het project in de Haute-Savoie is een goede illustratie van hoe de sector evolueert. Tussen het ontwerp en de voltooiing zaten slechts twaalf maanden. De herintroductie van onze AWS screen en ONP screen, in technisch verbeterde versies, in het nieuwe sorteercentrum van Excoffier Recyclage heeft geleid tot uitstekende sorteerprestaties en een verhoogde efficiëntie. De flexibiliteit van het sorteercentrum is opmerkelijk dankzij de strategische plaatsing van de AWS screen aan het begin van het proces. De nieuwste generatie van de machine maakt het eenvoudig om de aanvoersnelheid te veranderen. Maar met het oog op de toekomst ligt onze focus duidelijk op de perfecte aanpassing aan scheidingsmaten, door het gebruik van artificiële intelligentie. AI symboliseert de toekomst. Er is al aanzienlijke vooruitgang geboekt.”   

Overzicht van het sorteercentrum van Excoffier Recyclage.

Bollegraaf Analyzer
De toekomst van de sector is duidelijk in voorbereiding. En omdat er steeds hogere eisen worden gesteld aan de kwaliteit en kwantiteit van de verwerkte stromen, investeren Bollegraaf en Lubo (onderdeel van dezelfde groep) fors in onderzoek en ontwikkeling, met name op het gebied van digitalisering en AI. Een stap in deze richting is de Bollegraaf Analyzer, een veelzijdige identificatiemachine op basis van AI voor het controleren van inkomend en uitgaand materiaal of het monitoren van de prestaties rond apparatuur die waarschijnlijk knelpunten zal opleveren. De Analyzer kan algemene materiaalklassen (karton, papier, plastic …) identificeren, maar ook subklassen (PET, HDPE, PP …) of een onderscheid maken tussen food en non-food.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details