NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Huren met serviceaantrekkelijker dan kopen

Huren met serviceaantrekkelijker dan kopen

Familiebedrijf Smet Rental zag begin jaren 2000 het levenslicht. Door sterke service te bieden en gericht te investeren in hun – ondertussen grotendeels elektrische – vloot heeft het bedrijf voor zichzelf een stevige marktpositie uitgebouwd. Ook over de grens, bij de noorderburen in Nederland. En zo creëer je veel positieve mond-tot-mondreclame, met een recordjaar qua omzet in 2022 als gevolg.

Smet Rental geniet ondertussen internationale faam. Het bedrijf behoort, met ruim 150 machines in de vloot, tot de Europese top. Het hoofdkantoor in Verrebroek behelst een enorm terrein dat plaats biedt aan het grote machinepark, een werkplaats voor al het onderhoud en een kantoorruimte voor de logistieke en administratieve medewerkers. Steven Teirlinck, operational manager: “In 2022 investeerden we voor ongeveer 4 miljoen euro aan nieuwe machines. Ook haalden we drie dealerships binnen: Precimeca, Wima & Roco. We voorspellen in 2023 dus een nóg beter jaar voor de machine-verhuurmarkt.”

Komejo KO-TR – Vaste trommel.

Transitie naar full-servicebedrijf

Teirlinck: “Wat we afgelopen jaar ook definitief hebben ingezet, is de transitie van Smet Rental. Van puur verhuur- en verkoopentiteit naar een volwaardig servicebedrijf. En daar hebben we al veel positieve reacties op gehad, zowel van kleinere als heel grote bedrijven. De enige vraag die de klant ons nu stelt is: we willen die specifieke machine daar, op dat moment. Al de rest doen wij. Levering, ophaling en onderhoud. De klant kan op beide oren slapen, welke machine ze ook wanneer en waar willen, wij zorgen ervoor dat ze ter plaatse én volcontinu operationeel is. Zo worden we langzaam top-of-mind in de machineverhuurmarkt. Want alhoewel er nog steeds bedrijven zijn die de machines – eventueel na een test-huurperiode – daadwerkelijk aankopen, gebeurt dat steeds minder. Logisch. Naast de gespierde investering loopt de professionele markt nu niet meteen over van personeel om alle machines te bedienen en onderhouden. Laat staan geschoold en ervaren personeel. Dus klinkt huren steeds aanlokkelijker.” 

Roco Ryder 1000 hybride kaakbreker + Keestrack K4 schudzeef.

“Klanten stellen aankopen uit door de hogere prijzen en het gebrek aan technisch personeel die de machines goed kunnen onderhouden. Hierdoor is huren voor middel- tot lange termijn – mét een volledig service – een goed alternatief”, voegt Louis Smet, sales & rental, toe.

Elektrische machines? Vooral in Nederland

Bij Smet Rental merken ze ook de omslag naar elektrisch aangestuurde machines, maar in België loopt het alvast (nog) niet zo’n vaart. Teirlinck: “We zien dat de vraag naar informatie voor elektrische machines ook in België langzaam toeneemt, maar zeker niet zo snel als enkele andere Europese landen. We hebben op dit moment twee elektrische trommelzeven actief in Spanje. Ook in Frankrijk hebben we elektrische machines actief. Bovendien hebben we een project in Noorwegen lopen waar een zestal machines enkel elektrisch mogen draaien. In België merken we dat het elektrische verhaal, vooral voor grotere machines, nog grotendeels moet geschreven worden. Weet je waar het superhard gaat? In Nederland. Daar is de wetgeving namelijk veel strenger. In België word je ‘gestimuleerd’ om elektrisch te gaan. In Nederland is dit verplicht. Simpel. Geen elektrisch aangedreven machines, geen werk. Dus bij onze noorderburen gaat het nu wel héél hard. Gelukkig waren we al een tijdje bezig met onze vloot proactief aan het moderniseren, middels gerichte investeringen en nieuwe dealerships. We waren er dus helemaal klaar voor.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details