NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Glasfabrieken schroeven  zuiverheidseisen gerecycled glas op

Glasfabrieken schroeven zuiverheidseisen gerecycled glas op

Een circulaire economie vraagt meer focus op kwaliteit. Afvalscheiding loont alleen wanneer het materiaal daadwerkelijk wordt gerecycled. Liefst zo hoogwaardig mogelijk. Hoe staat het met de kwaliteit van verpakkingsglas? 

De glasbak is al meer dan veertig jaar hét symbool van de Nederlandse afvalscheiding. Er staan er circa 25.000 van in ons land. Het wettelijke inzameldoel van 90 procent wordt echter nog niet behaald. Al zijn we er met zo’n 87 procent dicht bij in de buurt. Met meer glasinzameling blijft de kwaliteit goed overeind. Daarin onderscheidt glas zich positief ten opzichte van andere afvalstromen. De verontreiniging wordt elk jaar gemonitord en blijft ruim onder de kwaliteitsnorm van 2,5 procent. 

Bij glasrecycling draait alles om kwaliteit. Keramiek, steen en porselein (KSP) moeten uit het glas blijven. Elk stukje steen of porselein betekent een breukrisico van een nieuwe fles. Ook loodhoudend en hittebestendig glas, zoals ovenschalen, horen niet in de glasbak. Vanwege een hoger smeltpunt kunnen ze incidenten veroorzaken. Iedere partij glas wordt gekeurd en moet voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van glasfabrieken. Die schroeven hun zuiverheidseisen op. Een aantal jaren geleden voldeed vijftig gram KSP per ton glas. Nu is dat al twintig of soms zelfs 10 gram per ton.

Glasrecycler Maltha, de enige in ons land, waar driekwart van het Nederlandse glas terechtkomt, zet geavanceerde scheidingstechnieken in, zoals infrarood, magneten, röntgen en laser. Toch betekent elke scheidingsstap ook verlies aan materiaal. Meer verontreinigingen zorgen voor meer scheiden, een grotere residustroom en hogere verwerkingskosten. Hoe schoner het glas, hoe minder grondstoffen verloren gaan. 

 De vraag naar gerecycled glas is groot. Glasfabrieken willen zoveel mogelijk gerecycled glas inzetten. Witglas bestaat grofweg voor de helft uit glasscherven, gekleurd glas voor meer dan 80 procent. Met een lagere verontreinigingsgraad kunnen ze het aandeel verhogen, mits de prijs van scherven niet te hoog is. Een betere communicatie en bewustwording kan de kwaliteit verhogen. Daarbij is het belangrijk eenvoudige scheidingsregels en een simpele, heldere boodschap te hebben. Je moet het consumenten zo gemakkelijk mogelijk maken. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details