NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Eerste opleiding over Circulaire Economie met topdocenten

Eerste opleiding over Circulaire Economie met topdocenten

“Een circulaire economie is geen modewoord, maar dé sleutel voor een beter leven op deze aardbol voor onze kinderen.” Aldus Gilbert de Raad, Circular Economy Specialist bij waste-to-product bedrijf Renewi en docent en initiatiefnemer van de nieuwe 5-daagse opleiding ‘Regie in de Circulaire Economie’ die op 28 september van start gaat. 

De opleiding is een samenwerking tussen Renewi en het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO). “Vanuit de markt was er veel vraag naar een opleiding als deze”, legt De Raad uit. “Circulaire Economie is nog een betrekkelijk nieuw begrip, veel beleidsmakers zijn nog lineair opgeleid en er blijkt een grote behoefte aan duiding en met elkaar van gedachten wisselen over hoe we de economie anders moeten inrichten.” 

Want dat dat nodig is, daarover bestaat geen twijfel. De Raad: “Met het Klimaatakkoord van Parijs hebben we afgesproken dat we de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius willen houden.De circulaire economie is 85% van de oplossing om onder de 2 graden opwarming te blijven. De overige 15% komen uit de huidige klimaatakkoorden. Wereldwijd is op dit moment 8,6% van de economie circulair. Als we dat in 2032 weten te verdubbelen, dan blijven we in 2100 onder de twee graden opwarming. Dat biedt hoop. We hoeven immers maar het dubbele van ‘niet heel veel’ te realiseren.”

Maar om die verdubbeling te realiseren moeten we wel handelen, stelt De Raad. “Samen met alle partners in de keten. En daar gaat deze opleiding bij helpen.” 

Topdocenten

Door de goede contacten die De Raad en Renewi al in het verleden hadden opgebouwd zijn er voor de eerste editie van de SBO-opleiding ‘Regie in de Circulaire Economie’ een flink aantal topdocenten aangetrokken. Naast Gilbert de Raad zijn dat Michel Schuurman, Directeur Economie en Politiek bij MVO Nederland; Arnoud Walrecht, Director KPMG Sustainability en Global Circular Economy Lead;  Mirjam Kibbeling, Duurzame innovatieversneller bij STILWERKTen Bestuurder Nevi (vereniging voor inkoop- en supply management); Hein Brekelmans en Ricardo Tacken van de Sustainable Finance Desk van ABN AMRO; Freek van Eijck, Managing Director bij Acceleratio en Directeur Holland Circular Hotspot en Annerieke Douma, Director Global Alliances and Cities, Circle Economy. 

Katalysator

“Naast het vergroten van kennis is het ook uitdrukkelijk de bedoeling van de opleiding om deelnemers in contact te brengen met deze absolute koplopers en met gelijkgestemden”, stelt De Raad. “Op die manier kan de opleiding fungeren als een katalysator. Want we hebben alle ketenpartners nodig om een systeemverandering op gang te brengen.” 

Tijdens de opleiding, waarvoor geen voorkennis benodigd is, wordt ingegaan op alle aspecten van de circulaire economie. “Hoe kun je als bedrijf geld blijven verdienen, zonder dat over de rug van de aarde te doen”, vat De Raad kernachtig samen. “En hoe financier je dat dan? Welke businessmodellen zijn er al? Maar ook: Welke rol heeft de overheid? Welke subsidies zijn er? Hoe en waar koop je circulair in? Welke materiaalstromen zijn er. Ofwel: het is veel breder dan afval en recycling alleen. Het vergt een complete omslag in denken.”   

De 5-daagse opleiding ‘Regie in de Circulaire Economie’ van SBO in samenwerking met Renewi start op 28 september. Inschrijven kan via sbo.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details