1.650.000 ton ferro en non-ferro afval. Dat kreeg vorig jaar een nieuw leven als grondstof dankzij de inspanningen van Galloo. Om zijn vrachtwagens te laden en machines te bevoorraden of om het materiaal dichter tegen de kraan te duwen, rekent het bedrijf op zijn 48 sites op Volvo wielladers. Robuuste machines die van geen kleintje vervaard zijn en dankzij de goede zorgen van verdeler SMT ook gepaard gaan met een uitstekende ondersteuning. De cijfers spreken boekdelen. In een periode van dertig jaar steeds intensiever samenwerken, werden er al 187 orders getekend. Op naar nummer 200!
Galloo mag zich een Europese topspits noemen in de recyclage van ferro en non-ferro materialen. Toch is het familiebedrijf met hoofdzetel in Menen altijd zijn roots trouw gebleven. “Joseph Galloo, de grondlegger van ons bedrijf en mijn grootvader langs moeders kant, begon als zovele kleine schroothandelaren in de buurt. Alles ophalen wat kon gerecupereerd worden en weer verkocht als grondstof. Circulair denken heeft dus altijd in ons DNA gezeten”, opent gedelegeerd bestuurder Jan Vandeputte. Samen met zijn broer Pierre staat hij sinds 2012 aan de leiding van het bedrijf. “Dat we de naam Galloo altijd behouden hebben is niet alleen een eerbetoon aan mijn grootvader, maar ook omdat hij heel snel wijd en zijd bekend geraakt was.” In die groei, waar elke generatie aan verder bouwde, stond innovatie altijd centraal. “De recyclagegraad die we halen doet in feite dienst als ons visitekaartje”, vat Vandeputte samen. “We proberen de lat steeds verder te leggen omdat we ons bewust zijn van de stijgende druk. De stortcapaciteit wordt schaarser en duurder, milieutaksen alsmaar hoger. Dan moet je op lange termijn kijken en durven innoveren en investeren.”
Dat dit binnen een op en top gezond familiebedrijf gebeurt dat voor zijn eigen financiering instaat, maakt dat de beslissingslijnen wat dat betreft zeer kort zijn. En dat het onderste uit de kan halen bij elke offerte niet primeert. Vandeputte: “Wie puur op prijs koopt, kan bedrogen uitkomen. Het gaat erom dat je in geval van panne snel geholpen bent. Want anders kunnen de kosten zwaar oplopen. Onze Volvo wielladers zijn daar het perfecte voorbeeld van. In 1989 tekende ik mijn eerste offerte bij verdeler SMT. Ze hadden zich toen bewezen na een demo op onze site, vrij uitzonderlijk voor die tijd. Meer dan dertig jaar later houdt de samenwerking nog steeds stand en zitten we aan nummer 187.” Een samenwerking die nog geïntensifieerd is met de groei: jaarlijks komen er zes à acht nieuwe Volvo wielladers bij. “Uiteraard hebben de Volvo wielladers zich dan ruimschoots bewezen als robuuste werkpaarden. Maar dat wil vooral ook zeggen dat de service erachter uitstekend is en dat de communicatie tussen onze mecaniciens en SMT voortreffelijk verloopt.” Het is niet bij wielladers alleen gebleven. Vorig jaar werd ook een eerste Volvo overslagkraan in dienst genomen en er rijden ook twee Volvo kranen rond gemonteerd met knipschaar. Tot grote tevredenheid.
De wielladers blijven zo een 12.000 uren aan de slag bij Galloo. Het bedrijf staat zelf in voor de meeste zorgen tijdens die levensduur. Vandeputte: “We beschikken over een goed uitgeruste werkplaats en een sterk opgeleid team. Dat zij het onderhoud en eventuele technische herstellingen van de Volvo wielladers volledig zelf in handen kunnen nemen, zonder telkens langs mij of SMT te moeten passeren, zorgt voor motivatie. De week opleiding die ze bij SMT volgen legt daarvoor een uitstekende basis. Dat is meteen ook het voordeel van te standaardiseren op een merk. Onze mecaniciens hebben de machines goed in de vingers en we hoeven maar een rek met de voornaamste wisselstukken te plaatsen.” Maar wat Vandeputte vooral charmeert is de gerichte communicatie en ondersteuning bij pannes. “Pannes zijn onvermijdelijk in elke stiel en zeker de onze. SMT communiceert altijd duidelijk wanneer de oplossing er zal zijn, zodat we er ons naar kunnen schikken. Het is pas wanneer het probleem blijft aanslepen, dat ik opgebeld wordt. En dat gebeurt dus zelden”, besluit hij met een knipoog.