NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De top en flop in elke schakel van de circulaire economie

De top en flop in elke schakel van de circulaire economie

In een circulaire economie staat recyclage centraal, zodat producten (en hun bestanddelen) steeds een nuttige toepassing krijgen. Dat kan maar door op verschillende momenten in de levensfase van een product doordacht te werk te gaan. Er zijn in België heel wat circulaire topvoorbeelden te vinden: productontwikkelaars die aandacht hebben voor ecodesign, bedrijven die producten maken met gerecycleerde materialen, initiatieven die de selectieve inzameling van verschillende soorten afval bevorderen … Maar voor elk van die goede voorbeelden zijn ook tal van flopvoorbeelden te vinden. Wereldwijd komen er nog elk jaar miljarden tonnen nieuwe producten op de markt die niet recycleerbaar zijn, waar geen selectieve materialen aan te pas kwamen, die niet selectief worden ingezameld … Deze rubriek toont voor elke schakel van de circulaire economie enkele mooie realisaties en ook enkel uitdagingen, of anders gezegd: de top en de flop.

Top: gerecycleerde plooibak stimuleert hergebruik

Recyclage kan herbruikbaarheid stimuleren. Zo ontwikkelde SUEZ een plastic plooibak op basis van het huishoudelijk verpakkingsmateriaal dat het bedrijf sorteert. Het polymerenrecyclagebedrijf QCP zet die verpakkingen dan om in de bouwstenen voor deze vouwkrat, waarmee gezinnen hun boodschappen op een duurzame manier kunnen vervoeren.

Flop: technische veroudering

Elektrotoestellen die na de garantieperiode ineens stukgaan? Printers die na x-aantal gedrukte pagina’s plots niets meer afdrukken? Er zijn helaas verschillende voorbeelden te vinden van producten waarvan de levensduur wel heel beperkt is.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details