NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Blijf gezond en succesvol  in de tijd waarin we nu leven’

‘Blijf gezond en succesvol in de tijd waarin we nu leven’

Tussen de eerste en tweede editie van de Nederlandse uitgave van Recyclingpro is de gehele wereld waarin we leven veranderd. VOORUIT betekent, zoals ik eerder beschreef: VERDER. Echter, op dit moment is de belangrijkste vraagstelling: hoe verder?

We mogen van geluk spreken dat we met zijn allen werkzaam zijn in de mooie wereld van recycling. Bijna overal gaat de recycling door en zal ook door moeten gaan, aangezien de te recyclen stromen niet zijn af te remmen. Natuurlijk speelt, naast de aanvoer van de te recyclen stromen, de afnamezijde een zeer belangrijke rol en is bij sommige stromen zelfs de belangrijkste factor. Het is en blijft dus belangrijk om producten zo zuiver mogelijk te krijgen door optimale scheidingstechnieken.

Er kan veel geïnvesteerd worden in de verwerking, echter, wanneer de geproduceerde stromen en producten niet zijn af te zetten tegen de juiste tarieven of, nog erger, geheel niet zijn af te zetten doordat in sommige delen van de wereld echt alles op slot zit, dan hopen de financiële- en logistieke problemen zich snel op. De hoogste kwaliteiten zullen dan altijd de voorkeur hebben en tegen de beste tarieven zijn af te zetten. Export naar andere delen van de wereld is dan misschien niet meer nodig. Deze producten worden dan dichterbij weer ingezet in de producties van nieuwe goederen.

De technieken om te scheiden ontwikkelen zich in rap tempo, waarbij traditionele technieken als zeven en windshiften naar het volgende level (2.0, 3.0 en verder) worden gelift.

Een zeef is toch een machine die in kleine- en grote delen scheidt, net zoals vroeger we op het strand met een zeefje en een emmer deden? Het is een vraag die toch nog zo af en toe wordt gesteld. In de basis klopt dit nog steeds. Product op- en neer bewegen en de kleine delen vallen door de gaten. De rest blijf op de zeef liggen. Met de komst van speciale Flex-matten en speciaal ontwikkelde VDS-3D dekken kunnen nu naast kleine en grote ook lange en korte en zelfs 2D- en 3D-delen van elkaar gescheiden worden. Door deze scheidingen zijn de verdere stappen in het proces beter uit te voeren, met hogere kwaliteiten tot het gevolg.

Hetzelfde geld ook voor de windshifter, waar nu in combinatie met een Airlift naast lichte en zware delen ook nog folies uit de stroom gehaald kunnen worden. Scheiden in lichte-, midden- en zware delen is ook geen probleem meer. Dit is bijvoorbeeld bij compostverwerking een groot voordeel. De compost is nu te scheiden van de stenen en folies.

Na deze mechanische bewerkingen komt natuurlijk de sensortechniek, waarin zeer grote stappen worden gemaakt. Hier spreken we zelfs al over 5.0! Naast het scheiden middels herkenning van kleur en vorm zijn inductie en röntgenstralen steeds vaker actief bij onze klanten.

De laatste stap die onlangs werd gezet, is het scheiden van zwarte kunststoffen uit de stromen middels zogeheten Black- of Blackscan-technieken. De toegepaste zeer gevoelige sensoren en camera’s zijn, in combinatie met de meest recent ontwikkelde software, tegenwoordig dus in staat om uit zwarte en donkere stromen kunststoffen de verschillende soorten te herkennen.

Graag wil ik afsluiten met: blijf gezond en succesvol in de tijd waarin we nu leven. Het zal zeker weer veranderen en ik hoop natuurlijk zo snel mogelijk.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details