NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Bespaar energie met nieuwe module in stofafzuiging
Afzuigen aan de bron voorkomt verdere verspreiding stofdeeltjes.

Bespaar energie met nieuwe module in stofafzuiging

Naar meer duurzaamheid en efficiëntie 

Met bijna 80 jaar ervaring in industriële ontstoffing is Nederman, een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Zweden, zonder meer een expert in schone lucht. Door het efficiënt afzuigen van stof en rook beschermen bedrijven de gezondheid van hun medewerkers, verkleinen ze hun impact op milieu en omgeving en verlengen ze de levensduur van hun machines. Met de nieuwe SAVE module besparen bedrijven energie en optimaliseren ze de prestaties van hun afzuigsysteem. Een volgende stap voor Nederman in het creëren van schone industriële luchtstromen en een duurzaam en efficiënt proces.  

Om de wetgeving rond gezondheid op het werk en de VLAREM-regels te respecteren, zijn bedrijven verplicht om stof en rook die tijdens het productieproces worden gegenereerd, af te zuigen. Volgens Gunther Maes, Sales Manager configured solutions bij Nederman, is een doeltreffende stof­afzuiging zoveel meer dan een verplichting. “Wij helpen bedrijven om stof en rook doeltreffend af te zuigen en creëren zo op alle vlakken meerwaarde. Voor de medewerkers die in een gezonde en veilige omgeving kunnen werken. Voor de omgeving en het milieu zodat schadelijke stoffen niet ontsnappen. En voor het productieproces van de bedrijven zelf. Het leidt tot meer productkwaliteit en verlengt de levensduur van de apparaten. Denk bijvoorbeeld aan elektrische kasten en motoren die enorm veel slijtage ondervinden als er stof in de omgeving zit”, licht Maes toe.

Nederman biedt verschillende oplossingen op maat.

Stof afzuigen aan de bron 

In de recyclagesector is stofvorming onvermijdelijk. Van afzuigarmen en afzuiging op het gereedschap tot kleine en grote mobiele units om te reinigen, Nederman biedt spelers in de sector verschillende oplossingen aan. Maes: “Afzuigen aan de bron vormt nog steeds de beste aanpak. Via afzuiging op het gereedschap worden stof en fijne deeltjes rechtstreeks en met hoge snelheid verwijderd voordat ze de luchtwegen van de mede­werkers bereiken.” Wanneer bronafzuiging niet mogelijk is, biedt Nederman algemene lucht­zuiverings­oplossingen aan. “We zitten altijd rond tafel met de klant en kijken naar wat hij specifiek nodig heeft. Ons productgamma is breed zodat we altijd voor een oplossing op maat kunnen gaan”, verduidelijkt Maes.

Bespaar met SAVE 

Nederman lanceerde recent SAVE, een add-on module waardoor bedrijven energie kunnen besparen. SAVE verzamelt operationele informatie over de afzuigbehoeftes van een machine of proces. Deze informatie wordt draadloos door­gestuurd naar een centraal controle­systeem dat vervolgens frequentie­regelaars en kleppen voor luchtstroom- en drukoptimalisatie aan­stuurt. Maes: “Sommige machines hebben meer afzuiging of onderdruk nodig. Met SAVE wordt hier snel en slim op ingespeeld, zonder dat je zelf iets moet doen. Zo worden machines veel meer aangestuurd op vraag en bespaar je als bedrijf energie. Tot 70% in vergelijking met traditionele afzuiginstallaties die nog werken met een aan/uit-knop.” Naast de energiebesparing benadrukt Maes ook de HVAC-besparing. Door de aansturing op vraag zorgt SAVE ervoor dat er minder warme lucht wordt afgezogen. Dit vermindert ook de belasting van verwarmings- en koelsystemen en de slijtage van de systemen. 

Met SAVE besparen bedrijven energie.

Meer data zorgt voor een beter inzicht 

Energie-efficiëntie is één van de grote voordelen van de SAVE module, die bovendien ook op installaties kan worden geïnstalleerd die niet van Nederman zijn. Maar het systeem legt ook machinegebruiksgegevens vast: wat is de snelheid van de machine, werkt de afzuiging goed, zit de emissie op peil …? Die rapporten kunnen bedrijven zelf raadplegen via Nederman Insights Analytics. “Bedrijven kunnen te allen tijde raadplegen hoe hun systeem werkt en welke optimalisaties nuttig of noodzakelijk zijn. Daarnaast zijn deze rapporten ook handig om voor te leggen aan bijvoorbeeld vakbonden, overheden, de provincie … Met één druk op de knop voldoe je zo aan hun informatie­vraag”, besluit Maes.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details