NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Alle plastic verplicht recyclebaar’

‘Alle plastic verplicht recyclebaar’

66 Bedrijven ondertekenen Plastic Pact

Alle plastic verpakkingen moeten recyclebaar worden of geschikt worden gemaakt voor hergebruik. Vijftien Europese landen en 66 bedrijven hebben daartoe een samenwerkingsverband gesloten. Minister Van Veldhoven van Milieu presenteerde het plan onlangs in Brussel.

Van Veldhoven: “Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, moeten we naast schone energie ook naar schone grondstoffen kijken. Ik vind dat we elk klein beetje plastic in de toekomst opnieuw moeten kunnen gebruiken en zo uit onze oceanen en milieu houden. Zodat we de aarde schoner en gezonder achterlaten aan volgende generaties. Dat is geen gemakkelijke taak, maar door samen te werken met al deze partijen op Europese schaal kàn het wel.”

Van Veldhoven was  samen met haar Franse en Deense collega trekker van het Europees Plastics Pact. Het idee begon een jaar geleden tussen de drie bewindspersonen tijdens de vergadering van milieuministers in Brussel. Na lancering van het Plastic Pact in Nederland en Frankrijk, groeide het enthousiasme uit tot het waarmaken van de Europese evenknie.

Het Europese Plastics Pact bestaat uit afspraken tussen plasticproducenten, grote bedrijven, overheden en recyclers. Het pact bevat vier inhoudelijke doelen waar ondertekenaars zich aan hebben gebonden per 2025. Zo moeten plastic verpakkingen volledig recyclebaar worden en waar mogelijk geschikt voor hergebruik; moet het gebruik van plastic worden verminderd, moet de inzameling, sortering en recycling met 25 procent verbeterd worden en moet in nieuwe verpakkingen en producten tenminste 30 procent gerecycled plastic worden gebruikt.

66 Bedrijven en organisaties en 15 overheden hebben het pact ondertekend. Dat is volgens de bedenkers vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Ieder jaar wordt gemonitord hoe ver deelnemers zijn. Na de lancering starten vandaag direct de eerste werkgroepen, onder meer met het opzetten van monitoring, rapporteren, transport van plastic afval en circulair ontwerp van plastic. Voortgang wordt bewaakt door een roulerende stuurgroep bestaande uit een aantal ondertekenaars. De Europese Commissie is betrokken als waarnemer van het pact. Samen met de Europese Commissie wordt ook bekeken waar het Europees Plastics Pact kan bijdragen aan nieuw Europees plasticbeleid op basis van de Europese Green Deal.

Ngo’s zoals Greenpeace en Break Free From Plastic zijn kritisch. Zij wijzen erop dat ondertekening van het pact vrijwillig is en niet juridisch bindend. De organisaties vragen zich daarom af of bedrijven wel voor gerecycled plastic zullen kiezen, vooral nu nieuw plastic goedkoper is. Volgens de ngo’s is het beter om zwaardere maatregelen te nemen die het gebruik van alle soorten plastic ontmoedigen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details