NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Alle informatie rond bedrijfsafval op één website

Alle informatie rond bedrijfsafval op één website

Wist u dat het restafval van bedrijven nog gemiddeld 50% materialen bevat die hadden kunnen gevaloriseerd worden? Dat heeft niet altijd met slechte wil te maken, er is nog veel onwetendheid over wat de precieze verplichtingen zijn en hoe bedrijven die kunnen vormgeven. Valipac heeft daarom alle mogelijke informatie over de voornaamste afvalstromen gebundeld op een handige website. Op iksorteerinmijnbedrijf.be vinden inzamelaars en verwerkers alles wat ze nodig hebben om hun klanten beter te laten sorteren.

Het idee achter de website iksorteerinmijnbedrijf.be was duidelijk. Communicatiemanager van Valipac Ingrid Bouchez: “In elk van de gewesten gelden er sorteerverplichtingen voor bedrijven. Als afvalproducenten moeten zij erover waken dat hun afval netjes gesorteerd wordt voor een vlotte recyclage. Maar uit de cijfers blijkt dat er nog heel wat marge voor verbetering is. Valipac wil daarom de afvalophalers ondersteunen door alle informatie rond de conventionele stromen samen te brengen op één platform.” Concreet gaat het om papier en karton, hout, plastic en piepschuim, metaal, glas en pmd. De redenen waarom deze stromen nog altijd in het restafval van bedrijven belanden zijn divers. “Bedrijven zijn niet altijd vertrouwd met de wettelijke verplichtingen of weten niet hoe ze eraan moeten beginnen. Die lacunes willen we met de website invullen.”

print-screen-home-page-ik-sorteer-in-mijn-bedrijf-kopieren

Op iksorteerinmijnbedrijf.be vinden inzamelaars en verwerkers alles wat ze nodig hebben om hun klanten beter te laten sorteren.

 

Welke container voor welke afvalstroom?

Sedert de lancering vinden gemiddeld 1.500 bezoekers per maand hun weg naar de website. Een duidelijk teken dat Valipac er een nood mee invult. Bouchez: “We doen meer dan alleen maar vertellen hoe het moet in elk gewest en wat er met het afval gebeurt. We reiken bedrijven ook oplossingen aan over hoe ze hun afval concreet kunnen sorteren. Dat gaat dan over de verschillende types container die per stroom kunnen dienen, maar ook over tips en tricks om met bepaalde stromen om te gaan en communicatiemateriaal om werknemers aan te moedigen tot beter sorteren. Deze affiches hebben we in nauwe samenwerking met onze Valipac operatoren ontwikkeld op basis van de acceptatievoorwaarden die gelden voor elke stroom.” Bedrijven kunnen op de website ook testen hoe goed ze de materie in de vingers hebben met het sorteerspel.

emballages-industriels-kopieren

Valipac reikt bedrijven oplossingen aan over hoe ze hun afval concreet kunnen sorteren, bijvoorbeeld over de types container die per stroom kunnen dienen..

 

In kaart brengen afvalproductie

Een andere belangrijk pijler voor Valipac is het in kaart brengen van de afvalproductie. Bedrijven kunnen er aangeven welk tonnage ze per stroom maandelijks laten ophalen. “Een goede manier om inzicht te krijgen in wat er precies aan afval geproduceerd wordt”, geeft Bouchez aan. “De tool zorgt ervoor dat ze automatisch een grafiek te zien krijgen om van maand tot maand te kunnen evalueren. Wij passen er de resultaten van de sorteerproef van OVAM op toe om een indicatie te geven van het sorteerpotentieel. En dat is dan weer interessante informatie voor onze operatoren.” Voor Valipac was het immers belangrijk om ook de afvalophalers mee te hebben in dit verhaal. “De eerste feedback was alvast positief. We hebben de website ontwikkeld om hun klanten optimaal te informeren om zo goed mogelijk aan hun sorteerverplichtingen tegemoet te komen. Dat komt de volledige keten ten goede. We willen hem nu via alle mogelijke kanalen onder de aandacht brengen, zodat iedereen weet hoe zijn bedrijf een sorteerkampioen kan worden”, besluit Bouchez.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details