NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Afvalfonds Verpakkingen en uitvoeringsorganisaties bundelen krachten
In de nieuwe organisatie wordt nog verder gefocust op het sluiten van de kringloop voor verpakkingen om daarmee schaarse grondstoffen voor Nederland te behouden.

Afvalfonds Verpakkingen en uitvoeringsorganisaties bundelen krachten

Stichting Afvalfonds Verpakkingen en uitvoeringsorganisaties Nedvang, KIDV en Nederland Schoon hebben hun krachten gebundeld en gaan vanaf 1 maart verder onder de naam Verpact. Hiermee is de organisatie klaar voor de toekomst waarin de wettelijke vereisten voor producenten en importeurs van verpakte producten steeds verder toenemen.

De nieuwe organisatie vormt volgens de nieuwe organisatie ‘een modern pact’, waarbij nog verder wordt gefocust op het sluiten van de kringloop voor verpakkingen om daarmee schaarse grondstoffen voor Nederland te behouden. “Hiermee richten we de verpakkingsketen zo effectief, efficiënt en eenvoudig mogelijk in”, zo stelt de organisatie in een persbericht. “Van goed recycleerbare verpakkingen en effectieve inzamelsystemen tot innovatie in recyclage en herbruikbare verpakkingen. Met als ultiem doel de milieu-impact en de grondstofafhankelijkheid van onze economie te verminderen en in 2050 volledig circulair te verpakken. Fossielvrij en biobased, zonder microplastics en zwerfafval. Deze missie sluit naadloos aan bij die van de Nederlandse overheid.”

Verpact blijft als nieuwe organisatie wettelijk verantwoordelijk voor het organiseren en financieren van de inzameling en recyclage van verpakkingsafval in Nederland.

Helpen bij transitie

“De praktijk is even uitdagend als weerbarstig en vraagt nadrukkelijk om een krachtenbundeling op meerdere fronten”, zegt Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van de nieuwe organisatie. “Uiteindelijk willen we naar een gesloten kringloop en dat is voor een relatief kleine organisatie een stevige maatschappelijke ambitie. Die kunnen we alleen waarmaken als alle relevante partijen in de keten zich hiervoor gezamenlijk inzetten. Het is onze taak de transitiebeweging zo groot mogelijk te maken én zoveel mogelijk partners te helpen om hieraan bij te dragen. We heten niet voor niets Verpact. Want alleen als we samen de schouders eronder zetten, halen we meer waarde uit grondstoffen.”

Hele verpakkingsketen

Verpact blijft als nieuwe organisatie wettelijk verantwoordelijk voor het organiseren en financieren van de inzameling en recyclage van verpakkingsafval in Nederland, vanuit de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen (UPV). Het takenpakket behelst ook de aanpak van zwerfafval, beheer van het statiegeldsysteem en een adviesrol over duurzaam verpakken. Hester: “Onze wettelijke taak wordt steeds groter. Door samen te gaan in één organisatie werken we hier dagelijks aan met een team van zeer betrokken en gemotiveerde medewerkers en ruim 2.400 partners uit de hele verpakkingsketen. Samen brengen we de circulaire economie voor verpakkingen elke dag een stapje dichterbij. Dit bevordert de werkgelegenheid en we kunnen grondstoffen behouden en waarde toevoegen. Dit draagt bij aan zowel een gezonde economie en arbeidsmarkt, als aan een schonere wereld en dat geeft mij veel voldoening.”

Samen brengen we de circulaire economie voor verpakkingen elke dag een stapje dichterbij.

Eén aanspreekpunt

Met Verpact krijgen producenten en importeurs van verpakkingen één aanspreekpunt. En met de campagnes van Nederland Schoon blijven we zwerfafval bestrijden. Wat ook blijft zijn de objectieve adviezen van het KIDV over duurzaam verpakken, gesteund door de raad van onafhankelijke experts, essentieel voor een duurzame, gesloten verpakkingsketen. Statiegeld Nederland blijft een aparte bestuurlijke entiteit.

De organisatie

Het bestuur van Verpact bestaat uit Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur en voorzitter van het bestuur, Jeroen Kluiters, directeur Financiën, Robert Seegers, directeur a.i. Strategie, Kennis & Innovatie en Bianca Lambrechts, directeur Operations. Daarnaast kent Verpact een Raad van Toezicht die bestaat uit vertegenwoordigers van het verpakkend bedrijfsleven.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details