NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Wie wordt leverancier van het recyclaat?

Wie wordt leverancier van het recyclaat?

2020 was een moeilijk jaar. De afzet van plastic recyclaat stagneerde en recyclers bouwden grote voorraden op. Dat veranderde in de eerste helft van 2021: plotseling verdwenen voorraden ‘als sneeuw voor de zon’. Al snel was de vraag naar recyclaat zelfs groter dan het aanbod. Hieraan lagen meerdere oorzaken ten grondslag. Niet alleen de aanmerkelijk hogere grondstofprijs, maar zeker ook de groeiende bewustwording rond het toepassen van recyclaat in nieuwe plastic producten. 

Alles duidt erop dat de situatie van 2020 niet meer terugkomt en we in 2021 door een ‘tipping point’ zijn gegaan. Voor recyclers is het vinden van recyclebaar plastic afval nu weer de grootste uitdaging. Voor producenten en converters is het de vraag wie de gerecyclede grondstof gaat leveren en in welke producten het moet worden toegepast. 

De verwachting is dat het maximaal haalbare percentage aan recycled content in 2040 nog onder de 50 procent zal liggen. Er moeten dus keuzes worden gemaakt. Verdeel je het beschikbare recyclaat over alle producten? Of kies je ervoor om enkele producten van 100 procent recyclaat te produceren en voor overige producten virgin toe te passen? Die keuze kan medebepalen wie de leverancier wordt van het plastic recyclaat. Een compoundeur die flakes omzet in klantspecifiek granulaat óf de virgin leverancier? 

Niet iedere converter zal recyclaat en virgin willen mengen om een recycled content-percentage te realiseren. Een grondstofleverancier die het materiaal kant-en-klaar aanlevert heeft dan de voorkeur. Als het gaat om producten die 100 procent uit recyclaat bestaan, zal de compoundeur eerder als leverancier worden gezien.

Voor een breed klantenportfolio is het ook mogelijk dat beide methoden onderdeel gaan uitmaken van dezelfde leverancier. Naar verwachting zal de strategische positionering van leveranciers de komende jaren een ontwikkeling doormaken. Daarnaast zijn er controleerbare, gecertificeerde systemen nodig om het percentage recycled content bij levering zeker te stellen. Ook op dat vlak is ontwikkeling nodig met betrokkenheid van alle partijen in de keten. 

Soms zou je graag willen weten hoe de markt er over tien jaar uitziet… maar de weg ernaartoe mede vormgeven is net zo interessant!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details