NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Was het gemakkelijk dan zou iedereen het doen
Peter Brughmans

Was het gemakkelijk dan zou iedereen het doen

Rita, die onlangs bij ons is begonnen als medewerker backoffice, stapte een maand geleden onze organisatie binnen. Tijdens haar sollicitatiegesprek deelde ik mijn gebruikelijke verhaal over de wereld waarin ze terecht zou komen. You either love it or hate it, met de complexiteit en de diversiteit die de recyclagebranche met zich mee brengt. Ik sluit dit verhaal altijd af met de woorden ‘maar als het gemakkelijk was, zou iedereen het doen’. Dit om aan te geven dat geen dag hetzelfde is en dat we voortdurend in beweging zijn. 

In de afgelopen maanden is die complexiteit alleen maar toegenomen. De stroom van wet- en regelgeving uit ons eigen land en vooral vanuit Europa lijkt eindeloos. Deze maatregelen zijn broodnodig, maar worden niet altijd door iedereen omarmd. Bovendien moeten veel cruciale details nog worden ingevuld. Dit alles met als doel om onze recyclage-industrie volwassener te maken en een duurzaam model te creëren. 

Tijd voor innovatie

We hebben in de afgelopen jaren voor de kunststofrecyclage al veel bereikt. We weten dat het kan en we hebben een stevige basis gelegd en bereikt. Nu is het tijd voor innovatie: nieuwe recyclagetechnieken ontwikkelen, processen efficiënter maken, nieuwe toepassingen vinden voor gerecycleerd materiaal, hogere recyclagepercentages behalen en grotere CO2-reducties realiseren. De lijst van mogelijkheden is eindeloos. Terugkomend op het verhaal van Rita, zei ik het volgende tegen haar: “Rita, het is duidelijk dat we nog niet precies weten hoe we dit allemaal gaan bereiken, maar daar hebben we juist goede mensen voor nodig.” Toen ik dat zei, dacht ik een glinstering in haar ogen te zien en wisten we dat ze goed zou passen binnen onze organisatie en deze branche. De complexiteit van ons vakgebied maakt van elke collega een specialist op zijn of haar terrein. Ik ben nog dagelijks verbaasd over de hoeveelheid kennis die we in huis hebben. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor de hele branche.

Samenwerking andere schakels in de keten

Het is belangrijk dat deze vakspecialisten hun kennis binnen hun eigen organisatie delen. Maar waarschijnlijk nog belangrijker is het toepassen van deze kennis in samenwerking met andere schakels in de keten. Zoals bijvoorbeeld de Nederlandse recyclage-experts van NRK die zich recentelijk hebben verenigd om een protocol op te stellen voor het verkrijgen van de einde afvalstatus. Dit soort initiatieven kunnen voortkomen uit brancheverenigingen, maar ook uit andere vormen van samenwerkingen zoals merkeigenaren (brandholders), producenten, distributeurs, recycleerderrs, afvalinzamelaars … Hoe complexer de uitdaging, hoe meer we onze kennis moeten delen om daadwerkelijk impact te kunnen maken. We moeten samenwerken om te zorgen voor een duurzame toekomst voor ons allemaal. Kortom, ketensamenwerking in de recyclagebranche is niet alleen een uitdaging, maar ook een noodzaak. Het is onze toewijding aan deze sector die ons in staat zal stellen te blijven groeien en bij te dragen aan een duurzame toekomst voor iedereen. Samen kunnen we de recyclagebranche transformeren en een positieve impact hebben op onze planeet. Een moeilijke opgave. Maar zoals eerder gezegd:

Als het gemakkelijk was, zou iedereen het doen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details