NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vrouwen in recyclage | Mara Brito Mendes mag de spits afbijten

Vrouwen in recyclage | Mara Brito Mendes mag de spits afbijten

De recyclagesector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van afvalinzameling en -verwerking. En we stellen ze graag uitgebreid aan u voor. In elke editie laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. Mara Brito Mendes mag de spits afbijten.

Mara Brito Mendes is aan de slag bij het agentschap Bruxelles Propreté, een organisatie die 2.400 personen tewerkstelt en de stad gezonder wil maken via afvalophaling en -verwerking, reinigingsacties en bewustmaking. Sinds 2015 staan de jobaanbiedingen ook open voor vrouwen. Dat er vijf jaar later al een honderdtal vrouwen op het terrein aan de slag zijn, mag een bijzonder positief resultaat genoemd worden. Mara is er dus een van. Ze zit aan het stuur van een van die mastodonten van afvalwagens die de stad doorkruisen. Haar rijbewijs hiervoor haalde ze via een opleiding aan het agentschap.

Steun

“Uiteindelijk was het niet zo moeilijk. Voor de mannen was het zelfs nog meer aanpassen dan voor mij. Zij hadden immers nog nooit met een vrouw samengewerkt. Ze waren misschien wel sceptisch over een vrouw achter het stuur, maar ik heb nooit problemen gehad. Het gaat erom elkaar te leren kennen en elkaar te respecteren. En als een man deze job kan uitvoeren, dan een vrouw toch zeker ook”, vertelt Mara met een knipoog. Ze passeert nog steeds mensen die verbouwereerd op straat blijven staan dat een vrouw met de wagen rijdt, terwijl de mannen achteraan de vuilbakken legen. Ook haar echtgenoot stond achter haar keuze. Hij moest immers van job wisselen om er voor de kinderen te zijn. “Voorheen moest ik elke dag de kinderen om 4.30 u. ’s ochtends bij iemand afzetten, die ze naar school kon brengen. Nu houdt mijn man zich daarmee bezig. Anders had ik deze job nooit kunnen volhouden.

Betere sfeer

En de collega’s? Hoe reageren die? “Ze doet haar werk uitstekend, zelfs beter dan sommige mannen”, klinkt het. De woordvoerder van Bruxelles Propreté vindt dat vrouwen die hetzelfde werk als hun mannelijke collega’s uitvoeren het machokarakter binnen de organisatie wat verzacht hebben. “Er is een betere sfeer in de teams en er is meer flexibiliteit en tolerantie naar andere departementen. Hun komst was dan ook een goede zaak.”

Naar een reportage van de RTBF.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details