NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vlaanderen recyclagehub  moet voortrekkersrol van ­Vlaanderen bevestigen

Vlaanderen recyclagehub moet voortrekkersrol van ­Vlaanderen bevestigen

Het is Vlaanderen menens uit te groeien tot de recyclagehub bij uitstek in Europa. Dat werd nogmaals duidelijk in het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ dat in september 2021 een nieuw steunmechanisme in het leven riep voor ondernemingen die bezig zijn met innovatieve ­manieren om materiaalkringlopen te sluiten. Verspreid over twee calls wordt er 30 miljoen uitgereikt aan wie wil investeren in recyclagetechnologie die de stand der techniek overtreft.

Met zijn initiatief Recovery and Resilience Facility maakt Europa centen vrij voor projecten die bijdragen aan zes milieudoelstellingen: de mitigatie van klimaatverandering, de adaptatie aan klimaatverandering, het water en mariene leven (inclusief grondwater), de circulaire eco­nomie, preventie en controle van vervuiling en biodiversiteit en ecosystemen. Vlaanderen steekt nu een deel van haar koek in haar ambitie om van Vlaanderen een recyclagehub te maken. Ze roept bedrijven op om mee te werken aan het uitbouwen van die voortrekkersrol door innovatieve op­lossingen te bedenken voor afvalstromen die nog geen hoogwaardige recyclagetoepassingen kennen. Op die manier moet er op termijn ook minder materiaal in het restafval belanden.

15 miljoen verdeeld over zes projecten

De resultaten van de eerste call waar 15 miljoen euro op het spel stond zijn intussen bekend. De Vlaamse regering selecteerde op 1 april zes projecten die tonen welke opportuniteiten er hier nog liggen om verder in te zetten op recyclage. Ze krijgen tot maximaal 3 miljoen euro steun om hun activiteit binnen de vooropgestelde termijn van drie jaar operationeel te krijgen. Zelf moeten ze minimaal 500.000 euro investeren. Achttien projecten werden ingediend, dertien voldeden aan de voorwaarden, zes werden er uiteindelijk weerhouden. Het gaat om:

  • Indaver’s Plastics2Chemicals: een geavan­ceerde recyclage­technologie gebaseerd op thermische depolymerisatie. Door verhitting wordt plastic afval omgezet tot een mengsel van chemische bouwstenen. Een doorgedreven destillatie laat toe om deze bouwstenen op te zuiveren tot pure kwaliteit.
  • Laupat Pyrum Antwerp: investering in de eerste full scale combinatie van een versnipperaar en pyrolysereactor voor de verwerking van versleten autobanden. Hier zullen nieuwe grondstoffen geproduceerd worden voor de (petro)chemische industrie (pyrolyseolie), voor de automotive en inktindustrie (carbon black) en voor de staal en textielsector.
  • Retourmatras: dit Nederlandse bedrijf beschikt over een zelfontwikkelde technologie van bijna volledig geautomatiseerde matras­ontmanteling. Daarmee worden minstens 85% van de afgedankte materialen behouden voor hergebruik. Het bedrijf zal nu ook een moderne ontmantelingsfabriek voor matrassen in Vlaanderen bouwen.
  • Trinseo: In Tessenderlo wordt geïnvesteerd in een commerciële PS depolymerisatiefabriek. De ontwikkelde wervelbedtechnologie moet het mogelijk maken om post consument PS afval te valoriseren tot zijn ‘oorspronkelijke vorm’ als styreen monomeer, dat vervolgens kan worden gebruikt voor de productie van hoogwaardig polystyreen voor tal van toepassingen.
  • Igean: Igean wil op zijn site in Brecht een doorgedreven nabehandeling van het digestaat door middel van een natte wassing installeren. Hiermee wil het verschillende recycleerbare fracties (microplastics en plastics, steen, metaal) van de organische stroom kunnen scheiden. De afnemers kunnen de afzonderlijke fracties vervolgens inzetten als grondstof.
  • Galloo: door de shift in de automobielsector naar elektrische wagens daalt de vraag naar secundair gerecycleerde aluminium en stijgt de vraag naar specifieke lichte aluminiumkneedlegeringen. Naar aanleiding hiervan zal Galloo in Menen investeren in een installatie die het mogelijk maakt om ze van elkaar te scheiden.

Nog gezocht: oplossingen voor asbest en luiers

Opvallend is dat de helft van de projecten te maken hebben met chemische recyclage. Daar beweegt dus duidelijk wat. Daarnaast had Vlaanderen bij de oproep voor de eerste call aangegeven dat het investeringen beoogt die te maken hebben met de innovatieve verwerking van asbesthoudend afval en nieuwe technieken die de inzet van recyclaten in het productieproces mogelijk maken. In eerdere communicatie werden ook luiers naar voren geschoven als een interessante piste. Voor die zaken is voorlopig geen gehoor gevonden. Dat kan misschien nog in de tweede call die gelanceerd werd op 30 mei. Aanvragen voor subsidie zijn nog welkom tot en met 22 augustus. De evaluatie gebeurt aan de hand van dezelfde criteria die bij de eerste call van kracht waren. Ook in Wallonië en Brussel zijn intussen initiatieven genomen om bedrijven te ondersteunen die investeren in circulariteit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?