NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vlaanderen kiest met digitaal statiegeld voor een gebruiksvriendelijke, efficiënte en toekomstgerichte oplossing tegen zwerfvuil

Vlaanderen kiest met digitaal statiegeld voor een gebruiksvriendelijke, efficiënte en toekomstgerichte oplossing tegen zwerfvuil

De Vlaamse regering besliste vandaag om de strijd tegen zwerfvuil op te drijven met een innovatief systeem van digitaal statiegeld. Volgens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, vertegenwoordigd door Comeos, Fevia en Fost Plus, kiest Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir daarmee voor de meest gebruiksvriendelijke en toekomstgerichte oplossing om zwerfvuil effectief aan te pakken. Comeos, Fevia en Fost Plus roepen ook de Waalse en Brussel deelstaatregeringen op om voluit te durven gaan voor het innovatief systeem van digitaal statiegeld. De sector maakt zich sterk dat digitaal statiegeld zo snel mogelijk uitgerold zou kunnen worden als onderdeel van een globale aanpak tegen zwerfvuil.

Het comfort van de burger behouden

De bedrijven die verpakte producten op de markt brengen in ons land engageren zich al jaren in de strijd tegen zwerfvuil en willen de lat nog hoger leggen. Comeos, Fevia en Fost Plus werkten daarom samen met PwC een haalbaarheidsstudie uit voor een innovatief, digitaal statiegeldsysteem dat verder bouwt op het goed en uniek werkend systeem voor recyclage in ons land. Daaruit blijkt duidelijk dat zo’n digitaal statiegeldsysteem haalbaar is én de beste manier is om zowel zwerfvuil effectief aan te pakken als het comfort en het succes van de blauwe zak voor de burger te behouden. Met dit innovatieve systeem moet de grote meerderheid van consumenten, die al 25 jaar lang hun blikjes en flesjes netjes in de blauwe zak steken, hun gedrag niet omgooien. Met deze beslissing zet de Vlaamse regering met andere woorden het comfort van de burger centraal.

Bij een digitaal statiegeldsysteem krijgt elke drankverpakking een waarde en een unieke code. Die laat toe om bij aankoop statiegeld te laten betalen en na gebruik kunnen consumenten zelf hun statiegeld recupereren door hun lege verpakking en de gepaste vuilnisbak te scannen, ongeacht waar en wanneer ze consumeren. Dat kan zowel via een smartphone als via een homescanner. Zo kunnen ze aantonen dat hun verpakkingen correct weggooien, thuis in de blauwe zak of onderweg via een openbare (blauwe) vuilnisbak. De studie van PwC bevestigde ook dat er verschillende oplossingen mogelijk zijn, waaronder geolokalisatie, om daarbij eventuele fraude tegen te gaan.

Aanzienlijke investering voor verpakkend bedrijfsleven

Als onderdeel van een geïntegreerde aanpak van zwerfvuil kan digitaal statiegeld ons land aan de Europese top houden op het vlak van het inzamelen en recycleren van drankverpakkingen. Volgens de studie van PwC is het de meest effectieve en voor de consument meest gebruiksvriendelijke manier om ook de verpakkingen die vandaag nog ontsnappen in het zwerfvuil in te zamelen voor recyclage. Elke woning, elke blauwe zak en elke openbare (blauwe) vuilnisbak wordt hierdoor een inzamelpunt van statiegeld flessen en blikjes. Digitaal statiegeld is een flexibele, moderne oplossing voor een hedendaags probleem van consumptie buitenshuis, dat zorgt dat we ook in de strijd tegen zwerfvuil voorloper worden.

Tegelijk benadrukken Comeos en Fevia dat de invoering van dit systeem een aanzienlijke investering vraagt van de bedrijven die drankverpakkingen op de markt brengen, terwijl zij zelf al jaren kampen met een lasagne aan taksen en zwaar getroffen zijn door de kostencrisis. De sector wil zich engageren om de snelle uitrol van digitaal statiegeld te ondersteunen, maar roept op om dat te doen in overleg met de betrokken sectoren, vanuit een gecoördineerde, globale aanpak en zonder nog extra lasten op de bedrijven te leggen.

https://www.youtube.com/watch?v=0i6QrADZEGY&feature=emb_title

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?