NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vierde Belgische recyclagecentrum voor plastic verpakkingen
Om een circulaire economie voor huishoudelijke verpakkingen in België te creëren, is het echter belangrijk om deze ook op Belgisch grondgebied te kunnen recycleren.

Vierde Belgische recyclagecentrum voor plastic verpakkingen

In het kader van zijn doelstellingen voor de circulaire economie, kondigt Fost Plus de gunning aan van een contract voor de bouw van een vierde recyclagecentrum op Belgische bodem. Het beheer van deze fabriek, die in de provincie Luxemburg zal worden gevestigd, werd toevertrouwd aan het Nederlandse bedrijf Morssinkhof Rymoplast Groep. De nieuwe fabriek zal PET-schaaltjes en -flessen recycleren tot secundaire grondstoffen, grotendeels met het oog op de productie van nieuwe schaaltjes en flessen.

Links Stefan Morssinkhof (Rymoplast) en rechts Wim Geens (Fost Plus): “Met de gunning van dit contract en de garantie van een efficiënte recyclage tot secundaire grondstoffen in ons land, wordt de cirkel gesloten.”

Door de invoering van de nieuwe blauwe zak in alle intercommunales sinds oktober 2021 zorgt Fost Plus ervoor dat bijna alle plastic huishoudelijke verpakkingen kunnen worden ingezameld. De materialen worden ver­volgens gesorteerd in vijf hoogtechnologische sorteer­centra. Om een circulaire economie voor huis­houdelijke verpakkingen in België te creëren, is het echter belangrijk om deze ook op Belgisch grondgebied te kunnen recycleren. Hoewel al 79% van de huishoudelijke verpakkingsmaterialen in België wordt gerecycleerd, is dit aandeel voor kunststoffen nog beperkt. Na de aankondiging in 2020 van de ondertekening van contracten voor drie nieuwe recyclagecentra voor plastic verpakkingsmaterialen, vormt dit vierde contract een nieuwe mijlpaal. Deze aanpak voldoet aan een duurzame visie, zowel uit ecologisch als economisch oogpunt, door onder meer de creatie van lokale werkgelegenheid in een stabiele sector. Céline Tellier, Waals minister van Leefmilieu: “Ik ben verheugd dat deze nieuwe recyclagefabriek op Waalse bodem wordt gevestigd en zo bijdraagt tot de stabiliteit van de werkgelegenheid in het gewest en lokale investeringen mogelijk maakt. De gunning van dit contract positioneert België duidelijk als koploper in de recyclage van huishoudelijke verpakkingen in Europa.”

Fost Plus heeft aan het Nederlandse bedrijf Morssinkhof Rymoplast Groep een negenjarig contract gegund voor de recyclage van jaarlijks 10.500 ton PET-schaaltjes en 17.000 ton PET-flessen.

Europese voorloper in de recyclage van PET-schaaltjes

Fost Plus heeft aan het Nederlandse bedrijf Morssinkhof Rymoplast Groep een negenjarig contract gegund voor de recyclage van jaarlijks 10.500 ton PET-schaaltjes en 17.000 ton PET-flessen. MOPET België, de nieuwe recyclagefabriek die hiervoor in Neufchâteau gebouwd zal worden, mag zich daardoor tot de Europese voorlopers rekenen wat betreft de efficiënte recyclage van PET-schaaltjes, op grote schaal. Het grootste deel zal bovendien naar een tray-to-tray toepassing gaan. Daarbovenop recycleert MOPET België heldere transparante, blauwe trans­parante, gekleurde transparante en opake PET-flessen; voor een belangrijk aandeel tot nieuwe flessen. Stefan Morssinkhof, eigenaar van Morssinkhof Rymoplast: “Wij investeren 30 miljoen euro in de bouw van deze fabriek, die een nieuwe norm zal vaststellen voor de recyclage van complexe PET-verpakkingen zoals PET-schaaltjes en opake PET-flessen. Wij zijn er trots op dat wij onze activiteiten kunnen uitbreiden in België, als recyclagehub in het hart van Europa.”

MOPET België, de nieuwe recyclagefabriek die in Neufchâteau gebouwd zal worden, mag zich tot de Europese voorlopers rekenen wat betreft de efficiënte recyclage van PET-schaaltjes, op grote schaal.

De cirkel sluiten

Het laatste woord is voor Wim Geens, managing director van Fost Plus: “Met de gunning van dit contract en de garantie van een efficiënte recyclage tot secundaire grondstoffen in ons land, wordt de cirkel gesloten. 95% van het door Fost Plus aangeleverde volume is overigens opnieuw bestemd voor de Belgische markt. We bieden invulling aan de Belgische en Europese doelstellingen inzake recyclage van plastic verpakkingen en bieden een concreet antwoord aan burgers die willen weten wat er met de inhoud van hun blauwe zak gebeurt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details