NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van Werven recyclet in 2022 PP-plastics uit de Nieuwe Blauwe Zak

Van Werven recyclet in 2022 PP-plastics uit de Nieuwe Blauwe Zak

Van Werven Plastic Recycling recycleert dit jaar huishoudelijke PP-plastics van België. Het bedrijf tekende een jaarcontract met Fost Plus, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België.

Vorig jaar introduceerde Fost Plus de Nieuwe Blauwe Zak. Hierin mogen consumenten naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons óók PP-plastic verpakkingen deponeren. Van ijskreembakjes tot botervlootjes: PP-plastic verpakkingsafval dat in 2022 in deze Nieuwe Blauwe Zak verdwijnt, komt bij Van Werven in Lanaken terecht. Sinds januari verwerkt dit recyclagebedrijf een groot deel van de Belgische huishoudelijke PP-plastic verpakkingen tot een nieuwe grondstof, waarvan uiteindelijk nieuwe producten worden gemaakt. 

De nieuwe PMD-zak

Arne Herpoele, general manager bij Van Werven, is blij met de komst van de Nieuwe Blauwe Zak. “Zo kunnen we nog meer plastic recyclen, wat een hoop energie en CO2-uitstoot bespaart. We zijn trots dat Van Werven hier dit jaar aan bij mag dragen. Vanuit onze missie ‘de keten sluiten’ zijn we al zeventien jaar actief in plastic recycling. Inmiddels werkt Van Werven vanuit zeven vestigingen in Europa. We beschikken dus over veel ervaring en capaciteit.”

Het proces

Benieuwd hoe de reis van het weggegooide PP-plastic verpakkingsafval er dit jaar uitziet? Nadat de intercommunale de Nieuwe Blauwe Zak thuis heeft opgehaald, worden de verpakkingen bij diverse sorteerinstallaties per materiaalsoort gesorteerd en in grote balen geperst. Daarna komen de gebaalde PP-verpakkingen aan bij Van Werven in Lanaken, de Belgische koploper in het recyclen van gebruikte harde kunststoffen. Zij verkleinen het plastic, maken het schoon, controleren de kwaliteit en maken maalgoed. Vervolgens gaat dit verpakkingsmaalgoed naar Raff Plastics in Houthulst. Zij smelten het op en mengen op basis van de eisen van de eindafnemer verschillende toevoegingen bij, zoals kleurstoffen. Uiteindelijk ontstaan er allemaal kleine plastic korreltjes, waarvan een producent weer nieuwe plastic producten kan maken. Een wasmand, afvalbak, krat of emmer bijvoorbeeld!

Het recyclingproces zien? Bekijk deze video. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details