NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van voetbalveld naar picknicktafel

Van voetbalveld naar picknicktafel

GBN-AGR recyclet end-of-life (EoL) kunstgrasvelden tot hoogwaardige grondstoffen

Wat in 2020 begon als een innovatief en gedurfd idee om een probleem in de markt op te lossen, is drie jaar later uitgegroeid tot een stabiel, robuust en succesvol proces. De recyclingfabriek van GBN Artificial Grass Recycling (AGR) in Amsterdam heeft de standaard gezet voor kunstgrasrecycling in Nederland en Europa. De berg kunstgrasvelden slinkt zichtbaar en de hoogwaardige producten vinden gretig aftrek. “Een circulaire economie begint met kiezen voor circulair”, aldus Eric van Roekel, directeur GBN-AGR. “Als de hele keten een gezamenlijke doelstelling heeft, komt er een enorme transitie op gang.”

De kunstgrasrecycling in het circulaire cluster van het Westelijk Havengebied Amsterdam is daarvan het sterke bewijs. Op 30.000 m2 vindt het hele proces plaats met als resultaat drie circulaire producten: (sport)zand, rubbergranulaat en recyclet turf agglomeraat (RTA). Deze hoogwaardige, circulaire grondstoffen voldoen aantoonbaar aan de hoogste normen en zijn daardoor geschikt voor vele duurzame toepassingen. 

Milieutechnisch voldoet het zand aan de hoogste norm (klasse AW) conform het Besluit Bodemkwaliteit. Sporttechnisch voldoet het zand aan de NOC NSF M4a norm, zodat het als circulair infill zand in nieuwe sportvelden kan worden toegepast. Ook is het zand geschikt als circulaire grondstof voor de productie van beton en asfalt.

Het rubber uit de sportvelden is van hoge kwaliteit en krijgt in het recycleproces van GBN-AGR een volgend leven. Het materiaal vindt zijn weg in nieuwe kunstgrasvelden of als circulaire grondstof.

RTA is een agglomeraat van gerecyclede kunstgrasmatten. In het proces van GBN-AGR wordt de kunstgrasmat schoon geklopt, gereinigd, versnipperd en vervolgens verwerkt tot dit agglomeraat. RTA is een circulaire grondstof voor duurzame kunststofproducten. Denk hierbij aan kantplanken, picknicksets, oeverbeschoeiing, etcetera. Ook is RTA geschikt voor EcoCept®. Dit is een duurzame en innovatieve sporttechnische laag, ontwikkeld voor de performance van kunstgrasvelden.

Koppeling van vraag en aanbod

“In Nederland hebben we het grote aanbod van end-of-life kunstgrasvelden aan concrete vragen gekoppeld”, zegt Eric van Roekel, directeur GBN Groep. “Het proces is Kiwa gecertificeerd en wordt jaarlijks gecontroleerd, evenals de producten zelf. Ondanks het landelijke tekort aan arbeidskrachten hebben we een uitstekend en enthousiast team opgebouwd dat dagelijks letterlijk aan de toekomst werkt. Voordat GBN-AGR werd opgericht, bestond er geen kunstgrasrecycling. Samen met het team hebben we het wiel moeten uitvinden en finetunen, met als prachtig resultaat een proces dat staat als een huis en een team dat meer velden recyclet dan jaarlijks vrijkomen. De capaciteit gaan we dit jaar verder opschalen door nieuwe medewerkers te werven. Voordat het productieproces in 2020 op gang kwam, hadden we al twee seizoenen end-of-life velden ontvangen. Die berg wordt nu kleiner en zo lossen we een groot afvalprobleem op. Daar hebben we samen met ons team keihard aan gewerkt en dit is iets om trots op te zijn!”

Kiezen voor circulair

Elk jaar bereiken 200 kunstgrassportvelden in Nederland het einde van hun levensduur. Ze belandden voorheen op een grote afvalberg, omdat een verantwoorde manier van recyclen ontbrak. De fabriek van GBN-AGR heeft de capaciteit om de hele Nederlandse markt te bedienen. Diverse afnemers nemen de kwaliteitsproducten met een hoge milieuwaarde af. Door transparant te zijn over het proces hebben gemeentes en sportclubs de zekerheid dat de verouderde kunstgrasvelden verantwoord worden verwerkt en volledig circulair een nieuw leven krijgen. De markt voor kunstgrasvelden heeft daardoor haar bestaansrecht behouden.

“De klant heeft een belangrijke rol in de transitie naar de circulaire economie”, benadrukt Van Roekel. “Gemeentes hebben duurzame doelen. Door bewust te kiezen voor circulair zand als infill voor nieuwe kunstgrasvelden, afkomstig van hun oude velden, verkleinen ze hun CO2-footprint. Ze kunnen ook kiezen voor kunststof kantplanken en andere circulaire toepassingen om steeds minder schaarse primaire grondstoffen te verspillen. Hoe gaaf is het als het RTA van het end-of-life kunstgrasveld van de plaatselijke voetbalclub een halfjaar later op de club staat in de vorm van een picknicktafel! Diverse gemeentes doen dit al en dat is een pluim waard.”

Nieuwe ontwikkelingen

“De prijzen van gerecyclede grondstoffen staan onder druk door de fluctuerende prijzen van primaire grondstoffen, bijvoorbeeld door lagere of hogere olieprijzen, maar het gaat om de total cost of ownership. De mindset van de consument moet veranderen. Kies je bij de realisatie van een project voor een houten plank die goedkoper is, maar waarvoor een boom is gekapt? Óf kies je voor een plank vervaardigd uit RTA met wellicht een hogere aanschafprijs maar met lagere levensduurkosten, zonder primaire grondstoffen uit te putten? Langetermijndenken is een must en dat geldt ook voor ons recyclingproces. Recycling wordt steeds interessanter, want we blijven ons proces optimaliseren en nieuwe samenwerkingen opzoeken.”

Van Roekel doelt op het overleg met ontwerpers en producenten van kunstgrasvelden om te investeren in design for re-use. Door circulariteit als nieuwe norm voor de toekomst neer te zetten, maak je impact. Ook werkt GBN-AGR samen met de markt om circulaire producten voor de Nederlandse railinfra te ontwikkelen en met verschillende branches om RTA op een innovatieve manier in nieuwe producten toe te passen. “Het is heel gaaf om te zien hoe onze producten overal terechtkomen, waaronder jaarlijks 30.000 ton zand in projecten.”

Het productieproces zelf wordt ook steeds duurzamer. GBN-AGR is gecertificeerd op de hoogste trede van de CO2-prestatieladder en de hele fabriek draait op groene energie. Voor het kleine beetje verontreinigde slib na het reinigen van zand en rubber onderzoekt het een verantwoorde bestemming en dan is het recyclingproces vrijwel 100% circulair.

Duurzame wereld

“We hebben een gecertificeerd, circulair proces voor de recycling van end-of-life kunstgrasvelden. We hebben gecertificeerde kwaliteitsproducten, verschillende afnemers en goed georganiseerde logistiek. De hele cirkel is rond en dat is uniek in Nederland en zelfs in Europa. Als koploper kiezen we voor een actieve rol in circulaire werkgroepen en zijn we aangesloten bij brancheverenigingen in binnen- en buitenland. Als leerbedrijf geven we plek aan stagiairs en als innovatief bedrijf ontwikkelen we continu. Het is onze gedrevenheid om met hoogwaardige kunstgrasrecycling een betekenisvolle bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Samenwerken met GBN-AGR betekent dat je kiest voor impact maken, circulariteit creëren en écht werken aan de toekomst!”

Meer informatie: www.gbn-agr.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details