De Belgen brachten meer dan 10 miljoen lampen en 3.383 ton armaturen naar een Recupel punt. Met een nieuwe campagne spoort Recupel alle Belgen aan om die inspanning te blijven leveren zodat de grondstoffen van kapotte of oude lampen en armaturen een tweede leven krijgen via recyclage of hergebruik. Dat die inzamelinspanning de moeite loont, tonen de cijfers feilloos aan: uit de meer dan 10 miljoen ingezamelde lampen werd 1.260 ton fijngemalen glas gerecycleerd in 2019. Dit gerecycleerde glas kan gebruikt worden voor de productie van nieuwe lampen of andere toepassingen. Om alle Belgen te motiveren hun lampen en armaturen naar een Recupel punt te brengen, slaat de vzw de handen in elkaar met Jeroom en Geluck.
In 2019 brachten de Belgen 10,4 miljoen lampen naar een inzamelpunt van Recupel. Dat zijn 800.000 stuks meer dan het jaar ervoor, of een stijging met 8%. Recupel zamelt gasontladingslampen (spaarlampen en buislampen, 97%) en ledlampen (3%) in. Recupel is ook verantwoordelijk voor de inzameling van armaturen, zoals bijvoorbeeld lampenkappen, een staande lamp of een hanglamp. In 2019 werd er 3.383 ton armaturen ingezameld, een stijging met 19% in vergelijking met 2018 (2.483 ton).
Nadat consumenten hun kapotte lampen naar een Recupel punt hebben gebracht, worden de lampen naar Indaver in Doel getransporteerd voor recyclage. Het recyclageproces zorgt ervoor dat de materialen aanwezig in lampen, zoals glas, fluorescentiepoeder en ijzer, opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe lampen of andere toepassingen. Ter illustratie: in 2019 werden 10,4 miljoen lampen ingezameld. Aan de hand van hoogtechnologische recyclagetechnieken werd 1.260 ton glas gerecycleerd uit deze ingezamelde lampen. Bovendien bevatten gasontladingslampen schadelijke stoffen, zoals kwik, die veilig en correct verwijderd worden door gespecialiseerde verwerkers. Als dergelijke lampen in de huisvuilzak of glasbol belanden, kunnen ze breken en zijn ze gevaarlijk voor mens en milieu. Uit een studie van Recupel blijkt dat ongeveer 5% van alle Belgen lampen bij het huisvuil afdankt, 5% kiest foutief voor het grofvuil en 4% brengt lampen naar de glascontainer.
Om het belang van de inzameling van lampen en armaturen te onderstrepen, slaat Recupel de handen in elkaar met Jeroom en Geluck. Van warme herinneringen en memorabele momenten naar een nieuw toestel: dat is de centrale boodschap van de nieuwe reclamecampagne. Hoewel een lamp klein is, kan het onbewust gelinkt worden aan grote emoties of memorabele momenten. Eens kapot, is het belangrijk om lampen en armaturen binnen te brengen, zodat de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe lampen en toepassingen. De reclamecampagne werd op 26 januari gelanceerd op de Belgische radio- en televisiezenders. Deze aanwezigheid op radio en tv zal gekoppeld worden aan een verhoogde aanwezigheid op social media en in magazines. Met deze campagne hoopt Recupel iedereen te motiveren om kapotte lampen en armaturen naar een Recupel punt te brengen. Op de website vindt u een overzicht van de inzamelpunten.
“Armaturen belanden nog te vaak in de metaalcontainer. Ze horen daar niet thuis, want armaturen hebben een snoer en zijn dus elektro. Hoewel onze inzamelcijfers een positieve tendens tonen, wordt slechts 13.4% van alle armaturen die op de markt worden gebracht, vandaag ingezameld. Een cijfer dat we in de toekomst moeten opkrikken, want kapotte armaturen bevatten ook tal van grondstoffen die gerecycleerd kunnen worden. Is de armatuur nog niet kapot, dan raden wij consumenten aan om die naar de Kringwinkel te brengen voor hergebruik”, licht Eric Dewaet, CEO van Recupel, toe. “Iedere Belg die een lamp naar een Recupel punt brengt, doet iets goed voor het milieu. Door recyclage krijgen ze een tweede leven, want een kapotte lamp bevat de grondstoffen voor de productie van onder andere nieuwe lampen. Hoe meer grondstoffen uit kapotte lampen worden gerecycleerd en opnieuw in omloop gebracht, hoe minder nieuwe grondstoffen we moeten ontginnen. Dit principe wordt urban mining genoemd. Daarom willen we alle Belgen overtuigen om hun lampen binnen te brengen zodat wij, samen met onze partners, ervoor kunnen zorgen dat deze grondstoffen niet verloren gaan, maar een nieuw leven krijgen.”